Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem tud a szerbiai...

Miért nem tud a szerbiai magyar fiatalok egy része helyesen írni?

Figyelt kérdés

Fórumokon szoktam cseverészni, és sokan vannak, akik úgy írnak, hogy "tecik, aszt, ijen", és mind szerbiaiak.

Ha van itt szerbiai, akkor az ő válaszát várom!

2012. jún. 24. 18:23
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Azért azt félhalkan megjegyezném, Zoárd, hogy te sem tatozol a választékosan beszélő és író magyarok közé (lakóhelytől függetlenül), amit semmi esetre nem tennék szóvá, ha nem épp most törtél volna pálcát a hozzád hasonlók fölött.

A #2. válaszban leírt véleményem ennek ellenére természetesen rád is vonatkozik.

2012. jún. 25. 18:09
 12/24 anonim ***** válasza:
En azt mondtam, hogy mindenki megtanulhatja a magyart Szerbiaban itt tanitjak az iskolaban.Ennyi, aki el a lehetoseggel megtanulhatja. Nem azt mondtam hogy ugy kell fogalmaznia az embernek mint Shakespeare vagy valami, hanem azt hogy, "j" es "ly"-t helyesen hasznalni es nem mindenfele roviditest hasznalni amint latod en sem hasznalok ekezetet mivel angol es szerb beallitasaim vannak csak.Nem kell felkapni a vizet egybol nem tamadni akartam.
2012. jún. 25. 18:51
 13/24 anonim ***** válasza:
De altalaban a 12-14 evesek hasznaljak az "ojan" "wok" meg hasonlo "szavakat" es nekunk amugy is aranylag szigoru tanarnonk volt magyarbol hiaba Szerbia.Tudom en hogy peldaul, Romaniaban nem igazan tanitjak a magyart vagy Szlovakiaban de mondhatni Szerbiaban vannak "legkevesbe" elnyomva az emberek sot par szerb is tud magyarlakta reszeknel remekul magyarul.Ragaszkodom ahhoz hogy sok iskolas magyarnak pont fajt a f@sza a helyesiras szabalyaira.Sokat irogatok chaten falusi haverokkal es ok is elegge rosszul irnak.(Persze van kivetel csak mondom nem olyan ritka az ilyen).
2012. jún. 25. 18:57
 14/24 anonim ***** válasza:
Örülök, ha úgy van, ahogy írod, bár a viszonylag friss temerini történet nem éppen ezt igazolja.
2012. jún. 25. 19:20
 15/24 anonim ***** válasza:
Jajj erzetem hogy felfogod hozni :D na ne feltsd a temerinieket ott nem magyarok es szerbek verekszenek hanem hungaristak es szerb nacionalistak :D vagy szerb nacionalistak vernek meg artatlan magyart vagy hungarista a szerbeket.Temerin a leginkabb ilyen hely az egesz Vajdasagban.
2012. jún. 25. 19:37
 16/24 anonim ***** válasza:
Temerin az ilyen fele Nagy Szerbiat masik Nagy Magyarorszagot akar nekem is vannak arrafele ismeroseim szoval tudom.De Szabadkan sem gyakori a magyar veres azt is kurucinfo fujja fel..Az en varosomban es kornyeken nincs gond ha van is akkor is ketoldalu van amikor magayrok szerbeket vernek es vice versa.Ujvideken is sok rokonom el es amikor ott voltam 100%-lekig magyarul beszeltem veluk es senki sem nezett ram csunyan de Szabadkan se :D de ha megnezed a neten Temerinen van a legtobb ilyen szerb vs magyar dolgok valahogy odatomorultek a nacionalistak :D
2012. jún. 25. 19:41
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Remélem nem veszed zokon, hogy szlovákiai magyarként válaszolok. Nálunk aki magyar tannyelvű iskolába jár, azt meg is tanítják rendesen magyarul írni, aztán mindenki maga dönti el, hogy helyesen használja -e a nyelvet, vagy sem. A fő probléma általában azokkal van, akik szlovák tannyelvűbe járnak/jártak, na ők azok, akikhez külön értelmező szótár kell (az esetek többségében). Persze mindig vannak kivételek. Az is előfordul, hogy csak megszokásból írnak hibásan (pl. bizonyos területeken az "aztán" helyett elterjedt az "oszt"), de egy fórumon tényleg illene kihozni magunkból a maximumot. Azt pedig megerősítem, hogy egyes magyar szavakat nem ismerünk, jobban mondva nem használunk, hiszen van rá saját szavunk, ami sokszor szlovák eredetű, és mi ezek használatához vagyunk szokva. Szégyen, de ez van.

Ja és nem mentség, hogy nincs magyar billentyűzet, mindenki meg tudja oldani, csak akarat kérdése.

Bár a kérdés nem friss, de most akadtam rá, gondoltam egy választ megér.

2012. júl. 7. 14:23
 18/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod.
2012. júl. 7. 14:35
 19/24 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés.Én igyekszem betartani a helyesírás szabályait, de rettentően idegesít amikor, valaki nem tud helyesen írni.

Bata zoard is hiába osztja az észt, még egyetlen hozzászólásában sem láttam ékezetes betűket.

Van magyar billentyűzet is ember !!!

Vagy Magyarkanizsa már annyira szerb város lett, hogy még magyar nyelvű billentyűzetet sem lehet beszerezni?Vagy ha már nem magyar a billentyűzet, tudod, a jobb alsó sarokban van olyan, hogy nyelv hozzáadása...

Egy vajdasági magyar

2012. júl. 19. 01:46
 20/24 anonim ***** válasza:

Kedves utolso,

nem nem vagyok elszerbesedve de angol billentyuzeten van angol es szerb beallitas magyar nincs.Ennyi.

2012. júl. 19. 06:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!