Tényleg van "szegénymentalitás"?
Az én családomban él ez a mentalitás, főleg az idősebb korosztály részéről.
- A tanulás időpocsékolás, és csak élősködsz a szüleid nyakán (főleg, ha lány van)
- Minél több gyerek (egy gyerek nem gyerek)
- Fiatalon házasodni (főleg, ha lány van), a család közelében építkezni
- Az értelmiségi szórakozás (artmozi, színház, szépirodalom, zene) "úri mulatság"
- Nemi sztereotípiák
- Gyakori családi összejárás (minden hétvégén nagyzabálás)
- Csak a fizikai munka az értékes
Én sem értem, hogy miért lenne kötelessége a fiataloknak a család közelében maradni meg hetente találkozni.
Az én családomban pl. teljesen természetesnek veszik, hogy a szülő irányíthatja a gyereke életét akkor is, ha már felnőtt és külön él. Nekem majdnem fel kellett jelentenem a saját anyámat, hogy felfogja, hogy ez nem így megy. (Hivatalos helyeken élt vissza a személyazonosságommal, adataimmal és veszélyeztette az egészségemet, csak hogy neki legyen igaza és költözzek haza.) Ők is a családdal érveltek, hogy a gyereknek a közelbe kell köktöznie, nem úgy mint én 200 km-re. Hogy fognak így segíteni nekünk? (Értsd beleszólni az életünk minden percébe.) Ha találkozunk is nagy ritkán akkor is csak kötekednek velem meh kritizálnak mindent. Miért kéne nekem hetente találkoznom velük és a közelükben élni, ha ilyenek velem?
Apósomat meg akkor már nem is részletezem. Legyen elég annyi, hogy egyszer hamarabb akarták elküldeni otthonról páromat, mert nem tudta, hogy hány éves a gyereke és azt hitte már elmúlt 18 és akkor húzzon ahova akar és tartsa el magát. Ezek után most fel van háborodva, hogy a fia nem köszöntötte fel a szülinapján meg karácsony óta nem is látta.
Sokszor a kedves szülők tehetnek róla, hogy a "hálátlan" gyerek feléjük se néz meg menekül az ország másik felébe.
Nem hinném, hogy hallottam volna ilyen kifejezést és ezeket a fentieket így összemosni-egybegyúrni ezzel, vagy akárhogy pláne nem.
Szóval nincs. Attól még hogy te ilyeneket láttál magad körül, még nem kellene olyan következtetést levonni belőle, hogy ilyen így a fentiek egybegyúrva általános lenne.
Akadhatnak a fenti pontokban statisztikailag egymás mellett gyakrabban előfordulóak is, de azt inkább a primkóság számlájára írom.
"és a végén oda jutottunk, hogy azon vitatkozunk, hogy mit mondjon a szülő a gyerekének ha egy azonos nemű/transznemű párt lát."
"Tényleg van "szegénymentalitás"?...
- Nemi sztereotípiák "
Te hoztad fel, kérdező...
Ne is haragudj, próbálom megérteni, de még mindig nem sikerül, hogy mi köze van a szegénységnek a nemi sztereotípiákhoz? Mert ezt még nem magyaráztad meg értelmesen. Mint írtam, abból, amit írtál, nagyon sok minden inkább az egyszerű emberekre jellemző, nem a szegény mentalitásra.
Értelmetlen a kérdés megszövegezése, bár tartalmaz igazságokat, de ezek nem a szegénységhez, hanem egy letűnő világhoz, annak hagyományaihoz és még ma is élő képviselőihez köthető. Anyagi helyzethez semmi közük!
A "sok" gyerek nem azért született, mert ez a szegények privilégiuma volt, hanem vallási okai voltak, ami tiltotta a védekezést, a terhesség megszakítását és úgy általában a gyermeknemzés nélküli, csupán örömszerzésből gyakorolt szexet.
Ismerek történelmi nevet viselő dúsgazdag arisztokrata család leszármazottját, akinek az apja a hetedik gyerek volt a mélyen vallásos családban, a 9-ből.
A mai világban is vannak nagycsaládok, 5-10-12-stb. gyerekkel (... és itt most nem a megélhetési "pujagyárakról" beszélek) akiknek erősen meghatározó az életükben a hitük.
A felsorolás többi kitétele is több száz éves hagyományokon alapszik, merítkezve a régi időkben megszokott normális és morális mércéhez, de a változó világ már túllép rajtuk.
Hogy ez az új világ mennyire lesz élhető a újabb és újabb generációk számára, majd a jövő megmutatja.
Szerencsére ezt már nem nekünk kell majd átélni.
(45/N)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!