Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg van "szegénymentalitás"?

Tényleg van "szegénymentalitás"?

Figyelt kérdés

Az én családomban él ez a mentalitás, főleg az idősebb korosztály részéről.

- A tanulás időpocsékolás, és csak élősködsz a szüleid nyakán (főleg, ha lány van)

- Minél több gyerek (egy gyerek nem gyerek)

- Fiatalon házasodni (főleg, ha lány van), a család közelében építkezni

- Az értelmiségi szórakozás (artmozi, színház, szépirodalom, zene) "úri mulatság"

- Nemi sztereotípiák

- Gyakori családi összejárás (minden hétvégén nagyzabálás)

- Csak a fizikai munka az értékes

2018. febr. 28. 17:56
1 2 3 4 5 6
 1/51 anonim ***** válasza:
92%
Látod hogy van és én is tapasztalom.
2018. febr. 28. 18:00
 2/51 anonim ***** válasza:
24%

Ez nem "szegénymentalitás" csak ebben nőttek fel az idősek. És igen, nem nézték jó szemmel hogy ey felnőtt a szülei nyakán él, ők még normálisak voltak, szégyellték volna ezt csinálni-nem, nem csak a lányok esetében.

És persze hogy nagy családot akartak, akkoriban még törődtek egymással az emberek, nem csak ült mindenki a szobájában, és nyomkodta a kütyüket, meg háborgott ha bármiben is segíteni kellet a másiknak. Ők még a valóságban éltek.

2018. febr. 28. 18:08
 3/51 anonim ***** válasza:
41%
"Gyakori családi összejárás (minden hétvégén nagyzabálás)" Na ez mitől szegénymentalitás? Ez is csak arról szólt hogy szerették tudni jól vannak-e a többiek, szerették látni hogy rendben vannak. Családként működtek, nem idegenek voltak egy fedél alatt.
2018. febr. 28. 18:10
 4/51 A kérdező kommentje:
Jah, együtt nyomorogni a minimálbéren meg felnőtt gyerek a feleségével meg 1-2 unokával a gyerekszobában tök jó dolog :D
2018. febr. 28. 18:11
 5/51 anonim ***** válasza:
33%
Már megbocsáss: szart se tudsz. Ez most jellemző, régen nem volt az. A nagyszüleim szegények voltak, náluk ott kezdődött a lakás hogy három szoba- ebből egy tisztaszoba- egy nagy, és egy kiskonyha, két kamra, fürdőhelyiség- és mindig volt mit enni, törődtek a családjukkal. Persze ezt ma már nem értékelik, mert nem is ismerik- ha nincs internet, plazmatévé, okostelefon, akkor nyomorgunk de rohadtul. Az meg ha egy nagyszülő a felnőtt gyerekével együtt "nyomorog" Az két okból szokott lenni. vagy a felnőtt gyerek nem tudja fizetni a rezsit az öreg kis nyugdíja nélkül, vagy az idős kap egy élet munkája után olyan semmi nyugdíjat hogy egyedül éhen halna. Ez sem az idősek találmánya.
2018. febr. 28. 18:17
 6/51 anonim ***** válasza:
56%

Ne haragudj, kérdező, de amiket felsorolsz, annak néhány dologban semmi köze a szegény mentalitáshoz, sőt, helyenként ellenkezője.

" A tanulás időpocsékolás," - pont, hogy aki nagyon szegény, az azt mondja: "tanulj fiam, mert csak így tudsz kitörni a szegénységből, legalább Neked legyen jobb, mint nekem"

-"Minél több gyerek" hát ezzel is vitatkoznék - ez inkább az egyszerű emberek elmélete - de az egyszerű, meg a szegény nem ugyanaz.

"- Az értelmiségi szórakozás (artmozi, színház, szépirodalom, zene) "úri mulatság". Ezt sem igazán osztom: egyedül neveltem a gyerekemet, sokszor kajára is nehezen teremtettem elő a betevőt - de a zeneiskolában tanulás akkor is az egyik legfontosabb dolog volt. Arra mindig előteremtettem a pénzt, ha nehezen is.

- "Nemi sztereotípiák" - ezt aztán végképp nem értem, mi köze a szegénységhez? Gondolod, csak a gazdagok homoszexuálisak, leszbikusok vagy mégis hogy értetted?

Szegény mentalitáson inkább azt értjük, hogy "ezt nem engedhetem meg magamnak", "ezt nem tudom megvenni" és ez akkor is benne él, amikor már rég megengedhetné magának. Vagy: "én ezt nem érdemlem meg", meg nem tud nagyvonalakban gondolkodni, csak szűklátókörűen, stb.

2018. febr. 28. 18:19
 7/51 anonim ***** válasza:
48%
Úgy látom kérdező, ha valaki nem a szánalmas sztereotípiáidat ismétli, azt lepontozod. Gratulálok, ez az igazi szegénymentalitás.
2018. febr. 28. 18:22
 8/51 anonim ***** válasza:
41%
Csatlakozván az 5-öshöz: és akkor, amikor több generáció élt együtt, nem volt olyan probléma, hogy megbetegedett a gyerek és nincs aki, vigyázzon rá, ezért lázasan, betegen beküldik az oviba, mert az anya meg fél, hogy kirúgják a munkahelyéről.
2018. febr. 28. 18:22
 9/51 A kérdező kommentje:

Az én nagszüleim is szegények, 2 gyerekeküket a szülőknél nevelték 10 évig laktak 1 szobában négyen, utána kezdtek építkezni, nagynbátyámék 7 évig éltek a nagyszüleimnél, ugyanúgy két gyerekekkel a régi gyerekszobában. Nálunk minden unoka továbbtanul, nagymamám meg csak csóválja a fejét, hogy minek az egyetem meg a nyaralás, meg a plazmatévé, megvoltak ők húszévesen is áram nélkül az anyósáéknál.

A számítógép és az okostelefon ma már nem feltétlenül luxus, sok munkahely megköveteli, hogy neten is elérhető legyél és tudd kezelni a számítógépet.

2018. febr. 28. 18:23
 10/51 anonim ***** válasza:
78%
Hiba is beszélsz utolsó, ez nem értik. Most az a divat hogy a családtagok teherként tekintenek egymásra, fáj ha segíteni kell egymást. Én szerencsés vagyok hogy nem ezt tanultam, de rengeteg embernél ez a gyalázatos mentalitás számít normálisnak- és sokszor ezért nincs kedvem élni sem ebben az embertelen világban. Pedig nem vagyok idős, negyven éves leszek.
2018. febr. 28. 18:25
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!