Tényleg van "szegénymentalitás"?
Az én családomban él ez a mentalitás, főleg az idősebb korosztály részéről.
- A tanulás időpocsékolás, és csak élősködsz a szüleid nyakán (főleg, ha lány van)
- Minél több gyerek (egy gyerek nem gyerek)
- Fiatalon házasodni (főleg, ha lány van), a család közelében építkezni
- Az értelmiségi szórakozás (artmozi, színház, szépirodalom, zene) "úri mulatság"
- Nemi sztereotípiák
- Gyakori családi összejárás (minden hétvégén nagyzabálás)
- Csak a fizikai munka az értékes
Ez nem "szegénymentalitás" csak ebben nőttek fel az idősek. És igen, nem nézték jó szemmel hogy ey felnőtt a szülei nyakán él, ők még normálisak voltak, szégyellték volna ezt csinálni-nem, nem csak a lányok esetében.
És persze hogy nagy családot akartak, akkoriban még törődtek egymással az emberek, nem csak ült mindenki a szobájában, és nyomkodta a kütyüket, meg háborgott ha bármiben is segíteni kellet a másiknak. Ők még a valóságban éltek.
Ne haragudj, kérdező, de amiket felsorolsz, annak néhány dologban semmi köze a szegény mentalitáshoz, sőt, helyenként ellenkezője.
" A tanulás időpocsékolás," - pont, hogy aki nagyon szegény, az azt mondja: "tanulj fiam, mert csak így tudsz kitörni a szegénységből, legalább Neked legyen jobb, mint nekem"
-"Minél több gyerek" hát ezzel is vitatkoznék - ez inkább az egyszerű emberek elmélete - de az egyszerű, meg a szegény nem ugyanaz.
"- Az értelmiségi szórakozás (artmozi, színház, szépirodalom, zene) "úri mulatság". Ezt sem igazán osztom: egyedül neveltem a gyerekemet, sokszor kajára is nehezen teremtettem elő a betevőt - de a zeneiskolában tanulás akkor is az egyik legfontosabb dolog volt. Arra mindig előteremtettem a pénzt, ha nehezen is.
- "Nemi sztereotípiák" - ezt aztán végképp nem értem, mi köze a szegénységhez? Gondolod, csak a gazdagok homoszexuálisak, leszbikusok vagy mégis hogy értetted?
Szegény mentalitáson inkább azt értjük, hogy "ezt nem engedhetem meg magamnak", "ezt nem tudom megvenni" és ez akkor is benne él, amikor már rég megengedhetné magának. Vagy: "én ezt nem érdemlem meg", meg nem tud nagyvonalakban gondolkodni, csak szűklátókörűen, stb.
Az én nagszüleim is szegények, 2 gyerekeküket a szülőknél nevelték 10 évig laktak 1 szobában négyen, utána kezdtek építkezni, nagynbátyámék 7 évig éltek a nagyszüleimnél, ugyanúgy két gyerekekkel a régi gyerekszobában. Nálunk minden unoka továbbtanul, nagymamám meg csak csóválja a fejét, hogy minek az egyetem meg a nyaralás, meg a plazmatévé, megvoltak ők húszévesen is áram nélkül az anyósáéknál.
A számítógép és az okostelefon ma már nem feltétlenül luxus, sok munkahely megköveteli, hogy neten is elérhető legyél és tudd kezelni a számítógépet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!