Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Most akkor, hogy is van ez a...

Most akkor, hogy is van ez a hun-magyar eredet?

Figyelt kérdés
Legyszives magyarazzatok el nekem,sok magyar allitja Attila hun kiralytol szarmazik,mas meg mashogy mondja.Kik a hunok es kik a magyaroka?
2010. febr. 28. 11:24
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
91%

na, ha ebben megmondja valaki a tutit...

semmiképp ne hidd el neki

rengeteg elképzelés van, és némelyikre még bizonyítékok is vannak, de jelenleg nem lehet eldönteni

a középkorban a tudós réteg a hun-magyar folytonosságot vallotta, ez van benne a krónikákban is

2010. febr. 28. 11:33
 2/41 anonim ***** válasza:
52%

Akkor azok hülyék. Mást nem mondhatok.

A hunok és a magyarok is eredetileg egy belső-ázsiai sztyeppei lovas nomád nép voltak. Több közös nem nagyon van bennük. Azt sokan elfogadják, hogy távoli rokonság lehet közöttünk, de hogy egyenesen tőlük származnánk... nem valószínű. Egyetlen "bizonyíték" rá, hogy a nyugatiak a kalandozások idején a magyarokat hunoknak tartották. De most őszintén, te meg tudsz különböztetni egy mandzsut egy akármilyen más kínaitól? Vagy egy ujgurt egy üzbégtől? Nekik meg még olyan szempontból is hátrányuk volt, hogy nem is tudták, hogy több ilyen ferdeszemű nép van. Ha ferdeszemű, akkor hun, azt kezit csókolom.

Azt leszámítva, hogy hasonló volt az életmódunk és ugyanabból az irányból jöttünk, semmi hasonlóság nem volt köztünk. Ennyi erővel a szlávoknak és a germánoknak is rokonai lehetnénk.

Attila népétől pedig pláne nem valószínű, hogy származnánk. Elképzelhető, hogy volt némi keveredés, miután a hunok visszavándoroltak az orosz sztyeppékre Attila halála után, de a magyar nép magvát biztos nem ők alkották.

A leglogikusabb elmélet szerint egy belső-ázsiai lovas nomád nép voltunk, akik laza szövetségben és talán rokonságban álltak a többi helyi néppel. Hunokkal, avarokkal, mongolokkal, japánokkal, zsuan-zsuan-okkal stb. De hogy bármelyikünk is a másiktól származott volna... légből kapott marhaság.

L

2010. febr. 28. 11:36
 3/41 A kérdező kommentje:
Most egy magyarorszag tortenelme konyvet olvasok,es ott irja,hogy nem hun eredetu a magyar ember.De,hogy sok mashol meg mashogy irjak.koszike a valaszt
2010. febr. 28. 11:38
 4/41 anonim ***** válasza:
53%

Annyiban egyet értek az elsővel, hogy biztosat senki nem tud mondani.

Én is csak a legvalószínűbbet mondtam el.

De azért van különbség aközött, hogy valami valószínű, csak nem tudjuk kétséget kizáróan bebizonyítani és aközött, hoy valami teljes légből kapott marhaság.

A hun-magyar rokonság az utóbbi.

Amúgy szám szerint öt elmélet létezik. Hun-magyar, török-magyar, sumér-magyar, finnugor és belső-ázsiai eredet.

Én, mint azt le is írtam, az utolsót tartom a legvalószínűbbnek.

L

2010. febr. 28. 11:39
 5/41 anonim ***** válasza:
63%

"Most egy magyarorszag tortenelme konyvet olvasok,es ott irja,hogy nem hun eredetu a magyar ember."

Teljes mértékben igaza van.

Hol sok máshol? Fogadok, hogy ezer éves könyvekben, vagy egyszerű laikusok által írt áltudományos marhaságokban.

Nincs kizárva. Semmi sincs kizárva. De ha azt vesszük, hogy töb más elmélethez képest milyen kevés bizonyíték van rá...

L

2010. febr. 28. 11:40
 6/41 anonim ***** válasza:
78%

Idézet: (nem írom le honnan, remélem mindenki tudja)

"Őseinket felhozád

Kárpát szent bércére

Általad nyert szép hazát

Bendegúznak vére."

(Bendegúz Atilla apja volt)

De maga Árpád Vezér is Atilla leszármazotjának tartotta magát. Akkoriban nem nagyon fordult elő (főleg előkelő körökben), hogy valaki nem ismerte felmenőit legalább 7-8 generációt megelőzően.

Persze Kölcsey is és Árpád is, hasonlóan a korabeli krónikákhoz biztosan hazudnak és csak az az igaz amit a mai, tényszerű, és semmiképpen sem hamisított történelemkönyvekben, meg itt olvashatsz. Ma már senki sem hazudik, tudjuk....

2010. febr. 28. 11:50
 7/41 A kérdező kommentje:
Azt olvastam ebben a tortenelmi konyvben,hogy regi kronikakban irtak ugy,hogy Attilla hun kiraly szarmazas.de ezt abszolut ellenzi az a konyv amit most olvasok,meg ahogy ti is irjatok,nincs sok kozuk hozzajuk.
2010. febr. 28. 11:51
 8/41 anonim ***** válasza:
53%

7-8 generáció?

Az max. 240 év. És Attila mennyivel is élt Árpád előtt? 400 évvel?

És akkor Álmost is egy turul nemzette? Ugyan már!

A legendák egy dolog. Kölcsey korában pedig még ez az elmélet volt elterjedve.

Mint, mondtam, semmi sem kizárt. Lehetséges, hogy a hunoktól származunk. Semmi sem cáfolja.

De ha már tudományosan, hitelt érdemlően akarunk valamit feltárni, akkor sokkal célravezetőbb ha a kézzel fogható bizonyítékokra alapozunk és nem a legendákra.

Mellesleg honnan tudod, hogy Árpád minek vallotta magát? Ott voltál? Beszéltél vele?

L

2010. febr. 28. 11:54
 9/41 anonim ***** válasza:
36%

bár a 11:50-sel nem nagyon érdemes vitatkozni, 1 kérdést feltennék:

honnan tudod, hogy Árpád kinek tartotta magát? hány írott forrás maradt fent tőle? Ha ezek hitelesek, akkor a dédapja egy turulmadár volt, ez történelmi tény :)

2010. febr. 28. 11:55
 10/41 anonim ***** válasza:
53%

"Azt olvastam ebben a tortenelmi konyvben,hogy regi kronikakban irtak ugy,hogy Attilla hun kiraly szarmazas.de ezt abszolut ellenzi az a konyv amit most olvasok,meg ahogy ti is irjatok,nincs sok kozuk hozzajuk."

Az, hogy egy könyv ellent mond egy másiknak, még nem jelenti azt, hogy a másik nem igaz.

Bár jelen esetben igen valószínű.

Ésszel kell olvasni a tudományos munkákat. Húszan húsz félét állítanak. Azt már neked kell eldöntenek, hogy melyiknek hiszel.

Hihetsz a hun-magyar rokonságban is. Ki tudja? Talán neked lenne igazad. Bár, mint mondtam, ez a tudomány mai állása szerint igen valószínűtlen.

L

2010. febr. 28. 11:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!