Ti mit gondoltok az öngyilkosságról?
Kicsit furának hangozhat, vagy akár kegyetlennek, de én ezt részekre bontom.
1. Ha az életben maradás csak rosszabb lehet pl: hadifogoly tábor, mikor már a háború eldőlt, vagy mikor önfeláldozásról van szó. Az ilyen eseteket, bár olykor sajnálom, de teljesen ésszerűnek és elfogadhatónak tartom. (még ha nem is ez lesz a karácsonyi parti témája, ha értitek)
2.Mikor a többi alternatíva helyett választja ki ezt. Akkor bizony, hát nem mondom, hogy elítélem, de abszolúte nem tudok beletörődni, hogy ilyen irracionális döntéseket hozott meg az adott egyén. Miközben, sokkal jobban sülhetet volna ki a dolog, ha mást választ.
3. Mikor vannak más lehetőségei, de lustaságból, vagy egyszerűen direkt önszántából elutasítja a jobbat. Na az ilyet elítélem. Az élet nem habos torta, és nem is azért tettük meg az első lépéseket, hogy önszántunkból a porba ereszkedjünk.
(A felsőnél az a különbség, hogy itt tudatos végig átgondolt dologról van szó, a fentinél meg elhamarkodott cselekvésről.)
Én sajnálom őket.
Általában az ember nem unalmában lesz öngyilkos, hanem komoly megpróbáltatásokon át jutnak el arra a pontra, hogy itt hagyjanak mindent. Valahol megtudom érteni, hiszen menekülni egyszerűbb, mint szembefordulni és küzdeni. Ezeknek az embereknek segíteni kell, nem pedig lenézni őket. Ugyanakkor az is igaz, hogy hajlamosak elutasítani a segítőkezet is, ilyenkor sajnos nincs mit tenni...
Ma, egy másik kérdésből adódóan, rábukkantam Amanda Todd esetére. Ez a lány 15 évesen követett el öngyilkosságot, mert egy férfi aljas módon átverte őt, majd ezután megzsarolta és köznevetség tárgyává tette az interneten és a való életben is.
A lánynak egyetlen hibája a hiszékenysége és a törékenysége volt, ezenkívül semmilyen hajlama nem volt a kihívó vagy botrányos viselkedésre, de a sors hitvány fordulata olyan helyzetbe hozta, amelyből már nem találta a kiutat.
Halála előtt feltett egy videót a Youtube-ra, elmagyarázva a kialakult körülmények okát, de megértés vagy támogatás helyett csak további ócsárlásokat és gúnyos megjegyzéseket kapott. Ezután vetett véget az életének és azóta az egész világon elterjedt az eset, felvonva mindenki figyelmét a cyber-zaklatásra és az internet egyéb veszélyeire.
Nos, ebben az esetben egy rendkívüli sajnálatot érzek az áldozat iránt és egy elmondhatatlan undort azok iránt, akik az öngyilkosságba taszítják az ilyen labilis és védtelen személyeket.
Persze ez egy kivételes példa, az “ általános “ öngyilkosságokról én is úgy vélekedem, mint sörpocak, de gondoltam megemlítek egy ilyen esetet is, amely elüt a tipikus példáktól.
" Sajnos általában a történelem újraírja önmagát, bármiről is legyen szó. " - Ezzel maximálisan egyetértek.
" Egy olyan emberiség, amely nem hajlandó tanulni a saját múltjából, kudarcra van ítélve. " - J. Edgar Hoover.
Amanda Todd-ot sem kellett kényszeríteni, hogy megmutassa a melleit annak a csávónak. Igazán gondolkodhatott volna előtte.
Sajnálom őket, de egyetértek abban, hogy az önfeláldozás még elfogadható, az viszont nem, ha úgy lesz öngyilkos, hogy feladja. Az ilyen embereket gyengének tartom.
Szerintem az az elfogadhatatlan, mikor valaki egy szakadék szélén lévő emberbe belerúg.
Hogyha valaki öngyilkos lesz, nem jókedvéből teszi. Öngyilkossághoz hatalmas lelki erő kell. Van aki ezt nem tudja megérteni.
Nem ítélem el őket. Nem tudom min mentek át. Inkább segíteni kellene rajtuk. Lehet valóban gyengeség, de van ilyen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!