Van nemzeti alapműveltség?
Sztem nincs olyan h alapműveltség, maximum az általános és középiskolában tanultakra lehetne mondani mert azokat mindenki tanulja, viszont senki sincs aki mindenre emlékezne amit ott tanult.
Ha alapműveltséget emlegetnek akkor általában önkényesen összeválogatott dolgokat neveznek alapműveltségnek, amikből kihagyják a természettudományos órákon tanultakat és Tököm Tóni költő ezredik versének betű szerinti ismeretét beleveszik.
Ha már nagyon nemzeti alapműveltségről akarunk beszélni akkor olyanokat lehetne belevenni amikkel iskolán kívül is rendszeresen találkozik az ember, pl Himnusz és Szózat első versszaka, ki a miniszterelnök, Magyarország az EU része meg hasonlók.
Ez eléggé érdekes kérdés. Nem lehet pontosan meghatározni, de szerintem van, és kell, hogy legyen. Mert szerintem egy magyar embernek illik tudni, hogy ki az a Kossuth, Petőfi, Arany, Deák, Mátyás király, Szentgyörgyi, Puskás Ferenc, stb... de illik tudni azt is, hogy ki az a Napóleon, Washington, Churchill, VIII. Henrik, Mohamed, Caesar, Dalí stb...
Összességében azt mondanám, hogy a nagyobb történelmi, művészeti, természettudományos neveket általánosságban illik tudni, és nagyjából azt is, hogy mit csinált, mi köthető a nevéhez, Továbbá legalább századot belőni, hogy mikor és hol tevékenykedett. Nehéz behatárolni, de azért bizonyos dolgokat illik tudni. Az alapműveltség kérdése bizonyos fokig szubjektív, ahogyan a szépség kérdése is, mert azért van egy általános, objektív mérce, de azon túl valakinek tetszik pl. Dolhai Attila hangja, valakinek nem. Vagy Van Gogh festészete, vagy akármi. Ez is hasonló. Én nagyon szeretem a történelmet és a természettudományokat, ezért az én általam vélt alapműveltségbe talán több történelmi esemény és személy, tudós tartozik, mint mondjuk egy költészetért rajongóéba. Remélem érthető :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!