Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mennyire lehet beleszólni a...

Mennyire lehet beleszólni a legjobb barátnő életébe? Kicsit hosszú a történet, bocsi.

Figyelt kérdés

28 éves nő vagyok, legjobb barátnőm szintén 27. 6 éves korunk óta ismerjük egymást, olyanok vagyunk kicsit, mint a testvérek. Nagyon szeretjük egymást.

Rettenetesen szeretem a barátnőmet, okos, szép lány, de érzelmileg nagyon labilis. Kétségbeesetten keres társat magának (mivel én nemrég mentem férjhez, a harmadik barátnőnk 5, a negyedik lány pedig már 10 éve él kapcsolatban, mindketten menyasszonyok), úgy érzi, le van maradva, hogy ő kevesebb minden korabelinél, mert még "nem tart sehol" másokhoz képest. Ezt mondta is nekünk, meg nem is kell mondania, nagyon egyértelmű, hogy szomorú emiatt.

Nagy igyekezetében állandóan párt keres, és rendszerint rosszul választ. A legutóbbi barátja egy állat volt (nem mennék részletekbe, de az érzelmi- és tényleges zsarolástól kezdve, a lelki terroron át, a fenyegetésig és a megaláztatásig minden volt a pasas részéről), és még mindig nem heverte ki, pedig már több mint egy éve szakítottak. Mikor együtt voltak, akkor is volt egy eset, hogy barátnőmet a mentő vitte el, annyira bestresszelte magát a srác miatt (a lelki gondok fizikai testet öltenek nála, képes pl. pánikrohamot előidézni magánál), az meg, hogy állandóan beteg és depressziós volt a kapcsolatuk alatt, mindennapos volt.

Mint írtam, már jó ideje nincsenek együtt, de egy évvel a szakításuk után a srác ismét felkereste, és a barátnőm annyira belehergelte magát megint a dologba, hogy ismét elvitte a mentő (az orvosok azt mondták akkor neki, hogy nem ritkaság, hogy olyan eredményekkel, amelyeket akkor produkált, emberek kómába esnek vagy meghalnak). És mindezek után barátnőm GONDOLKODOTT rajta, hogy kibéküljön-e a sráccal...

Első kérdésem: mit gondoltok erről? Mit kellene barátnőmnek tenni? Mit tanácsoltok neki párkapcsolatok terén?

A másik kérdésem pedig az, hogy mennyire szabad beleszólni egy másik ember életébe? Mostanában sok olyan kérdéssel találkoztam itt, amikor emberek mesélték, hogy szemtanúi mások gondjainak-bajainak, és kérdezték, mit tehetnének. És az az ilyen kérdésekre az általános válasz (tisztelet a kivételnek), hogy "ne avatkozz bele, felnőtt ember a másik, majd ő eldönti, mi a jó neki".

Kérdem, akkor én is maradjak ki a barátnőm életéből, akit úgy ismerek, mint a tenyeremet, és látom, hol követi el a hibákat az életében? Ne szóljak neki? Hagyjam, hadd tegye tönkre magát, hadd süllyedjen depresszióba, mert nem az én dolgom kirángatni onnan?

Nagyon nehezen viselem, hogy ilyen helyzetben van, és nagyon szeretnék neki valahogyan segíteni. Mivel ránk, barátaira már nem hallgat, úgy gondolom, szakember segítségére lenne szüksége, akivel rendbe tennék a lelkét. Hiszen hogyan akar új kapcsolatot, barátot, szeretőt, ha az előző, rettenetes kapcsolat még mindig kísérti, és a srác szimpla megjelenése ismét a sürgősségire juttatta?

Amúgy gyermekkori traumák is állnak a háttérben (alkoholista szülők, rendszeres verekedés), szerintem ezeket sem ártana megbeszélnie egy hozzáértő emberrel. Mivel nincs pénze barátnőmnek, arra gondoltam, finanszíroznám a pszichológust neki én. Mit gondoltok erről? Ennyire belefolyhatok az életébe, vagy más túlzás? Mit tanácsoltok, mit tegyek én, és mit tegyen ő?

2012. dec. 1. 14:33
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

1) amíg ő nem akar változni, te nem tehetsz SEMMIT.

2) ennek ellenére a véleményedet - tapintatosan, vagy durván, ahogy a helyzet igényeli - kifejtheted.

3) ha ilyen szinten pasifüggő, akkor rohadtul nincs rendben az önértékelése. addig nem is fog magának normálisat találni, amíg ezt nem teszi helyre magában, mert a férfiak érzik, ha egy nő mindenáron "ragaszkodik", és a normálisnak ez nem tetszik, a többi meg kihasználja.

sok sikert kívánok a barátnődnek, ilyen háttérrel nem lesz könnyű kilábalni a bajából.

2012. dec. 18. 19:39
 12/13 A kérdező kommentje:

Érdekes, hogy többen írtátok, hogy nincs rendben az önértékelése. Ez azért furi, mert tudja magáról, hogy jó nő. Tisztában van vele, hogy csinos és szép, és azt is tudja, hogy sok pasi pont emiatt akarja kihasználni, és csak azért másznak rá, mert jó "bula" és meg akarják izélni. Ezt mind tudja. Mégsem hinne magában eléggé? Vagy azt gondolja, mindezek ellenére nem érdemel egy jó férfit, aki tényleg szereti?

Nem tudom, hogyan alakult ez ki benne. Az biztos nem segített, hogy azt látta otthon évekig, hogy apa megveri anyát havi rendszerességgel, és anya ezt tűri. Egy nőnek tűrni kell... Lehet, ez ivódott bele, meg hogy az olyan férfiakat is lehet szeretni, akik nem érdemesek rá, hiszen anya is szereti apát... Lehet, ezek mennek a háttérben.

Amúgy most úgy áll a dolog, hogy együtt vannak ezzel az új fiúval, aki abszolút nem bnőm esete... Mondjuk szerintem rendkívül jóvágású és helyes a pasas, bár még csak képen láttam. De az tény, hogy nem bnőm esete - bnőmnek a macsós pasik jönnek be, kigyúrtak, fekete tónusúak, a szeme-sem-áll-jól karakterek, ez az új srác meg szőke, kék szemű, igazi kis helyes. De azt mondja bnőm, kezdi megszeretni. Nem tudom, mennyire igazi szerelem ez, nem csak belemenekül-e. Mert most nagyon jól van állítása szerint. Ezt is furcsának és nem valami jónak találom, hogy neki pasi kell ahhoz, hogy jól legyen. Egyedül és a barátokkal, családdal, nem tudott helyre jönni, ellenben ha jön egy fiú, aki kedves vele, akkor már minden rendben van hirtelen.

Attól most nem tartok/tartunk, hogy ez a srác átverné, inkább attól félek, bnőm 1-2 éven belül arra fog rájönni, hogy igazából sosem szerette, csak pótlék volt, és akkor megint egyedül lesz, és kezdődik minden elölről... De hát ne legyen igazam, annak szurkolok :)

2012. dec. 20. 09:49
 13/13 anonim ***** válasza:
100%
Nekem pl. inkább megalázó, ha azt éreztetik velem, hogy nincs másom, csak külsőm, és hiába kellenék kalandra, ha nekem szeretet és tisztelet kell.
2012. dec. 20. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!