Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért nem értik ezt meg a...

Miért nem értik ezt meg a magyarországi magyarok?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy rosz kategóriában van a kérdésem... Akkor jelentsétek, h rakják át ok?

Romániában élek de MAGYAR vagyok. Arról van szó, hogy eddig akárhány magyarországival találkoztam, mind megkérdezték, hogy beszélem-e a nyelvet, ez nem is lenne baj, mondtam, h nekem ez az anyanyelvem. Elkezdünk beszélgetni, és egy-egy hosszabb/kevésbé ismert szónál megkérdezi, hogy értem-e... (Olyan szavak, amit egy magyar azért simán ért). Az egyikük, hogy jófej legyen, románul köszönt el tőlem. Nyilván nem haragudtam rá, de azért rosszul esett.

Miért nem értik meg, h NEM VAGYOK ROMÁN?! Semmi bajom velük, de akkor is magyar vagyok...

Az egyik Pest körüli táborban a toll helyett véletlenül azt mondtam, hogy "pix" (itthon így szoktuk neki mondani) egyébként meg választékosan beszéltem. Hát le voltam írva... Senki nem akart többet velem haverkodni. Ez tábor közepén volt, addig jóban voltunk.

Egy másik alkalommal, ugyanebben a táborban folyton kérdezgették, h láttam-e már mobiltelefont, számítógépet, meg ilyesmit, ém meg az feleltem, hogy nekem is vannak ilyen dolgaim. Úgy elcsodálkoztak, mintha az mondtam volna, hogy Bill Gates lánya vagyok. Azt kérdezték, hogy Erdélyben vannak-e ilyenek, mert ők azt hitték, hogy itt mindenki földművelő paraszt...

Az oké, hogy nem minden magyarországi iyen. Találkoztamm oyannal aki tudta, hogy milyen körülmények vannak Romániában, de egy oyannal sem aki nem tett volna megjegyzést arra, hogy onnan jövök. Volt aki szavakat kérdezgetett tőlem, hogy lássa, hogy értem őket. Pl gémeskút, ami nem olyan gyakori... Elég megalázó volt. Egy idő után nem válaszoltam, akkor meg azt mondta, h bizton nem ismerem a szót...

Szóval miért csinálják ezt?

Ismétlem nem általánosítok, csak a tapasztalataimról beszélek.

2015. jún. 23. 20:57
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
0%
Bírom, amikor a liberálist magyarellenessel azonosítják. Hogy lehetne Magyarországon bármi magyarellenes...?
2015. jún. 25. 19:54
 22/46 anonim ***** válasza:
72%

Magyarellenes az, aki a határon túli magyarok állampolgárságát elutasítja, a néger, arab és koszovói bevándorlókat viszont beengedné.

Magyarellenes az, aki a cigányoknak ingyen lakást ad az életveszélyes állapotig lelakott helyett, de a magyaroknak nem.

Magyarellenes az, aki nem engedi be a magyar zászlót a stadionokba.

Magyarellenes az, aki lerománozza/leszlovákozza/stb. a határon túli magyarokat.

Magyarellenes az, aki bármilyen, magyarok és más nemzetiségűek közötti konfliktusban az utóbbiak mellé áll.

Magyarellenes az, aki Trianonról még beszélni sem enged.

Magyarellenes az, akinek baja van a "Magyarország a magyaroké" jelszóval.

Tehát, kedves 21-es, elég sok példa van a magyarellenességre Magyarországon, és a legtöbb éppen a magukat liberálisnak valló, gyűlölködő szélsőségesekhez köthető.

2015. jún. 25. 20:16
 23/46 anonim ***** válasza:
0%

"Itt viszonylag kevés olyan válasz van, ahol valaki önként jelentkezik, hogy tessék nézni, én vagyok az ostoba idióta."

Rendben, ez is egy lehetőség.

Az előző válaszolónak meg azt üzenném, hogy ha szerinte ezt jelenti a magyarellenes szó, akkor én vállalom, hogy eszerint magyarellenes vagyok.

2015. jún. 25. 20:27
 24/46 anonim ***** válasza:
Akkor ne beszéld a mi nyelvünket. Menj haza.
2015. jún. 27. 16:56
 25/46 anonim ***** válasza:

21-es vagyok. ha ennyi érv van a magyarellenesség mellett, amit sikerrel felsorolsz, akkor miért kellett hozzá lepontoznod? Érvelni nem volt elég?

Egyébként oké, de a magyarok mellé állni akkor kell, ha igazuk van. Ész nélkül mindenben nem kell.

