Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért nem értik ezt meg a...

Miért nem értik ezt meg a magyarországi magyarok?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy rosz kategóriában van a kérdésem... Akkor jelentsétek, h rakják át ok?

Romániában élek de MAGYAR vagyok. Arról van szó, hogy eddig akárhány magyarországival találkoztam, mind megkérdezték, hogy beszélem-e a nyelvet, ez nem is lenne baj, mondtam, h nekem ez az anyanyelvem. Elkezdünk beszélgetni, és egy-egy hosszabb/kevésbé ismert szónál megkérdezi, hogy értem-e... (Olyan szavak, amit egy magyar azért simán ért). Az egyikük, hogy jófej legyen, románul köszönt el tőlem. Nyilván nem haragudtam rá, de azért rosszul esett.

Miért nem értik meg, h NEM VAGYOK ROMÁN?! Semmi bajom velük, de akkor is magyar vagyok...

Az egyik Pest körüli táborban a toll helyett véletlenül azt mondtam, hogy "pix" (itthon így szoktuk neki mondani) egyébként meg választékosan beszéltem. Hát le voltam írva... Senki nem akart többet velem haverkodni. Ez tábor közepén volt, addig jóban voltunk.

Egy másik alkalommal, ugyanebben a táborban folyton kérdezgették, h láttam-e már mobiltelefont, számítógépet, meg ilyesmit, ém meg az feleltem, hogy nekem is vannak ilyen dolgaim. Úgy elcsodálkoztak, mintha az mondtam volna, hogy Bill Gates lánya vagyok. Azt kérdezték, hogy Erdélyben vannak-e ilyenek, mert ők azt hitték, hogy itt mindenki földművelő paraszt...

Az oké, hogy nem minden magyarországi iyen. Találkoztamm oyannal aki tudta, hogy milyen körülmények vannak Romániában, de egy oyannal sem aki nem tett volna megjegyzést arra, hogy onnan jövök. Volt aki szavakat kérdezgetett tőlem, hogy lássa, hogy értem őket. Pl gémeskút, ami nem olyan gyakori... Elég megalázó volt. Egy idő után nem válaszoltam, akkor meg azt mondta, h bizton nem ismerem a szót...

Szóval miért csinálják ezt?

Ismétlem nem általánosítok, csak a tapasztalataimról beszélek.

2015. jún. 23. 20:57
1 2 3 4 5
 1/46 anonim ***** válasza:
100%
Mert rosszul tanították (és tanítják) nekik a történelmet.
2015. jún. 23. 21:01
 2/46 anonim ***** válasza:
100%

a politikusok es a media azt mutatja nekik hogy valami barlanglako kannibalok vagyunk...

a Duna tv-n meg lenyomnak egy unalmas musort a csangokrol valami vilag szelen levo falucskarol es sokan maris azt hiszik hogy az egesz Erdely olyan.

2015. jún. 23. 21:03
 3/46 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Rossz a kérdés, mert nem mindenki gondolja így.

Veszprém megyében laktam egy 40 ezer fős városban, amikor egy cimborámhoz ellátogattak a fővárosból a rokonaik. Mikor megérkeztek azt kérdezték, hogy hol vannak a tehenek és a tyúkok. Mégsem alakítottam ki azt az átfogó véleményt, hogy budapesten mindenki kretén.

2015. jún. 23. 21:06
 4/46 A kérdező kommentje:
Olvasd el az utolsó mondatomat...
2015. jún. 23. 21:08
 5/46 Pietrosol ***** válasza:
Elolvastam, ahogy a kérdésedet is.
2015. jún. 23. 21:11
 6/46 anonim ***** válasza:
100%

Azért csinálják, mert ők jobbnak hiszik magukat.

Ilyenkor jön elő bennük a felső rendűbbség.

2015. jún. 23. 21:17
 7/46 A kérdező kommentje:

Figyelj, ha az utolsó mondatból nem derül ki, hogy nem akarok általánosítani, akkor bocs... Senkire nem mondtam rosszat. És nem is haragszom senkire, jóformán okom sincs. Csak keresem a miértjét ennek a problémának. Nekem elég rosszuk estek ezek. És nem két-háromm magyarországi magyarral találkoztam, ennek ellenére mondom, h biztosan nem mindenki ilyen, de azért elég sokan vannak akik efféle "tévhitekben" élnek.

Mégegyszer, nem gondolomom azt, h a mo-i magyarok bunkók, még azok sem akik ezzel bosszantottak, ők inkább kicsit tudatlanok ezen a téren, és ez nem feltétlenül(!) az ő hibájuk... Van olyan akivel jóban vagyok, van olyan akivel nagyon jóban, de ők sem állhatták meg, h egyszer legalább ne szóljanak be... (ismeretségünk elején).

2015. jún. 23. 21:24
 8/46 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, én soha életemben nem jártam Erdélyben, mégis mikor találkoztam erdélyi magyarral akkor eszembe nem jutott hogy ne értené meg amit mondok.

Ezek az emberek egyszerűen tudatlanok. Vagy a fiatal koruk miatt, vagy alapból.

2015. jún. 23. 21:29
 9/46 Pietrosol ***** válasza:
Nyugodj meg abban a tudatban, hogy van aki így van aki úgy tájékozódik. Teljesen felesleges ebből személyes problémát csinálnod.
2015. jún. 23. 21:31
 10/46 anonim ***** válasza:
Szerintem meg a kérdésben szereplő példa egy nagy túlzás, ahogy a veszprémi történet is. Csak akkor meg az lesz a kérdés, hogy mi okuk van a pestieket beállítani hülyéknek.
2015. jún. 23. 21:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!