Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért dobálóznak egyesek...

Miért dobálóznak egyesek azzal sztereotípiával, hogy a művészi munkák hasztalanok vagy épp könnyűek?

Figyelt kérdés

Találkoztam már ilyen véleményekkel, amiben többnyire a legzavaróbb, hogy egy kicsit szíven ütött abból a szempontból, hogy az ilyen foglalkozás esetenként szabadabb a többinél, bár ilyenkor is korántsem könnyebb. Persze ebben a kategóriában is akadnak végletekig komoly és komolytalan foglalkozások,

nem részletezem, a lényeg, hogy megfutott a fejemben az, hogy lényegében az ilyen véleményezők számára azért "könnyebb", mert valamilyen oldalon szórakoztató is? Ha pl. olyan munkával hasonlítják össze, ami nem igényel nagyobb teljesítményt, csupán fárasztóbb, az emiatt már "nehezebb"/"komolyabb"?

(bocsi a fennakadós kérdésért.)

2016. febr. 28. 17:03
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:

# 7

Nagyon hasznos volt a válaszod, köszönöm!

Azért vetült fel bennem a kérdés, mert volt már olyan, hogy olyanok vágtak hozzám ilyen sztereotípiát, akik "értelmesebbikének" tűntek, úgy maradt meg, ráadásul olyan valaki, aki azelőtt jó véleménnyel volt, talán ezért zavart be.

Nekem is nehezemre esne a földeken egésznap:D csak kontrázásképp írtam, de igazad van:)

Aszerint rangsoroltam, hogy vannak olyan zenék, amiben nem sok kreativitás vagy odafigyelés, igényesség figyelhető meg szerintem, ezek mellett vannak olyanok, amiket nem értek, de talán nem is érzem méltónak magam a kritizálásukra:D

Tényleg nem nevezhető munkának a ilyen konkrét szempontok alapján, számonkérés nélkül, de nevezhető helyenként erőfeszítésnek, ha valaki úgy viszonyul hozzá, hogy a legjobbika akar lenni, bár lehet elég elfogult.

2016. febr. 28. 19:26
 12/35 anonim ***** válasza:
100%
A kortárs művészet nagyon fontos. A művész érzékeli a kollektív tudatalatti rezdüléseit, amit a laikus nem lát a művész átadja. Követni kell, mint a modern tudomány fejlődését, a jelennel tisztában kell lenni, tudjuk, hogy merre tartunk. DE, van akit ez nem érdekel, van aki megelégszik Munkácsyval, ő még ott tart. Ennyi. Ha fogyasztod a jelent, érdekel a kortárs irodalom, zene, akkor egyszerűen meg tudod különböztetni a jó modern festményt az értéktelen modern festménytől. Nem lehet általánosítani egy korszakot.
2016. febr. 29. 10:47
 13/35 anonim ***** válasza:

"de nevezhető helyenként erőfeszítésnek"

Ebben tökéletesen igazad van.

Biztos, hogy erőfeszítés - de egyben élvezet is.

A munka és művészet kb. úgy viszonyul egymáshoz, mint az extrém sport és a szénbányászat: mindkettő hatalmas erőfeszítést igényel, de az egyik euforikus állapotba emel, a másik megtör.

A művészetet azért nem lehet munkának tekinteni ( elsősorban a produktív művészetre gondolok - a művészet már említett reproduktív formái persze kivételek, mert az igazi művész nem a fizetség reményében alkot, hanem mert valamit el akar mondani, meg akar mutatni. Alkotás közben nem a várható haszon, nem a minél szélesebb tömegeknek ( azaz minél nagyobb vásárlórétegnek) megfelelni akarás motiválja, hanem az önkifejezés kényszere, az alkotás gyötrelmes öröme.

A művészet azért nem munka, mert nem mások által diktált szabályrendszert követ, egy biztos és kiszámítható haszon érdekében. Hány és hány olyan művészt ismerünk, aki szegényen, nyomorogva halt meg, de ma a legnagyobbak között tartjuk számon!

Nemere István, aki különböző neveken, futószalagon ontja magából a könyveket nem művész, csak egy tisztes iparos. Bornai Tibor, aki megírta a Lőj az ördögre! című regényt ( ami szerintem az elmúlt évtized egyik -ha nem "A" - legjobb magyar regénye)művész.

És ha esetleg félreérthető lenne amit írtam: minden tiszteletem a művészeké! Csupán annyi lenne a lényege a mondandómnak, hogy a művészet azért nem munka, mert a művész nem dolgozik, hanem alkot - és ez hatalmas különbség!

