Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért dobálóznak egyesek...

Miért dobálóznak egyesek azzal sztereotípiával, hogy a művészi munkák hasztalanok vagy épp könnyűek?

Figyelt kérdés

Találkoztam már ilyen véleményekkel, amiben többnyire a legzavaróbb, hogy egy kicsit szíven ütött abból a szempontból, hogy az ilyen foglalkozás esetenként szabadabb a többinél, bár ilyenkor is korántsem könnyebb. Persze ebben a kategóriában is akadnak végletekig komoly és komolytalan foglalkozások,

nem részletezem, a lényeg, hogy megfutott a fejemben az, hogy lényegében az ilyen véleményezők számára azért "könnyebb", mert valamilyen oldalon szórakoztató is? Ha pl. olyan munkával hasonlítják össze, ami nem igényel nagyobb teljesítményt, csupán fárasztóbb, az emiatt már "nehezebb"/"komolyabb"?

(bocsi a fennakadós kérdésért.)

2016. febr. 28. 17:03
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

"A jó festmény sugározza magából a szellemet, akinek van érzékelője hozzá megérzi."

Hát, ezzel azért nem 100%-ig értek egyet.

Azt mos hagyom is, hogy eddig nem a festészetről, hanem a "művészi tevékenységről" általánosságban volt szó, beleértve a festészetet is - de a színészetet, irodalmat, zenét, szobrászatot, stb. is.

Viszont ez a "jó festmény" és a hozzá való "érzékelő" definíció nekem picit fellengzősen hangzik.

Én például abszolút nem tudom értékelni a képzőművészetet, mert nem értem. Van pár kép, ami tetszik, de igazából nem értem őket. Vagyis nem igaz, hogy nem értékelem, csak nem értem.

A zene határeset: inkább élvezeti értéke van mintsem gondolatébresztő, de azért vannak kivételek.

Nálam az irodalom a "csúcs", de azzal kapcsolatban sem hiszek a jó- és rossz művek halmazában. Persze, van egy minőségi minimum,mint ahogy egy autónál is vannak alapvető minőségi elvárások, de az, hogy egy BMW-t megvenne magának valaki vagy sem ( vagyis értékeli-e), sem a vásárlót, sem a márkát nem minősíti, csupán azt igazolja, hogy nem vagyunk egyformák.

És a kortárs művészetre ez hatványozottan igaz, a klasszikus művekre ugyanis mondhatjuk, hogy az idő igazolta az értéküket, de ez is önmagunk becsapása, ugyanis sok tényezőtől függ, hogy mi bizonyul időtállónak.

2016. febr. 29. 19:52
 22/35 A kérdező kommentje:

nekem más a viszonyulásom, de lényegében nekem nem tűnik fellengzősnek

teljességgel megértem, más nézőpontból át is tudom érezni azt, ha valakit nem érdekel, de nem tűnik nehéznek, jó esetben pl. helyes 'képjelek' használatával lehet érteni, persze az a pont, amikor túl sok mindent rábeszélnek egy egyszerű képre (találgatásokból, és nem az alkotó kifejezésének szándékáról), ez nekem is fárasztó, attól még lehet szellemi tartalma, DE nem csak arról szól, hanem inkább látványról, különböző minőségi, finom anyag használatokról, ha valaki csak a "szavakat keresi mögötte", találhat, de megértem, ha nem lakik jól vele.:)

2016. márc. 1. 13:34
 23/35 anonim ***** válasza:
Ha fellengzősnek hangzik, az azért van ,mert ahogy írtad nem érted a festészetet. Ez az előítélet másokban is meg van. Amit az ember nem ért attól fél, amitől fél azt támadja. Lassú dolog a kutúrális evolúció, mert mint a tudás sem örökölhető.De ahogy nyugaton talán 50 év múlva itt is közelebb kerül az emberekhez ha jó az oktatás. Van jó és rossz alkotás, nem értem miért gondolod... vagy alacsony nálad a mérce vagy naiv vagy ilyen téren. Ne haragudj.
2016. márc. 1. 16:26
 24/35 anonim ***** válasza:

Tisztelt kérdező!

