Kurdistan? Ti hogy döntenétek?
Sziasztok!:)
Össze jöttem egy Kurd férfival..
Beszélgettük hogy jó lenne költözni,de hova?.. Ő mondta hogy menjünk Kurdistan-ba. Én mennék,de rettenetesen félek hogy mi lesz ott kint. Ha hozzá megyek,ha gyerek születik stb..
Nagyon rendes,figyelmes,álom pasi... Csak félek ha kimegyünk,megváltozik,mert benne van végülis az arab vér ( jó nem arabok,de mégis valamilyen szinten benne van..)
Tudnátok nekem mesélni Kurdistan-ról? Kúltúra,nők helyzetéről,nem az érdekel hogy régen mi volt,hanem hogy mi van ma.stb Mert az tudom hogy nagyon fejlődik az ország,de mégis bennem van a félsz... Ti hozzá mennétek? Azaz kiköltöznétek vele? Mit tennétek? Ja és elne felejtsem ( jó tudom nem ide tartozik nagyon) de esetleg van valami oldal ahol Kurdul lehet tanulni? persze nem olyan betűkkel,hanem amit én is eltudok olvasni:))
Akinek esetleg kurd férje van,vagy volt kint nyaralni,stb annak főleg megköszönném a válaszokat :))
Most akkor elküldök neked egy kérdést, minap tették fel. ajánlom figyelmedbe az ÖTÖDIK kommentet, amit egy tapasztalt muszlima ír azoknak, akik tervezgetik nem muszlimként muszlimmal való házasságot. Csak gondold át....
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..
Szia Kérdező!
én voltam az 5. kommentelő azon az oldalon.
én lebeszéllek erről a 'kapcsolatról' téged.
az iszlámba pedig csak és kizárólag egyedül Allaahért lehet belépni.
ha más miatt akarsz belépni, akkor nem teljesül a Tanúságtételek feltételei közül legalább egy: az őszinteség, ami a 7+1 feltétel egyike.
az összes feltételnek meg kell lennie.
nem szeretnélek sértegetni, de nagyon komolytalan a feltett kérdésed (idegeneket kérdezel hogy mit tegyél 'szerelmesen', illetve hogy általad nem ismert emberek mit tennének a te helyedben).
Ezt is azt jelzi hogy bizonytalan vagy, nem tudod mit akarsz és megint nem szeretnélek megsérteni, de: gyerekesen fogod fel ezt az egészet.
kurdisztánban 9 auto meg gazdagság: ezt honnan tudod? a pasi mondta?
láttál egy rövid youtube-os videót?
és neked ennyi elég?
és honnan tudod hogy az a videó nem manipulált?
ilyen videókat magyarországról is lehet látni (hajdú péter luxusautóval tilosban parkol), de nem az az általános hogy magyarországon luxusautókkal közlekedünk.
egy életre szóló döntést készülsz elvileg meghozni, de látszólag nem veszed komolyan, ráadásul ez a házasság (ha most te a pasival élettársi viszonyban vagy) nem is lenne érvényes ha most akarnátok házasodni.
1) írtad hogy nem vagy muszlima, de nem tudom keresztény vagy zsidó vagy-e.
ha hiszel a zsidó vagy keresztény alaptanításokban, még mindig ott van a szűziesség kérdése, ami - ha élettársak vagytok - akkor nálatok most éppen nincs meg.
ráadásul a házasság előtti szex a zsidóknál és a keresztényeknél is tilos, és egy magát zsidónak vagy kereszténynek valló nőnek is abban kell hinnie hogy a házasság előtti és a házasságon kívüli szex tilos.
nem mondhatja ennek az ellenkezőjét, különben tagadja a hite egy részét.
2) a beírásaidból látszik hogy nem rendelkezel sem az iszlámról, sem a kurdokról, sem a pasiról ismeretekkel.
az is látszik, hogy te eddig sosem tanultál az iszlámról és most is a pasi miatt gondoltál csak rá, tehát az elhatározásod nem erős és nem Allaah miatt akarsz belépni, de Allaah tudja a legjobban.
3) ne a pasinak akarj megfelelni, főleg ha nem is ismered igazán.
az a pasi aki cseten ismerkedik és a szédíti a nőket az komolytalan.
lehet hogy néha csak gyengék, de Allaah tudja a legjobban.
viszont ha érdekel a véleményem - és én muszlima vagyok in shaa' Allaah -, akkor ne menj hozzá, legalábbis ne így.
az iszlámba pedig csak Allaah miatt léphetsz be, különben nem érvényes a konvertálásod.
4) az hogy ismered kurdul a sziát, az nem alapbeszélgetés hanem kb. nulla.
egyébként milyen státuszban él kint olaszországban? mert nem mindegy.
gazdasági menekült és nincsenek papírjai, vagy van schengeni vízuma és szabadon jár-kel és van saját egzisztenciája?
mert sok 'szerelmes' fiatalembert a 'szerelmes' nőknek kell általában eltartani és minden költséget (pl. kitoloncolás) is nekik kell állni, ha a 'szerelmes' pasi egyszer csak lelép.
több ilyen nőt ismerek, akik 'szerelmesnek' hitték magukat skype-on, aztán belevágtak abba hogy idehozzák ezeket a pasikat, szereztek nekik papírokat, aztán az lett a vége általában hogy nekik kellett a pasit eltartani, meg a pasik kérték a 'zsebpénzt' cigire meg erre-arra, nem dolgoznak, viszont mindenbe beleszólnak, a nőnek kell mindent csinálni amíg ők otthon pihennek egész nap.
azt sem tudhatod biztosan hogy a 'barátod' ilyen marad végig.
lehet hogy a kinti környezetében más, és az is lehet hogy már férjként is más olaszországon belül, de Allaah tudja a legjobban.