2016. febr. 29. 11:51
 14/35 A kérdező kommentje:

#12/# 13 Nagyon tetszett, egyetértek, köszönöm!:)

"valamit el akar mondani, meg akar mutatni. megfelelni akarás motiválja, hanem az önkifejezés kényszere"

Én amikor eléggé művészetkedvelő közegekben mozgok, akik nagyon sok formáját kedvelik ennek, legyen az akár filmművészet. Nem önkifejezésekben gondolkodok, hanem tényleg valami olyant igyekszek adni ami Valamiért másoknak tetszik, és másoknak sokat mond, furcsállom az olyan gondolkodást e téren, hogy az "művészi" amit szükségképpen nem értenek meg, vannak akik így gondolják. Számomra muszáj kifejező legyen annyira, hogy megértsék úgy általánosságban, de mégse legyen hétköznapi az "üzenet". Habár én is voltam ilyen "megnemértett eredeti" művészkedő, de kiábrándultam:D Az például elég erős kritérium, ha valaki képes mások megrendítésére, valódi önkifejezésre törekedni, úgy hogy közben valami érdekeset, valódit mondjon.

Az olyan művészkedés, ami teljesen önfejű, csak az kapcsán lehet teljesen kényelmességről beszélni, ami tényleg a nemtörődömségbe vagy kritériummentességébe fajul.:)

Az is ilyenkor a meghatározó tévképzet, hogy aki másoknak akar mondani (valami értelmeset és elgondolkodtatót) az már kommersz, amit meg nem értenek az "művészi", ha azt hallják, hogy "művészet", akkor startból annak a nem-szokványos, furcsa szeletére gondolnak sokan, pedig nem csak az létezik, illetve nem minél kevésbé kellene az létezzen:D

2016. febr. 29. 13:13
 15/35 A kérdező kommentje:

""művészi" amit szükségképpen nem értenek meg, vannak akik így gondolják."

sokaknak van olyan elképzelése, hogy azért nem érthető, mert valami más, álomvilágból jön, vagy "túlvilági, misztikus", stb. ezt például nem kedvelem, és ne is beszéljek műfajokról, de úgy általánosságban ezt látják sok mindenben, miközben simán csak személyes az egész, mintha valaki a magánéletét mutogatná nagyon fontoskodó módon, amit természetesen nem csak "művészeten keresztül", hanem akár a valóságban se értenék. Aki meg ráérez, az könnyen megérti. Nincs ennek semmi misztikus nyelve. Mondhatni, hogy talán inkább az olyan írányt kedvelem, ami kicsit provokatív, ezért sokatmondó az embereknek

2016. febr. 29. 13:20
 16/35 anonim ***** válasza:

"az olyan írányt kedvelem, ami kicsit provokatív, ezért sokatmondó az embereknek"

Nem törvényszerű, hogy az mond sokat ami provokatív.

Ráadásul ott van a veszély, hogy éppen a provokatív jelleg fedi el a tényleges mondandót.

2016. febr. 29. 13:25
 17/35 A kérdező kommentje:

Nem arra gondoltam, hogy a provokatív jellegétől fog sokat mondani, csak megpróbál a konkrét tartalom mellett olyan formát adni magának, hogy az másoknak átjöjjön, megfogja őket, gondolom a tartalom rovására.

Szerintem érthető, ha valakinek épp ez a fontos szempont, a nézői befogadás és úgy érzi, hogy sokaknak ez a megindító

2016. febr. 29. 13:40
 18/35 anonim ***** válasza:

"Szerintem érthető, ha valakinek épp ez a fontos szempont, a nézői befogadás és úgy érzi, hogy sokaknak ez a megindító"

Érthető.

De azt nem értem, mire gondolsz, mi "megindító" sokaknak"?

2016. febr. 29. 13:53
 19/35 anonim ***** válasza:
100%
Tök mindegy mit festesz. Vagy jó vagy vagy nem. Akiknek még lapos a Föld az meg se néz egy képet ha kortárs elemeket tartalmaz. Ilyen emberek mindig voltak. A jó festmény sugározza magából a szellemet, akinek van érzékelője hozzá megérzi. Az erőltetett dolgot úgy is levágja az ember, az más kérdés hogy az újgazdag sznobok bármit megvesznek aminek magas az ára.
2016. febr. 29. 16:22
 20/35 A kérdező kommentje:

# 19

köszi:) annál nagyobbat ütött a válasz, hogy jó a példa, én is hallottam monstanában olyanokról, akik laposnak hiszik a földet:))

2016. febr. 29. 19:30
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!