2015. jún. 27. 18:30
 26/46 anonim ***** válasza:
0%
#25 Nem én pontoztalak le. De bocs, félreérthetően fogalmaztam. Az ominózus pontban a "bármilyen" szó "minden"-ként értendő ;)
2015. jún. 27. 19:06
 27/46 anonim ***** válasza:

Szerintem az az oka, hogy Romániából jöttél, így azt hiszik, hogy román is vagy. Pl. amikor Németországból érkezik valaki. Róla is először azt feltételezik, hogy német. Ezért is kérdik meg, hogy beszéled-e a nyelvet. Illetve ezért nem biztosak benne, hogy értesz-e minden szót. Vagy talán azért, mert nem az anyaországban éltek és lehet ti más kifejezést használtok egy adott szóra, mint mi. Az amerikai és a britt angolban is vannak eltérő szavak, pedig mind a kettő angol nyelv. Románul pedig azért köszöntek el, mert hitték román vagy és örülni fogsz neki, hogy használják a "nyelvedet".

Nem tudom, hogy ennek mi az oka, de nagyon sajnálom. Talán valóban a kommunizmus miatt. Anyámat is kommunisták nevelték fel, egyikük még párttag is volt. Kiskorától kezdve arra lett nevelve, hogy ostobaság a magyar nemzeti öntudat, a határontúliakkal pedig nem kell foglalkozni. Ők már úgyis csak románok, szlovákok, ukránok, stb. Sokan a korosztályából - főleg 50 felett - nem értik meg, hogy ti magyarok vagytok a román/ukrán/szlovák, stb. állampolgárság ellenére is. Ők a gyerekeiknek, unokáiknak is ezt adják tovább. Szerencsére nem mindig sikerrel. Én nem értek velük egyet, főleg amióta megtudtam, hogy apai ágon én is erdélyi származású vagyok.

Ami a pestieket illeti, velük nem kell foglalkozni. Sokuk lenéző és beképzelt. Tisztelet a kivételnek, mert szerencsére van. Én belhoni magyar vagyok, mégis megszóltak nemrég. Nem volt elég "pesti" az akcentusom, így le lettem parasztozva. Amikor zsömlének mertem nevezni a zsemlét és töpörtyűnek a tepertőt, akkor pedig kinevettek. Csodálkoztak azon, hogy informatikát tanulok és a lakóhelyemen is van pláza.

Őszintén bevallom, hogy sokáig én is azt hittem, hogy Erdélyben szegényebbek az emberek. De ennek oka volt. Mégpedig az, hogy akárkit ismertem onnan, mind szegény volt, mint a templom egere. Egyiküknek még a villanyra sem tellett, így gyertyával világítottak. Ők azt mesélték, hogy nehéz ott megélni, mert a magyarok nem indulnak egyenlő esélyekkel állásszerzésnél. Azt viszont sosem hittem, hogy ott mindenki gumicsizmás paraszt. Talán a székely viccek miatt hihetik egyesek. Azokban vagytok így ábrázolva.

2015. júl. 2. 21:31
 28/46 anonim ***** válasza:

"amikor Németországból érkezik valaki. Róla is először azt feltételezik, hogy német"

De Nemetorszagban nem elnek millios szamban a magyarok.

Ha pl Svajcbol jon valaki, akkor nem feltetelezed rola, hogy nemet, mert lehet francia vagy olasz is (bar azok sokkal kisebb aranyban vannak!)

2015. júl. 3. 05:36
 29/46 anonim ***** válasza:
Ha élnek magyarok Romániában, ha nem, akkor is először sokan románnak hiszik őket. Ugyanez igaz Szlovákiára és a többire is. Attól, hogy én és mondjuk te nem gondolunk ilyesmit, sokan igen. Főleg az anyámék korosztálya. Már megfigyeltem. Az állampolgárság is megzavarja őket.
2015. júl. 3. 11:43
 30/46 anonim ***** válasza:
Szerintem kicsit el vagy tévedve. Az embereknek el kell jutniuk a beszélgetés egy szintjére ahhoz, hogy megtudják, honnan jött az illető. Ha pedig tökéletesen beszéli a magyart a beszélgetés elején és kiderül, hogy Romániában lakik, akkor se fogja senki azt hinni, hogy nem magyar az anyanyelve. Ha te képes vagy megkérdezni egy Németországból jött embertől, aki tökéletesen beszéli a magyart, hogy mi az anyanyelve, akkor csak gratulálni tudok.
2015. júl. 3. 14:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!