"de lényegében nekem nem tűnik fellengzősnek "

Én is igyekeztem óvatosan fogalmazni, ezért nem azt írtam, hogy "fellengző", hanem hogy annak tűnik. Így próbáltam meg jelezni, hogy talán én értem félre a hozzászólást.

"DE nem csak arról szól, hanem inkább látványról, különböző minőségi, finom anyag használatokról, ha valaki csak a "szavakat keresi mögötte", találhat, de megértem, ha nem lakik jól vele"

Igen, pont ezért írtam, hogy "értékelem, de nem értem" - itt az értékelem abban a szövegkörnyezetben az "élvezetem" jelenti. Meg tudok csodálni egy nekem tetsző képzőművészeti alkotást, különbséget tudok tenni (remélem!) giccs és tehetséges művész értékes alkotása között. Esztétikailag örömet okoznak,nem esik nehezemre elmenni egy-egy képtárba, kiállításra. Sőt, kb 18 éves koromig magam is grafikus akartam lenni, állítólag elég jól is rajzoltam, aztán eljutottam a fejlődésnek arra a szintjére, hogy rádöbbentem: soha sem lesz belőlem igazán nagy művész, legfeljebb Vörösmaty téri portrérajzoló. a De számomra a képek nem adnak át semmit az alkotó gondolataiból,nem gondolkodtatnak el.

# 23/23 Időpont ma 16:26 :

Talán sután fogalmaztam.

Semmilyen előítélet nincs benne a festészet iránt. Ahogy írtam a kérdezőnek is: az, hogy nem értem, annyit jelent, hogy nekem egy festő tud értéket, gondolatot közvetíteni a képével - de ettől még élvezhetem a képet mint műalkotást.Mint ahogy egy szép art decó bútort vagy ékszert is értékelek, de nem tartom a gondolatközlésre alkalmas alkotásnak.

Erre mondtam, hogy fellengzősnek tűnik(!), mert úgy is lehet érteni, hogy csak egy szűk, magasabb rendű elmékből álló réteg számára "érthető" a festészet. A többiek meg le vannak sajnálva, ők tehetnek róla, ha olyan buták, hogy nem értik mennyi mondanivalója van pld. a Magányos cédrusnak.

Az teljes tévedés a részedről, hogy félnék, mert előítéletem van. Nincs előítéletem, mert szeretem a képzőművészetet - a nem értemmel inkább a túlmagyarázására utaltam. Félelem meg aztán pláne nincs bennem a képzőművészettel szemben!

Nem vagyunk egyformák. Én pld. megőrülnék ha végig kellene ülnöm egy balett-előadást, van aki él hal érte.

Viszont aki él-hal a balettért, az lehet hogy életében nem olvasott (és nem élvezett úgy!) annyi könyvet, mint én 1 -2 év alatt.

Talán azért nem értjük meg egymást, mert mást gondolunk a művészet feladatáról/ céljáról.

Számomra a művészet célja a gondolatok/ értékek közvetítése, a gondolkodásra sarkallás.

Milyen gondolatot közvetít pld. ez:

[link]

" Van jó és rossz alkotás, nem értem miért gondolod... vagy alacsony nálad a mérce vagy naiv vagy ilyen téren. "

Ezt nem értem mire írod.

Mit gondolok és miért?

2016. márc. 1. 17:51
 25/35 anonim ***** válasza:
49%
Igazad van. Ha magadtól nem érted, nem tudom elmagyarázni.
2016. márc. 1. 19:29
 26/35 anonim ***** válasza:

"Igazad van. Ha magadtól nem érted, nem tudom elmagyarázni."

Erre írtam, hogy nem értem:

" Van jó és rossz alkotás, nem értem miért gondolod..."

Mit gondolok szerinted? Ezt nem értem, hogy te mit látsz a véleményem mögé.

Írtam én olyant, hogy nincs jó és rossz műalkotás?

Én azt írtam, hogy más egy szépművészeti - és más pld. egy irodalmi alkotás célja.

