"Mindent lehet, csak akarni kell! " Te egyet értesz ezzel?
szerintem itt valójában csak egy ferdítésről van szó. a legtöbben ebben az idézetben csak arra gondolnak, hogy ha elég fanatikusan elszánt vagy valamiben, akkor nagy energiát fektetsz bele és nagyobb eséllyel sikerülhet
de nem csak akarni kell, és nem mindent. reális keretek közt nem mondunk hülyeségeket ami alatt teljesen másra gondolunk.
ha egy szót nem az értelme szerint használunk, nincs értelme beszélni semmiről, hisz kb ugyanezt a jelentést ráfoghatnám a "Traktort ehet, csak vakarni kell! " mondatra is "reális keretek közt".
A mindenbe az irreális is beletartozik. Tehát rosszul tetted fel a kérdést.
De sok mindent el lehet érni, csak nem mindegy milyen áron. Erőszak árán sok mindent el lehet érni, de akkor sem mindent. És ha el is éred, akkor se biztos, hogy megérte a fáradtságot. Ugyanis a lelked vall kárt közben.
Nem.
Előfordul, hogy hiába akarsz valamit nagyon, hiába gürizel és tepersz érte, hiába áldozod be valamire a napod 18 óráját, mégse sikerül.
Ilyen van, sőt, nem is ritkán. Van, amit egyszerűen nem tudsz megcsinálni, hiába teszel meg érte mindent, mert nagyon sokszor közbeszól valami külső tényező, és azt se feledjük, hogy egyszerűen nem lehet mindent szorgalommal elérni.
Épp ezért szerintem a világ egyik legkárosabb motivációs közhelye a "Mindent lehet, csak akarni kell." Nem igaz. Nem lehet mindent pusztán akarattal és kőkemény munkával elérni. Az efféle motivációs közhelyekkel tartják az emberek magukat (és egymást) önámításban, és az ilyenek miatt hajszolnak álmokat életük végéig ahelyett, hogy kiélveznék az életet, és hogy a 100% hajszolása helyett inkább örülnének a 98%-nak. Nyilván van ellenpélda is, amikor valaki kidolgozta a belét és elérte, amit akart, de inkább sokkal inkább az a gyakori példa, hogy valaki vagy nem tesz semmit vagy csak teng-leng az életben, és úgy hullik az ölébe egy jó lehetőség/siker/mázli/gazdagság/stb. De csak nézz szét a közvetlen környezetedben, az a legjobb és leghitelesebb tesztkörnyezet.
Amúgy meg próbáld ki magad, és majd meglátod! (Ezt nemcsak a kérdezőnek javaslom, hanem mindenkinek. Ha sikerrel jártok/jártatok, én veletek együtt örülök, és én is büszke vagyok rátok!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!