Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ki tudja mit foglal magába...

Ki tudja mit foglal magába az, hogy "alapműveltség"?

Figyelt kérdés
Azért kérdezem mert engem nem érdekelnek a külföldi filmeknek a szereplőjei, nem tudom a neveket, akkor én nem rendelkezem alapműveltséggel. Minden területen okosnak kell lenni?
2012. aug. 29. 13:37
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
62%

Én nem szeretem ezt a kifejetést. Van néhány dolog, amit mindenkinek tudni érdemes, de ezt az "alapműveltség" fogalmait kivétel nélkül mindig kiegészítik egyéni szimpátia alapján.

Ha feltűnt, gyakori, hogy azt mondják, "Hogyhogy nem ismered? El alapműveltség." Aztán jön valami túlértékelt kultuszfilm, valami alulértékelt író vagy költő, vagy bármi egyéb. Ha mindenki mindent ismerne, ami valaki szerint alapműveltség, akkor majdnem mindent tudnánk.

Én jobban szereket egy "alap intellektus" nevű kifejezést használni, amit inkább úgy fogalmaznék meg, hogy az illető mindentől függetlenül bővíti látókörét, ne (csak) az alapján, hogy mások mit tartanak fontosnak.

2012. aug. 29. 13:49
 2/16 anonim ***** válasza:
68%
gyakorlatilag minden nap felfedeznek valakit, én se követem őket(van jobb dolgom is). szerintem az alapműveltségbe az tartozik bele, amit az általános és középiskolában tanítottak. nem kell mindenből okosnak lenni(én pl 2 dolgot tudok jól, a többi meg nem érdekel, vagy sík hülye vagyok hozzá). és a lényeget még igazából az iskolában se tanítják, amitől életre való leszel.
2012. aug. 29. 13:49
 3/16 anonim ***** válasza:
68%
Mindenkinél mást jelent az alapműveltség.Azért, mert nem tudod pár külföldi színész nevét még nem vagy műveletlen.
2012. aug. 29. 13:50
 4/16 anonim ***** válasza:
24%

Pont ez volt a téma tegnap a társaságunkban, azt mondta egy barátom, ha nem csak a honfoglaló törzsek vezéreinek a nevét tudod elmondani, hanem a törzsek nevét is, akkor már erős kezdő vagy.

Ha egy mikroszkóp alatt lévő egysejtűről megmondod, hogy növény, vagy állat, akkor erős haladó.

Ha lerajzolod a DNS nukleotidjainak az elhelyezkedését, na akkor ide ülhetsz az asztalomhoz.

2012. aug. 29. 14:13
 5/16 anonim ***** válasza:
67%
Hát amit az utolsó ír,annak köze sincs az alapműveltséghez.
2012. aug. 29. 14:23
 6/16 anonim ***** válasza:
90%

Az alapműveltség nevében is benne van, hogy alap. Tehát,, hogy idióta bulvárhíreket nem követsz nyomon, az nem baj, mert nem ez az alap. (szerintem)

Szerintem olyasmi lehet az alapműveltség, hogy tudsz helyesen írni, tudsz folyékonyan olvasni, ismered a nemzeti és egyéb ünnepeink hátterét, ismered a szomszédos országok nevét, az emberi test működését nagyjából (nem a gólya hozza a babát), stb.

Attól, mert nem néztem végig 1 VV-t sem, úgy érzem, hogy lehetek művelt.

2012. aug. 29. 14:53
 7/16 anonim ***** válasza:
52%
Az alapműveltség mint fogalom már nagyon régen értelmét veszítette, csak sokan máig nem tudják ezt feldolgozni.
2012. aug. 29. 15:33
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem veszítette értelmét, csak néhányan szeretnék, ha a műveltség negatív jelző lenne.

Az alapműveltséghez tartozó ismeretek pontos listáját nem lehet megadni, mert ilyen nincs. Vannak viszont időtálló ismeretek, amit illik tudni, de főleg azért, hogy el tudj igazodni a mai történésekben, és meg tudd ítélni, milyen fontosságúak. Minél jobban képes vagy erre, annál inkább rendelkezel ezzel az alapműveltséggel.

Azt illik tudni, hogy a mai műveltség lapjai az ókori görögöktől származnak, akik sokat vettek át az egyiptomiaktól. De nem feltétlenül kell tudni felsorolni az összes görög istent, vagy filozófust. Nem árt tudni, hogy a gyógyítás alapismérveit Hippokratesz tevékenysége alapozta meg, de nem szükséges azt tételesen ismerni. Alapműveltség, hogy az államszerkezet, a jog a római birodalom alapjain nyugszik, de nem kell tudni az összes római császárt.

Jó tudni, milyenek voltak a gyarmatbirodalmak, de ha nem tudod felsorolni az összes portugál gyarmatot, az nem hiányosság. Nem árt eligazodni a művészetekben, irodalomban, tudományokban, néhány fontos képviselőjüket, tevékenységüket ismerni, de mondjuk az avantgárd összes képviselőjét nem kell felsorolni.

Nem árt ismerni a magyar helyesírást, irodalmat, fontos szerzőket, de nem kell azért nyelvésznek, irodalomtudósnak lenni.

A történelem fő vonulatait, nagy eseményeket a pun háborútól Napóleonig, a francia forradalomtól az angol ipari forradalomig, a nagy háborúkat nem árt ismerni. De ha a D-nap pontos eseményeit nem tudod felsorolni, nem probléma, elég, ha tudod, milyen szörnyű volt a partraszállás.

Valahogy így írható körül, mi is tartozik az alapműveltségbe.

2012. aug. 29. 16:23
 9/16 anonim ***** válasza:

Igazából mostanában negatív értelemben használják ezt a kifejezést, azért van olyan nagy kavarodás minden ember fejében ezt illetően.

Nem a bulvártéma, a szappanoperák, a filmszínészek stb. az alap, bár sokan ezt mondják. Vagy mindenre rámondják, hogy "ez pedig alap, hogy tudod"

Azt szoktam mondani, hogy az alapműveltséget is lehet fejleszteni. Alapod onnét lett, hogy tanultál az iskolákban (feltehetően nem csak 8 osztályod van, de még ha úgy is van), odafigyeltél és tanultál.

Mindaz, amit egyszer megtanultunk rejtetten jelen van.

Ezt lehet bővíteni illetve felszínre hozni és erősíteni. Pl: kvíz játékokkal, keresztrejtvénnyel stb.

Nem kell minden területen profinak lenni, de ha egy Activity játékban el kell magyaráznod a fékdugattyút, akkor szedd össze minden fizika tudásodat, mert hidd el, bármilyen rég tanultad, el fogod tudni magyarázni.

Olvass sokat!

2012. aug. 29. 21:25
 10/16 anonim ***** válasza:
0%

"Ki tudja mit foglal magába az, hogy "alapműveltség"?"

Például azt, hogy megtanulunk helyesen írni, és megfelelő végződéseket írunk a szavak végére.

Magában - magába

2012. aug. 29. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!