Az általános (vagy annál azért valamivel bővebb) műveltséget hol szedi fel az ember?
Hogyan osztanád el százalékban az alábbiak között:
- középiskola
- egyetem / főiskola
- magánélet (beszélgetések, olvasás, internet, kulturális programok stb)
Iskolák 0%
Élet 100%
Hiba jár valaki iskolában és lehet annyi diplomája, mint másnak osztálya, attól még buta lehet.
Műveltség= nem 100% tudás.
Műveltség elég tág fogalom maga sorolja:
-kultúra ismeret
-tisztában van kora szellemiségével
-tisztában a politikával
-további sok egyéb ismerett
Szerintem ez összetett és bonyolult dolog, mert nincs egyenes arányosság a műveltség, meg a végzettség között, de azt sem lehet mondani, amit itt valaki állított, hogy élet 100% és iskola nulla.
Az a helyzet, hogy a művelt ember az intellektuális beállítottsága, a szellemi igényessége, örök érdeklődő természete, az új információk iránti nyitottsága révén válik egyre műveltebbé. Ez a folyamat már fiatal korban elindul, de nem egy esetben független a tanulmányoktól. A középiskola és a felsőoktatás hozzájárulhat mindehhez a helyes irány kitűzésével, a megfelelő szellemi táplálék felkutatásához. Szerintem nem árt ez az iránymutatás, mert a teljesen autodidakta önművelés buktatókat rejt. Amiket visszajelzés hiányában elég nehéz egyedül leküzdeni.
De sajnos a tanult emberek nagy részéről elmondható, hogy pontosan annyit művelődött élete során, ami feltétlen szükséges volt ahhoz, hogy valahogy megszerezze a végzettségét. Mint ahogy korábban írta valaki, hogy sokan kettesekkel bukdácsolnak el a diplomáig.
De van még egy tényező, a tanulás igénye. Vajon nem különböztethető meg az a két ember, akik közül az egyik beiratkozik egy iskolába és újra meg újra dacolva a nehézségekkel végigcsinálja az x évet, míg a másik azt mondja: tanulni? azt meg minek? öreg vagyok már én ahhoz.
Talán hirtelen kicsit zavaros a gondolatmenetem, de megpróbálom összefoglalni.
Szóval összegezve műveltséget nem az iskolákban szerzel, de nem árt ha jársz oda is, mert a tanulni vágyás igénye már megkülönböztet téged a szellemi igénytelenektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!