Ki tudja mit foglal magába az, hogy "alapműveltség"?
Köszönöm a megtisztelő válaszokat, külön köszönöm a 10-es hozzászóló kiegészítését.
Jó, jó értem én, hogy az említetteket kell tudni ahoz, hogy az alapműveltség kielégítő legyen, de akkor az országunkban hányan rendelkeznek alapműveltséggel. Mit érnek azok akik nem érik el ezt a szintet, ezek az emberek "primók", selejtek?
Miért lennének? Nekem például el kellett érnem a 18 éves kort, hogy rájöjjek rengeteg hiányosságom van abból kifolyólag, hogy az elmúlt 3 évben semmit sem tanultam. 1 évem van még érettségiig és úgy döntöttem, hogy ezt az évet végig tanulom, hogy amit eddig nem tanultam meg, megtanuljam. Nem csak azért, mert érettségire kell, hanem egyszerűen szeretném megérteni a világot, szeretném tágítani a látáskörömet és a tudásomat, ehhez pedig szerintem szükséges egy alapismeret.
Szerintem, ezt nem tudásban kell mérni. Úgy értem, hogy lehet, hogy van amit egy idő után elfelejtünk és, ha hirtelen valaki rákérdezne, nem tudnád. Maga a tudás ad egy pluszt az életbe, segít kialakítani azt, hogy legyen saját véleményed dolgokról és ne külső tényezők befolyásolják azt. Segít a saját életszemlélet kialakításában, segít kilépni a "tömegből" és, hogy átláss a dolgokon. A tudás és műveltség nem azt jelenti, hogy csípőből elmondasz x mennyiségű futurista művészt. Maga az egész ad egy többletet az életedbe.
8:
"Nem veszítette értelmét, csak néhányan szeretnék, ha a műveltség negatív jelző lenne. "
Ne magadból indulj ki. Senki nem mondta, hogy műveltség nincsen, arról van szó, hogy alapműveltség nincsen régóta.
Alapműveltség azért nincsen, amiért alapművek sincsenek. Ugyanis lehet két ember úgy művelt, hogy szinte egyáltalán nincsen a közös ismereteiknek metszete. Mára az emberiség akkora információ mennyiséget halmozott fel, hogy ha az összes terület alapjait vesszük, akkor sincs olyan ember, aki mindet megismerhetné.
Szépirodalom, tudományok, felfedezők, földrajz, különböző népek kultúrája, nyelvek, szórakoztató irodalom klasszikusai, zenei klasszikusok (mind komolyzenében, mind könnyűzenében), képzőművészet. Dióhéjban talán ennyi.
Ami NEM alapműveltség: tehetségkutatókban "felfedezett" "sztárok", tévés "celebek", valóságshow-k, és hasonlók.
Nem lehet pontosan meghúzni a határt az alapműveltség és a nem alapműveltség között. Attól, hogy valaki vagy valami modern vagy kortárs, még lehet alapműveltség: Stephen Hawking nevét és munkásságát, vagy Varró Dánielt például annak ellenére is illik ismerni, hogy kortársak.
Az a lényeg, hogy az alapműveltség az, ami értékes, és nem alapműveltség az, ami értéktelen.
Tehát nem minden alapműveltség, ami régi. Mark Twain például egy utolsó lúzer volt.
14:
"Az a lényeg, hogy az alapműveltség az, ami értékes, és nem alapműveltség az, ami értéktelen. "
És ki mondja meg, hogy mi az értékes és mi az értéktelen?
"Tehát nem minden alapműveltség, ami régi. Mark Twain például egy utolsó lúzer volt."
Ja, hogy te...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!