Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg van "szegénymentalitás"?

Tényleg van "szegénymentalitás"?

Figyelt kérdés

Az én családomban él ez a mentalitás, főleg az idősebb korosztály részéről.

- A tanulás időpocsékolás, és csak élősködsz a szüleid nyakán (főleg, ha lány van)

- Minél több gyerek (egy gyerek nem gyerek)

- Fiatalon házasodni (főleg, ha lány van), a család közelében építkezni

- Az értelmiségi szórakozás (artmozi, színház, szépirodalom, zene) "úri mulatság"

- Nemi sztereotípiák

- Gyakori családi összejárás (minden hétvégén nagyzabálás)

- Csak a fizikai munka az értékes

2018. febr. 28. 17:56
1 2 3 4 5 6
 31/51 A kérdező kommentje:
Akkor szépen mondd meg neki, hogy édes gyermekem, általában a férfiak és a nők alkotnak egy párt, de van olyan is, hogy két férfi vagy két nő alkot egy párt, ettől nem lesznek rosszabb emberek, és azt nézd, hogy veled hogyan bánnak - vagy mondhatod azt is, hogy vannak olyan férfiak és nők, akik szeretnek a másik nem ruháiban járni vagy legbelül azt érzik, hogy ők bár fiúnak születtek, valójában lányok, és ha tényleg, nagyon biztosak a dolgukban, akkor ezt kell el kell fogadni, és nem szabad őket bántani.
2018. febr. 28. 19:33
 32/51 A kérdező kommentje:
Senki sem mondta, hogy nem szeretheted a gyerekedet és nem szerethetsz anya lenni, szülőnek lenni az egyik legcsodásabb dolog a világon. A kérdés abból indult, hogy a szegénységgel együtt van egy egyfajta mentalitás (a tanulás és a szellemi munka nem érték, fiatalon kell házasodni, és minél több gyerekeket szülni, lehetőleg a szülők/anyósék közelében letelepedni)
2018. febr. 28. 19:37
 33/51 A kérdező kommentje:
Ebből azt szűrték le, hogy én koloncnak tartom az idős rokonokat, és a végén oda jutottunk, hogy azon vitatkozunk, hogy mit mondjon a szülő a gyerekének ha egy azonos nemű/transznemű párt lát.
2018. febr. 28. 19:39
 34/51 anonim válasza:
84%

Én sem értem, hogy miért lenne kötelessége a fiataloknak a család közelében maradni meg hetente találkozni.

Az én családomban pl. teljesen természetesnek veszik, hogy a szülő irányíthatja a gyereke életét akkor is, ha már felnőtt és külön él. Nekem majdnem fel kellett jelentenem a saját anyámat, hogy felfogja, hogy ez nem így megy. (Hivatalos helyeken élt vissza a személyazonosságommal, adataimmal és veszélyeztette az egészségemet, csak hogy neki legyen igaza és költözzek haza.) Ők is a családdal érveltek, hogy a gyereknek a közelbe kell köktöznie, nem úgy mint én 200 km-re. Hogy fognak így segíteni nekünk? (Értsd beleszólni az életünk minden percébe.) Ha találkozunk is nagy ritkán akkor is csak kötekednek velem meh kritizálnak mindent. Miért kéne nekem hetente találkoznom velük és a közelükben élni, ha ilyenek velem?

Apósomat meg akkor már nem is részletezem. Legyen elég annyi, hogy egyszer hamarabb akarták elküldeni otthonról páromat, mert nem tudta, hogy hány éves a gyereke és azt hitte már elmúlt 18 és akkor húzzon ahova akar és tartsa el magát. Ezek után most fel van háborodva, hogy a fia nem köszöntötte fel a szülinapján meg karácsony óta nem is látta.

Sokszor a kedves szülők tehetnek róla, hogy a "hálátlan" gyerek feléjük se néz meg menekül az ország másik felébe.

2018. febr. 28. 19:45
 35/51 anonim ***** válasza:
84%

Nem hinném, hogy hallottam volna ilyen kifejezést és ezeket a fentieket így összemosni-egybegyúrni ezzel, vagy akárhogy pláne nem.

Szóval nincs. Attól még hogy te ilyeneket láttál magad körül, még nem kellene olyan következtetést levonni belőle, hogy ilyen így a fentiek egybegyúrva általános lenne.

Akadhatnak a fenti pontokban statisztikailag egymás mellett gyakrabban előfordulóak is, de azt inkább a primkóság számlájára írom.

2018. febr. 28. 19:55
 36/51 anonim ***** válasza:
62%

"és a végén oda jutottunk, hogy azon vitatkozunk, hogy mit mondjon a szülő a gyerekének ha egy azonos nemű/transznemű párt lát."

"Tényleg van "szegénymentalitás"?...