én az új muszlimákat is le szoktam beszélni az ilyen pasikról.
mindenkinek azt mondom hogy töltsenek el az iszlámban legalább 6 hónapot ami alatt csak tanulnak és megismerik az iszlám alapjait valamennyire.
nagyon sokan sietnek és kevés ismerettel rossz döntéseket hoznak, ami egy életre meghatározhatja az ő életüket és a gyerekeikét is, de Allaah tudja a legjobban.
Hát kérdező, jól le lett pontozva az utolsó válaszoló, pedig nagyon sok okosat mondott. Mindenképpen lebeszélnélek nemcsak téged, de még a párodat is.
A kurdok helyzete felteszem te is tudod, h nagyon tragikus, még ha tény és való, h a Közel- és Középkeleten belül messze Irakban van a legjobb dolguk (viszonylagos autonómia, stb...), de ettől függetlenül kisebbség, ami Irakban nagyon nem ugyanaz a státusz, mint Magyarországon. Plusz a kurdok ettől függetlenül természetesen tovább küzdenek egy saját ország létrejöttéért, ez pedig autonómia ide vagy oda, nagyon sok feszültséget kelt. Vagyis ha kiköltöztök, az uradnak nem csak a töményen rátóduló hagyományokkal kell szembenéznie, hanem a népe problémáival is, ennek a kettőnek a kombinációja pedig nagyon könnyen drasztikus személyiségváltozáshoz vezethet nála.
Ami a nők helyzetét illeti túl sok jóval nem kecsegtet Irak, legalábbis európai szemmel biztosan nem. Ehhez még hozzá jön, h a kurdok a történelmüknél fogva egy nagyon zárt, mélyen (már-már fanatikusan) vallásos, és kulturálisan/társadalmilag sajnos sokszor elmaradottabb csoportot alkotnak (Irakban sincs ám olyan régen autonómia, ezt ne felejtsd el). Ami az ország fejlődését illeti, gazdaságilag lehet igazad van, de az ország nagyon messze áll a stabilitástól, mint ahogy ez úgy általában az egész közel- és középkeleti térségre elmondható, és ez sajnos úgy tűnik, így is fog maradni. Azt se felejtsd el, h Iránhoz hasonlóan iszlám köztársaságról beszélünk, ahol nagyon szigorúan veszik az iszlám szerinti törvénykezést. Ha valamiért válnál, azt csak a férjed kezdeményezheti, ha ő nem akarja, akkor megszívtad. Ha ettől függetlenül elhagyod, azt akár házasságtörésnek is tekinthetik, ami rád nézve finoman szólva, semmi jót nem jelent. Ha mégis beleegyezik a válásba, a gyerekeknek az apjuknál lesz a helyük.
Én semmiképp sem mennék ki, abszolút max látogatóba, de azzal sem sietnék. Irak nagyon messze van, mind földrajzi, mind kulturális szempontból, ha besokallsz, nincs olyan könnyű dolgod, mint Európán belül, h csak felpattansz a következő gépre, és pár órán belül otthon vagy.
én vagyok a 13. válaszoló.
az iszlámban a nő is kérheti a válást.
irán lakosságának a túlnyomó többsége raafidha shi'a.
róluk itt lehet olvasni: shia.bs
a házasságtörés és a válás nem ugyanaz a kategória.
a házasságtörést négy férfi tanúnak kell tanúsítania és konkrétan látniuk kell az aktust.
ne hallgass az ilyen beírókra, akik ismeret nélkül posztolnak.
a gyerek nem az apához kerül, hanem a nőnél marad, bár ezt most nem írom le, de tudok róla neked olvasnivalót küldeni, in shaa' Allaah.
a férfihoz két esetben kerülnek a gyerekek: ha a nő újraházasodik, vagy ha a gyerekek már elérték a pubertáskort és ilyenkor már fiatal felnőtteknek számítanak.
de ezt hosszú lenne leírni, szívesen küldök róla egy pár oldalas dokumentumot, vagy akár egy mp3 hangfelvételt is, in shaa' Allaah.
Köszönöm a válaszokat :)
A 13-asnak főleg :)
Sikerült félre értenem a beszélgetésünket. Ő nem akar ott élni,csak látogatóba ( HÁLA A JÓ ISTENNEK!!)
Itt akar maradni,vagy Dániába menni :) azért ott már jobb nem?
És ő dolgozik,van papírja,mindene. szóval nem egy lusta ember. Muszlimnak muszlim,de nem tartja a hagyományokat. Lásd Ramadan.. :) Azt sem tartja. Nem tagadja meg a vallását csak mivel 9 éve Európában van,így már teljesen Eu-s a felfogása. És az utóbbi időben elgondolkodtam azon ha én kimennék élni,lehet szenvednék... Kultura stb. de hál istennek erről nincs szó. És megköszönném ha küldenél pár olvasni valót szívesen venném :)
Bár úgy tűnik már tárgytalan a kérdés, azért ha bárki nő létére olvassa, és hasonló cipőben jár, ajánlom hogy írjon be ennyit Google-be is meg Youtubra is: Kuristan FGM
És utána gondolkodjon el azon, milyen ott nőnek lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!