Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi a véleményed Alföldi...

Mi a véleményed Alföldi István a király feldolgozásról?

Figyelt kérdés

Szerintem Alföldi megsértődött a nemzetre mert leváltották a Nemzeti Színház székéből.

Alföldi direkt űzött gúnyt az államalapítás történetéből.

Amihez persze neki joga van; vélemény nyilvánítás és egyebek....

De ezt miért Aug.20-án kellett bemutatni?

Szerintem a darab így is úgy is sz@r lett.

2013. aug. 22. 14:44
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
96%

nekem a gyenge énekhangok miatt nem tetszett

egyébként aktuálpolitikai oldalról fogta meg, és jól ... el kell gondolkodni rajt

2013. aug. 22. 14:55
 2/28 A kérdező kommentje:

A kérdés az hogy ezt miért aug20-án kellett?

2013. aug. 22. 14:56
 3/28 A kérdező kommentje:

Egyébként művészileg is nagyon gyenge minden szempontból.

De nem csak aktuál politika van benne....

2013. aug. 22. 14:59
 4/28 Ozmium42 ***** válasza:
60%

Egy érték- és identitásválságos, a "náci" magyaroktól vérig sértett, pocsék rendező bosszúja. Bizony, az ellene tüntető jobbikosok, és valószínűleg az őt a Nemzeti Színház éléről lemondató fideszesek számára is kulcsfontosságú az eredeti "István a király" (de nem számomra!). Ez a rendezés egy üzenet nekik.

Én az eredeti rockoperát is csak zeneileg tudtam értékelni, és nem volt a magyar történelemszemléletem alfája és omegája, mint oly sokaknak.

A hazugság mag, ami Istvánt illeti, benne volt az eredetiben is, csak ott még úgy, hogy több generációnyi "koppányos" büszke is volt rá, és mozgalmakat, egyházakat, szektákat alapítottak, hogy győzelemre vigyék a koppányi eszmét.

Az Alföldi-féle feldolgozás ezt bontotta le róla. A régi és az új darab között az a különbség, mint a trójai faló és a nyílt támadás között. Szörényi betolta a trójai falovat a városfalon belülre, Alföldi pedig felnyitotta, hogy kijöhessen az ellenséges had, és kardélre hányhassa az átvert népességet.

2013. aug. 22. 15:00
 5/28 anonim ***** válasza:
62%

Ez megint miért politika kérdés, miért nem kultúra? Az, hogy neked nem tetszik egy darab rendezése, nem politikai, hanem ízlés kérdése.

És a darab nem a tied vagy a nemzeté, hanem az íróé, aki annak adja oda rendezésre, akinek akarja.

2013. aug. 22. 15:00
 6/28 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem fasza volt. Akadt egy-két gyengébb jelenet, de amúgy egybe volt a dolog. Aki nem érti a modern művészeteket, az meg menjen vissza barlangrajzokat nézegetni, az való neki.

"Alföldi direkt űzött gúnyt az államalapítás történetéből."

Nem, csak mi magyarok sértődünk meg minden ilyen apróságon, mert nekünk a történelmünk szent és sérthetetlen. Ez ostobaság konzervatív gondolkodás (de még a mai konzervatívok is modernebbek ennél szerintem). Angliában a Monty Python már a '60-as évek végén nyugodtan kifigurázhatta a történelem akármelyik darabját, mert a közönség elég felnőtt volt hozzá, hogy a helyén kezelje és ne vegye nemzetgyalázásnak. Szerinted az első István a király esetében nem volt mindenkinek fura, hogy rockerek játszanak? Akkor is voltak károgók, hogy ez micsoda gyalázat, de eltelt 20-30 év és semmit sem fejlődtek az emberek azóta.

"De ezt miért Aug.20-án kellett bemutatni?"

Miért kellett augusztus 20.-án tüzijátékozni? Miért kellett Nemzeti himnuszt énekelni? Miért volt zászlófelvonás? Na, miért?!

"Szerintem a darab így is úgy is sz@r lett."

Épp ezért nem vagy te kritikus, akinek a véleménye számít.

2013. aug. 22. 15:04
 7/28 ConnectCare ***** válasza:
Lemaradtam róla, de érdekelne...valahol fent van, ami a TV-ben lement (már ha lement, ez is csak rémlik, ha nem, sorry)?
2013. aug. 22. 15:13
 8/28 anonim ***** válasza:
61%
A Monty Python-t Alföldyvel összehasonlítani... Hát...
2013. aug. 22. 15:19
 9/28 anonim ***** válasza:
60%
ritka szar lett
2013. aug. 22. 15:31
 10/28 anonim ***** válasza:
53%

Az a baj Alföldivel, hogy a turbómagyarok (akiknek a nagyon nagy többsége mégcsak színházba sem jár; lsd. Dörnert - ha az ő előadásait nem nézik, akkor vajon kiét?) valamikor berágtak rá (gondolom, mert - állítólag - nem heteró), és azóta akármit csinál az a szerencsétlen, olyan mocskolódás zúdul rá, hogy döbbenetes. Szerintem egyáltalán nem űzött gúnyt az államalapítás történetéből (ha igen, a kérdező leírhatja, ez miben nyilvánult meg), sőt elég jó ötletei voltak - az mondjuk más kérdés, hogy sajnos az énekesek gyengék voltak.

A közönség viszont, minden gyalázkodás dacára, úgy tűnik mégis kíváncsi Alföldire.

2013. aug. 22. 15:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!