- Nemi sztereotípiák "

Te hoztad fel, kérdező...

Ne is haragudj, próbálom megérteni, de még mindig nem sikerül, hogy mi köze van a szegénységnek a nemi sztereotípiákhoz? Mert ezt még nem magyaráztad meg értelmesen. Mint írtam, abból, amit írtál, nagyon sok minden inkább az egyszerű emberekre jellemző, nem a szegény mentalitásra.

2018. febr. 28. 19:56
 37/51 anonim ***** válasza:
33%
Hagyjad kérdező,otthon balkán van minden téren sose érünk fel Európához. Azért jöttünk el családosan. Tesom meleg otthon csak mocskot kapott,hugom is aki meddő lett orvosi műhiba miatt csak a szart kapta leginkább más nőktől,h jó nem dögöljön meg mert semmit se ér velük ellentétbe aki lepakoltak az asztalra pár csecsemőt és most verik a mellüket a nagy életcéljuktól.. De még a Szüleink is kaptak h tesómat miért nem verték agyon vagy vitték elektrosokkra,meg hugom egy haszontalan senki mert nem tud szülni és az ilyen szerető társat se érdemel.. Kérdező tanulj,és élj ugy ahogy neked jo ne mások elvárása szerint.
2018. febr. 28. 19:58
 38/51 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem, nincs ilyen. Én legalábbis számtalan fiatal diplomást is ismerek, akiknek a családjában ez soha nem volt "divat", mégsem próbálták lebeszélni, sőt támogatták. Az utódnemzés, az elvileg, egy természetes, ösztönös dolog minden élőlénynél, még az embernél is. Ha a szüleid nem így gondolták volna, most nem lennél itt. És hogy nem csak egyet, arra is lehet azért magyarázat. Ha a gyerekeddel "történne valami", azért könnyebb "túlélni", ha nem ő volt az egyetlen. Persze, ennek a "hagyománya" is visszanyúlik a múltba, amikor egy gyereket "elvitt" a háború, egyet valamilyen betegség., stb. Most meg még a demográfiai helyzet is indokolja a dolgot. A fiatalon házasodás, mar egyáltalán nem olyan nagy divat, mint régebben, sőt, nemegyszer a szülők aggódnak, hogy "mire házasodtok gyerekek?" Az artmozi, színház, szépirodalom, komolyzene(már ha erre gondolsz), meg olyan, hogy valóban úri mulatság annak, akinek akinek a mindennapi gondok, kiadások mellett, erre már nem telik. Mondjuk, ezek, sokszor a mai fiatal diplomások között sem olyan népszerűek. Nemi sztereotípiák: na, talán ez az egy, ami többé- kevésbé igaz, de ez ugyanúgy meglehet értelmiségiek között is, elég Ákosra és a körülötte kialakult vitára gondolni. Azt nem tudom, hogy hol divat minden hétvégén családi zabálásokat tartani. Felénk, ünnepi alkalmakkor szokás összejönni és akkor sem a zabálás a fő motívum, pedig elvileg a "szegénymentalitás"- nak kellene érvényesnek lennie ránk is. Már ha létezne.
2018. febr. 28. 20:12
 39/51 anonim ***** válasza:
95%

Értelmetlen a kérdés megszövegezése, bár tartalmaz igazságokat, de ezek nem a szegénységhez, hanem egy letűnő világhoz, annak hagyományaihoz és még ma is élő képviselőihez köthető. Anyagi helyzethez semmi közük!

A "sok" gyerek nem azért született, mert ez a szegények privilégiuma volt, hanem vallási okai voltak, ami tiltotta a védekezést, a terhesség megszakítását és úgy általában a gyermeknemzés nélküli, csupán örömszerzésből gyakorolt szexet.

Ismerek történelmi nevet viselő dúsgazdag arisztokrata család leszármazottját, akinek az apja a hetedik gyerek volt a mélyen vallásos családban, a 9-ből.

A mai világban is vannak nagycsaládok, 5-10-12-stb. gyerekkel (... és itt most nem a megélhetési "pujagyárakról" beszélek) akiknek erősen meghatározó az életükben a hitük.

A felsorolás többi kitétele is több száz éves hagyományokon alapszik, merítkezve a régi időkben megszokott normális és morális mércéhez, de a változó világ már túllép rajtuk.

Hogy ez az új világ mennyire lesz élhető a újabb és újabb generációk számára, majd a jövő megmutatja.

Szerencsére ezt már nem nekünk kell majd átélni.

(45/N)

2018. febr. 28. 20:14
 40/51 anonim ***** válasza:
42%
Szerencsére ma már lehet élvezni is a szexet nőként is nem csak fadarébként a gyerek miatt..
2018. febr. 28. 20:21
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!