De én megpróbálom érthetővé tenni az érveimet, és elfogadom lehetőségként, hogy ha más azt nem érti meg, az lehet az én hibám. Ez esetben igyekszem más szemszögből megvilágítani az érvemet.

Te letudod egy lenéző, lesajnáló félmondattal.

Ha nincs kedved vitázni (a vita csiszolja az elmét - a veszekedés rombolja), akkor minek kezdesz bele egy vitába? Egy vitában nem meg kell győzni a másikat, hanem megismerni a másik álláspontját.

Téged nem érdekel az én álláspontom, nem érdekel, hogy én megértem-e a te álláspontod ( a megértésnek nem feltétele az elfogadás!)- egy dolog érdekel, hogy neked legyen igazad.

Kár!

Azt hittem, legalább művészet témakörben elkerülhetjük a jellemzően a politika témakörre jellemző "lövészárok-effektust". :-(

2016. márc. 1. 19:53
 27/35 anonim ***** válasza:
0%
Értelek. És áthallatszik, hogy nincs tehetséged a művészethez, amit írtál is. Nem látom értelmét annak, hogy megpróbáljam neked elmagyarázni azt amit én érzek a művészettel kapcsolatban. Te se erőltesd, ha jobban szeretsz BMW-ket csodálni inkább azt tedd. Nem szereted a balettet? Akkor lemaradsz egy hatalmas művész alkotásáról ami épp balettre íródott. Ez olyan mint mikor valaki azt mondja, hogy nem szereti a szőke nőket. Nyitottnak kell lenni. És ezt az egész világra értem. Hallod a madarak csiripelését a belvárosban? Gondolom nem.
2016. márc. 1. 20:14
 28/35 A kérdező kommentje:

Teljes mértékben megértem, nem akadok fenn a kifejezésen! Mondhatnám, hogy hasonlót fogalmazhatnék meg én is olyan területeken, amit nem teljesen értek, nem hozzám tartozik, de ha valaki, csak úgy gondolatban is "elvárná", hogy értsek hozzá, vagy én is úgy kellene "érezzek", mint ő (volt rá jó pár példa), akkor nekem is fellengzősnek tűnne a dolog.

Nem maga a foglalkozás, hanem az azt vizsgáló/gyakorló személyek, hogyha valamiért magától értetődőnek tartják, hogy más is pont azt vagy annyit lát egy mély, szellemi produkcióban, mint ők. Ilyenkor nem az alkotást nevezem meg, hanem az alkotót vagy nézőt/"fogyasztót" stb., mert talánő sem elég tudatos, hogy belássa, a saját, személyes tudatának különbségét a másétól

2016. márc. 1. 20:24
 29/35 A kérdező kommentje:
kimaradt, # 24-re szólt
2016. márc. 1. 20:26
 30/35 A kérdező kommentje:

# 27

Szerintem nem hallatszott át ennyiből semmi. Már kissé megunva a netes irományokat mindenütt megszoktam, hogy bárki, bármit beletud képzelni a másik írásába, ha nem a konkrét, leírt szöveget értelmezi, hanem "mögéje lát". Bár engem is számtalanszor értettek félre, amikor mindinkább próbáltam árnyaltan fogalmazni

Amúgy én azt tartom inkább viccesnek sok esetben, ha valaki oltári, hatalmas tehetségnek tartja magát, kijelenti, magára illesztgeti e büszke jelzőt, ehhez képest, még ha sokan is dicsértek(bár nem mérvadó), a beképzelt egyedekkel szemben tudom, hogy mennyi irányba, mennyiféleképpen fejlődhetnék, és inkább arra figyelek, ha meg bárki valamilyen személyeskedő oknál fogva jelzőket aggat rám, az semmitmondó (még ha pozitívak is ezek a címkék, akkor sem hat meg), max. azt várom, hogy konkrétumokat mondjon, amit észrevett, sarkalatos konklúziók nélkül, ha már annyira segíteni akar a fejlődésemben, habár nem biztos hogy segít a véleményével, de meglehet próbálni.

2016. márc. 1. 20:41
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!