Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Menyire bizonyitot a hun-magya...

Menyire bizonyitot a hun-magyar eredet?

Figyelt kérdés

Mi szol ellene mi mellete?

Szerintem az irasunk ami Europaban eleg sok helyt felleheto es erdekes modon ertheto is magyarul mig mondjuk mongolul nem.

Valamint Gestaink is hun eredetunek irnak, szokasaink is egyeznek/egyeztek a hunokeval.Megsem fogdjak el hivatalosan hogy igaz a hun-magyar folytonossag.

2011. júl. 15. 18:27
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy te milyen nemzetiségű vagy?

Nem tudom, milyen írásról beszélsz, és sok helyen fellelhető Európában, és érthető magyarul, de ha mostanában írták ki valahova, akkor még jó, hogy érthető.

Amúgy a székelyeket pl. a hunok leszármazottainak tartják, de mivel a hun egy meglehetősen kis létszámú népcsoport volt, eléggé kétséges, hogy a genetikai állományuk mennyire lenne kimutatható a mai 16 millió magyarban.

2011. júl. 15. 18:35
 2/9 anonim ***** válasza:
Te gondolom a székely rovásírásra gondolsz, hogy fellelhető Európaszerte. Felejtsd el, egy baromság. A törököknek is hasonló rovásuk volt. Ja és sok idióta még Dél-Amerikában is felfedezni vél Ős-Hun-Avar-Sittttttttya rovásírást.
2011. júl. 15. 21:21
 3/9 A kérdező kommentje:
A Svajci hun volgyre hol helysegnevek, szavak, erthetoek magyarul (ertsd magyar szavak de rovasirassal ) es akik a hunok leszarmazotainak vallotak magukat.Ha nincs ellenvetes a hun-magyar elmeletel miert nem fogadjak el ha van iras mely bizonytja az eredetet az csak ugy cafolhato meg ha az adott iras mondjuk torokul ,mongolul,erteto lenne.De nem tudok errol tehat mig mas nep iras es nyelv nelkul hzud osi multat mi nekunk miert nem elismert a nyelvi bizonyitekokkal allatamasztott elmelet? Hgy keves a bizonyitek? Lehet de sajna egyertelmu hogy magyar kulonben mar mas nyelven beszelo nepek is maukenak vallanak......Egyebkent hataron tuli magyar vagyok, rabsagban sajnos.
2011. júl. 16. 15:31
 4/9 anonim ***** válasza:

Első nekifutásra azért próbálj meg megtanulni a mostani, modern magyar nyelven, hidd el, sokkal könnyebb lesz mindenkinek komolyan venni azt, amit írsz.

Hogy a témához visszatérjek, az Ómagyar Mária-siralom sem érthető manapság, pedig az a XIII. századra eredeztethető. Kötve hiszem, hogy egy kétszer ennyi idős, hunok által hátrahagyott írás érthető lenne.

2011. júl. 16. 15:43
 5/9 A kérdező kommentje:
Nezd ekezetek nelkul kenytelen vagyok irni (de nem tekintem offolasnak amit irtal), ha gyorsan irok akkor melle is utok billentyuzes kozben ha lassan akkor az hoszu ido es 40 fok van arnyekan (meg jo hogy van arnyek).Szoval ha nehezen is ertheo rendben , nem azt irtam hogy ugyanaz kell legyen mint a mai nyelv mert a nyelvek valtoznak de akkor egyetelmuen mas nep is magaenak valana ha az o nyelvukon ertheto lenne mig a mienken ertheto az iras csakhogy eleg erdekes kovetkeztetesekhez vezetne amit sokan nagyon sokan nem szeretnenek.Tehat mi szol egyertelmuen ellene ertheto mas nyelven nem?Ok akkor szerintetek miert nem fogadak el?
2011. júl. 16. 15:58
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem az ékezetekkel van baj, amit írsz, az nyelvtanilag úgy szar, ahogy van, már bocs.

A nyelvek változnak, hogyne. Csak egy szakaszt idéznék neked az Ómagyar Mária-siralomból, ha megengeded:

Volek Syrolm thudothlon

Syrolmol Sepedyk.

buol ozuk epedek

Ez a szöveg vagy hétszáz éves. Gondolod, hogy egy másfél évezredes szövegből bárki, bármit is értene? Á, dehogy.

Nyilván a hunok, akik hátramaradtak harcos társaik után, beleolvadtak a többi őslakos törzs közé, de a mai magyar nemzet is több, mint húsz törzsből állt össze egy egésszé, és ehhez még hozzájönnek a szomszédos területeken élők fokozatos szivárgása és beolvadása.

Nem azt mondtam, hogy nincs közünk a hunokhoz, hanem azt, hogy pont annyi közünk lehet hozzájuk, mint az összes többihez, mára pedig ez kimutathatatlan arányt jelent.

2011. júl. 16. 16:11
 7/9 A kérdező kommentje:

Ertem ervelesed de

1. Latin betukkel van irva, megis kiderult kie akarmenyire erthetetlen, pedig az lehetett volna a dicso romanok siralma is hisz az is latint hasznal.Megis nem az es nem is verik a melluket hogy az ovek kene legyen, ahogy sem a francia, sem a cseh, sem a lengyen sem a nemet nem tekinti a magaenak, ugyanugy ahogy ezek egyike sem a rovasirast.Persze a torok attol meg erdeklodhet es a mongol is de ha egyertelmuen magyar marmint nem talaltak elfogadhato mas nyelvu magyarazatot akkor mi a baj?Egyebkent a 18. szazadban kezdet ez a maradek nep is a hun volgyben keveredni mara el is tuntek ha jol tudom.

2011. júl. 16. 16:22
 8/9 A kérdező kommentje:

eléggé kétséges, hogy a genetikai állományuk mennyire lenne kimutatható a mai 16 millió magyarban

Hmm...genetikaval sem sokra mehetunk mert regota eljottunk Azsia-bol.De ha csak azt neznenk akkor enetikailag pld annyira kimutathato a kotodes mint mas nemzetnek erdekes kovetkeztetes lenne: mivel mondjuk rafghatjuk hogy a roman is azsiabol erkezet csak azert mert olyan jol oszepaszolunk veluk genetikailag mig mi meg egyertelmu hogy azsiabol jottunk tehat a kovetkeztetes ok is??? Ez hamis kovetkezteteshez vezetne.Ezert egyertelmubb a nyelv es szokasok, nepdal dallamok amivel azert van mit bizonyitanunk.

2011. júl. 16. 16:30
 9/9 anonim válasza:
Egyébként figyelmetekbe ajánlom a Csillagösvényen c. filmsorozatot!
2011. aug. 8. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!