Miért olyan ellenségesek az emberek az egyetemistákkal szemben?
8-as szép volt :)
Én sem nézem le az egyetemistákat, de szerintem több, mint felük feleslegesen tanul... a külön "kedvenc" szakom a média, kommunikáció :-) én csak "nesze semmi fogd meg jól" diplomának hívom :-)
Az egyetemeken túlzottan ráhajtottak a menedzser típusú emberek gyártására. Olyan magabiztosan tud hülye lenni a munkahelyén, hogy még el is hiszik neki, hogy tud. :-( Sajnos az intelligenciát nem a diplomák számával mérik és ezt sokan nem így látják. Én sokszor jobban érzem magam kétkezi munkás társaságában, mint diplomáséban. Nekem is van diplomám, de nem érdekel, a férjemnek 8 általánosa van és egy hihetetlen szív-lélek ember, nekem ez számít.
Aki pedig azt írta, hogy nem kerül többe a szüleinek, hiszen otthon lakik és nem siet a munka világába és egyetemre jár... kicsit gondolkodjon el: Vajon az ételt, amit megeszik otthon, a fűtés, víz, villany, a tankönyvek, a ruhák, a szórakozás amit a szülei fedeznek az Ő számára az ingyen van? Miközben a szülei kicsit élhetnének szabadabban - ha mindezekhez Ő is hozzájárulna némi költséggel - költhetnének, spórolhatnának másra is. Nem éppen szimpatikus gondolkodás mód.
Kedves 8-as válaszoló, igen kétkezi munkások odaadása és munkája is benne van természetesen, nem állítottam, hogy nem és nem is mondtam soha, hogy én vagyok az atyaúristen. Pont azért tetszik az építőmérnöki szakma, mert rengeteg emberrel, rengeteg réteggel kell együttműködésben dolgozni és ha én nem mutatok semmiféle tiszteletet az iránt, aki végül megépíti/kivitelezi a terveimet, akkor valószínűleg viszont is ezt várhatom el, de az nem tudom miért lenne jó.
Ámde, ahogy én nem tagadom, hogy igenis sok dolgos, értelmes, diploma nélküli ember van egy vízműnél, úgy más sem tagadhatja, hogy mérnök is akad egy pár.
Arról nem is beszélve, hogy azt a vízművet is megtervezte valaki.
Végül is utat is kétkezi munkások építenek, de nem mondhatjuk, hogy mérnök keze soha nem volt benne és azóta sincs, mert ez nem igaz.
01:24
Na ebben minden benne volt!!
:)
Pro és kontra is megszólaltak már a primitívebbek, akik nem értik meg, hogy nem az van, hogy egyetemista és szakmunkás a szakadék két szélén áll, vagy még inkább az egyetemista (diplomás) áll a szakadék partján, és alatta elérhetetlen mélységben a szakmunkás.
Teljes baromság.
Építkezésen dolgozom, és igen, diplomás vagyok. Ahhoz, hogy felépüljön a ház, kell az én diplomám, de kell a kőműves, kell a burkoló, kellenek az összes szakmunkások, sőt kellenek a nyolc általánost (sem feltétlen) végzett betonvas-hajlítgató munkások is, mert nélkülük sem megy. De ha őket összezárnád egy üres telekre, abból nem lenne jó minőségű ház. Ahogy abból sem, ha az építész - mint én is - egyedül állna egy telek közepén. Ugyanannak a gépezetnek vagyunk a részei, és az eredmény csak akkor lesz jó, ha mind jól végezzük a saját dolgunkat.
Egyébként igen, látom én is a lenézést és megvetést gyakran itt, a "ja, te még tanulsz?" reakciót. Hát istenem. Igen. És?
A való életben viszont szerencsére nemigen találkozom ezzel a hozzáállással - szakmunkások részéről sem. Talán mert nekik is mindig van egy udvarias szavam, köszönésem, mosolyom?
Én bevállalom, irigykedem. Én is mentem volna egyetemre, de mivel 15 évesen kidobtak otthonról, nem sok sanszom maradt. Még le sem tudok érettségizni, mert dolgoznom kell. De ettől függetlenül vannak egyetemista barátaim is.
