Londonban élők, vagy akik már voltak ott! Tényleg olyan nagy a muszlim jelenét a városban?
Sziasztok!
"A Korán 1400 év alatt semmit se változott"
Dehogynem változott. Mihelyst lefordítod egy másik nyelvre, már változik. Sok kifejezés nincs meg a magyarban, ami az ógörögben igen, és fordítva. Ha a Korán magyarra is le lett fordítva, akkor már változott a szöveg, és nem egyenlő az arab eredetivel. Ezért kell mindkét vallásban tanulni, hogy pontosan megértsd, anélkül, hogy egy ókori nyelvet meg kelljen tanulnod.
Igen, a Szentháromságra gondoltam, ami misztérium, nem tudom kit kértél meg arra hogy magyarázza el. Itt van szerintem a legalapvetőbb különbség - szerintem, az alapján, amit eddig megértettem az Iszlámból -, hogy
1, az iszlámban Allah messze van, elérhetetlen, míg a kereszténységben Isten annyira közel jött, hogy emberré lett - de a személye Isten maradt
2, az iszlámban nincs misztika (leszámítva a szúfizmust, amit ha jól tudom tiltanak), míg a kereszténységben a Szentlélek (Szentszellem) valóságosan kapcsolatban van az emberrel
3, a Koránt szóról szóra kell értelmezni, míg a Biblia egy olyan szöveg, ami nem csak szöveg, hanem Ige, élő dolog, és egyre többet és többet tudunk meg belőle
Ráadásul a kereszténység univerzális, tehát minden emberre vonatkozik, tulajdonképpen nem is vallás, nem sorolható be a vallások közé. Szerintünk egy iszlám hívő is eljuthat Istenig, míg az iszlám szerint aki nem muzulmán, annak nincs is értelme az életének...
Iszlám hívők! Ha valamiben tévedtem, javítsatok ki.
"Az iszlamot sokan sokfele keppen ertelmezik, ahogy a Korant is, ha kicsit is ismerned a vallasunk, tudhatnad, Korannak csak az eredeti arab szamit amit magyarul megkapsz a boltban az u.n. ertelmezes."
Tudhatnám, de nem tudtam, azért kérdeztem. Nem vagyok iszlám hívő :D
"A keresztenysegben ahany iranyzat annyi fele keppen magyarazzak aut, hogy akkor ki hova fog kerulni, predestinaciotol, aszketizmusig eleg sok minden van."
Lehetne mondani, hogy ez nagy baj... Én nem foglalkozom más felekezetekkel, katolikus vagyok. A katolikus dogmák (alapigazságok) 2000 éve semmit se változtak, 2000 éve ugyanaz a mise, a dogmatika, minden.
De az is igaz, hogy tanultam már protestáns testvéreimtől is, de még az iszlámból is.
Ez is egy nagy különbség az iszlám és ker. között: a zsidó-kereszténység egy párbeszéd Istennel, az ószöv.-ben még feleselés is van, az újszöv. meg egy SZEMÉLYről szól, Jézusról. Lehet hogy dogmatikailag egy protestáns kicsit másként hisz, de a központ egy SZEMÉLY, aki változatlan.
"Az en Istenem meg hatalmasabb annal, minthogy par katona keresztre feszitse, O akkora, hogy azt mi nem tudjuk megerteni."
Jézus nem a bűn miatt jött el. Mindenképp eljött volna hozzánk. De mivel egy hajótörött emberiséget talált, egészen más lett az itteni sorsa.
Igen, Isten, Allah erős. Ő teremtette az univerzumot, a galaxisokat, akkora erők, amiket el se tudunk képzelni. De vajon az lenne az Isten nagysága hogy odacsap?? Mi a nagyság?? Jézus maga mondja: "ha kérném, Atyám 12 légió angyalt küldene", a római légiósok elsöprése semmi lett volna neki. De mit ért volna vele? Megerősítette volna bennünk a hatalmi istenképet, az elnyomó, zsarnok isten képét. A rómaiak és a zsidó írástudók megszégyenítve hazasomfordáltak volna, és Isten elmondhatta volna hogy igen, megleckézettem őket.
De ez Istennek nem kihívás....
Isten ha nem nyeri meg az ember, a szellemi életet élő, szabad lény szívét, akkor az egész nem ér semmit.
Nem kényszerít, ajánl.
A teljesség igénye nélkül kb ez a keresztény Istenkép.
Meg ne felejtsük el hogy Jézus föl is támadt...
Egyetlen gyors észrevétel.
Írták itt előttem, hogy a kereszténységet sok féle-képp értelmezik, és az iszlámot nem lehet másként értelmezni, mint ahogy értelmezni kell, mert egyértelműen van leírva.
Ez ferdítés.
Az iszlám vallásnak (ideológiának) nincs szervezeti felépítése, nincs EGYHÁZA, hierarchikus felépítéssel. Ennél fogva megtörténhet egy olyan eset, hogy eljársz egy mecsetbe imádkozni a hittársaiddal, akikkel jó kapcsolatot ápolsz, az imám pedig lelkednek, és természetednek megfelelően tanítja, és értelmezi a hitet.
Igen ám, de az imámok sem örök életűek, és ha történik a közösség vezetőjével valami, akkor a helyére valaki más kerül.....és nem feltétlenül oly mérsékelt felfogásban értelmezi az iszlámot, hanem mondjuk feljebbvalónak nyilvánítja a világi törvényeknél is, és máris egy olyan közösségben találod magad, ahol elfogadott dolog arról beszélni, hogy a hitetlenek megérdemlik a halált, elvégre meg volt a lehetőségük az igaz hithez csatlakozni, miért nem tették?
És senkihez sem mehetsz panasszal, meg miért is mennél, rád ez nem jelent veszélyt (gondolod te).
Az igazság az, hogy az iszlám vallás szervezetlen, és hierarchiátlan mivoltában rejlik a saját legnagyobb ellensége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!