19L
"de ez inkább a szakmunkásnak köszönhető, aki végül "beköti" a vizet."
Amikor meg a szakmunkás meszes ereit kell kikötni a szívéből, akkor meg a diplomás szakorvos fogja ezt megtenni. Amikor a szakmunkás a különféle tárgyakkal dolgozik, azt diplomás mérnökök tervezték meg. Amikor meg a sok vállalkozásban felgyűlt vagyont el akarja venni az asszony, akkor meg a diplomás ügyvéd védi az illetőt. Láttam én már szakmunkásokat is dolgozni. Alapvető összefüggések megtalálása és problémák megoldása nem ment nekik, csak az, amit betanultak és csak azokkal az eszközökkel és termékekkel, amiket ismernek. Volt, amikor már majdnem mondtam neki, hogy adja ide, mert én hamarabb végzek vele, miután láttam, hogy nincs agya felfogni, hogy mit csinál rosszul.
"Nekem is van diplomám, de nem érdekel, a férjemnek 8 általánosa van és egy hihetetlen szív-lélek ember, nekem ez számít."
Igen, ez gyakori hangulatkeltés, ami alapján mintha az lenne a mondanivaló, hogy a diplomások nem szív-lélek emberek.
16-osnak: Majd fogsz te még falfehéren, és az életre szó szerint és fizikailag kevéssé alkalmasan várni a főorvos úrra, hogy vágjon már föl... Érdekes, akkor még a magadfajta társadalomellenesek is hirtelen kedves emberré változnak.
Mióta a világ a világ, mindig voltak értelmiségiek és mindig voltak munkások. A munkások pedig mindig azt hitték, hogy okosabbak az előbbieknél és hogy ők bezzeg mindent jobban tudnak és hogy ők dolgoznak. Érdekes, ha csinálni kellene, nem menne. Mert bizony úgy kezdődött az, hogy híd kellene a folyó fölé, de lehetőleg olyan, hogy az asszony a rőzsével ne essen bele és a 10 gyerekedből se azért haljon meg kettő, mert leszakadt a híd. Persze, a favágó szépen kivágja a fát, de hogy milyen híd kellene belőle, azt az akkori "mérnök", a hídépítő mester mondta meg.
ma 09:48
Senki nem mondta hogy minden diplomás ember felesleges. SŐT: Igenis vannak egyetemek, vannak diplomák amik jók. Ilyen az orvosi, mérnöki diploma. Nem is ezekkel van a gond. Hanem azokkal az egyetemekkel /diplomákkal amit egy korábbi válaszadó írt már a "nesze neked, fogd meg jól" diploma. Ami semmire sem jó.
De válaszolok a kérdésre is. Nekem csak egyetlen egy bajom van az egész egyetemi helyzettel.
Mégpedig az, hogy nagyon sokan az állam pénzén szerzik meg a komoly diplomájukat. Lesznek orvosok, mérnökök stb. Az állam pénze meg nem más mint a sok adófizetők pénze. Akik dolgoznak, esetleg nem adott az élet lehetőséget hogy egyetemre menjenek. Majd a frissen végzett diplomások első terve az, hogy irány külföld. Amit tanultak, amiért az állam fizetett, azt nem itthon kamatozzák vagyis nem az én szakmunkás szívemet műti meg, mert az illető orvos külföldre távozott. Megértem, hogy így gondolkodnak. Mert tény, hogy a munkájuk komolysága mellett nincsenek rendesen megfizetve. Ahogy szinte senki.
Én biztos bevezetném azt, hogy aki állami pénzen tanul bármilyen egyetemen, és utána külföldön alkalmazza a tudását, az fizesse vissza a tandíjat..
Mi nem sokat érünk azzal, hogy rengeteg ügyvéd, pszichológus, felnőttoktató, menedzser féle diplomásunk van, hiszen az a szívünket nem hozza helyre, a házunkat nem építi meg..
Na ezért nem mindegy ki milyen egyetemet végzett. Normális diplomája van, vagy csak "van egy papírom" diplomája van.
talán mert nyilván nem te de nagyon sokan a szüleiket nézik fejős tehénnek akik éjt nappallá téve dolgoznak az ő szemük fényéért
na ez nekem undorító
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!