Hogyan élnek a mai egyetemisták?
Nem, nem mindenki ilyen. Akinek gazdagok a szülei, plusz büfészakra jár vagy tesz a tanulásra, az ilyen. De nagyon sokan vannak olyanok is, akik tényleg azért járnak egyetemre, hogy tanuljanak.
A fiad, ha jól gondolom, egyetemista, és az általad leírt életet éli, nemde? Akkor csak ki akarja magyarázni magát, ez jó indok arra, hogy magát mentse, hogy magát jobb színben tüntesse fel. Félig-meddig igaza van, de a link egyetemisták később meg is isszák ennek az életmódnak a levét.
Négy csoportot tudok elkülöníteni a rájuk leginkább jellemző dolgok alapján (természetesen vannak átfedések is):
- dolgozó réteg: ők a suli mellett melókat is vállalnak folyamatosan, vagy alkalmanként, nem buliznak, nagyon éretten gondolkodnak, ha akad órájuk, amire nem tudnak bejárni, ott is jó jegyet tudnak szerezni
- aktív réteg: ők buliznak is, de a tanulást kevésbé intenzíven művelik, mivel ők azok, akik programokat szerveznek, művészi dolgokat művelnek, önkéntes munkát végeznek, énekcsoportba járnak.
- semleges réteg: nincs buli, nincs munka, akadnak köztük nagyon csinosak is, de totálisan jellegtelenek. Egy részük csak úri passzióból végzi az egyetemet, mert apuka-anyuka viszi utazgatni, és úgyis megvan a jövendőbeli munkája. (Bár ez inkább a "nem létező" Miss Pitcha csoport.)
- partyarcok: sok van, de azokból, akik durván nyomják, jóval kevesebb. Hát, nekik a kettes is már csodaszámba megy, büdösen járnak órára, borotvát néhány hetente lát az arcuk.
Őszintén szólva egyetemtől függ, de az alapvető hierarchia mindenhol megvan. Van egy apuci-anyuci eltartottja vagány réteg, akinek mindene megvan de ha balhé van először oson el (rájuk fért volna egy kis sorkatonaság), vannak a mindenkivel barátkozósok, a stréberek stb. szóval a rétegek megvannak. Bulizni általában mindenki elmegy hébe-hóba kivéve akik nagyon messziről járnak be és nem kolisok. Aki akar szív, iszik stb...
De az első egyetemi hetemen megmondta nekem egy tanár úr, hogy ez így megy, van a 14 tanulmányi hátből kb 4 amikor leteszed a feneked és csak tanulsz (2 zh hét) plusz a vizsgaidőszak a többin meg érezd jól magad, ha jó képességű vagy. Ha hülye, akkor meg tanulj egész évben.
Nagyon durván mennek a bulik, de amíg a fiad teljesít ne aggódj miatta!
21/L (gépész és bányamérnök)
A te fiad a 24 éves srác, akit nem tudsz/akarsz kitenni otthonról, igaz? Nos amit mond, az önigazolás, semmi több. Ezzel akar titeket meggyőzni arról, hogy teljesen normális, hogy egy fűszálat nem tesz keresztbe, mégis eltartjátok. Én a magam részéről a következőket tudom elmondani: Gyűjtögetem a kis pénzem, amit a szüleimtől kapok, nem szórom el, nem járok bulizni, normálisan beosztom a napjaim, a pénzem, az energiám, és már most 19 évesen kellemetlennek érzem, hogy a szüleimre vagyok szorulva anyagilag.
Természetesen megvan az a tipikus iszunk-hányunk-b.szunk réteg, akiknek ebből áll az egyetem, és ejtenek a tanulásra is. Azt nem tudom, milyen mértékben jellemző, de az biztos, hogy egy felnőtt embernek már nem feltétlen erről kellene szólnia az életnek.
Sose a többséget vedd alapul, hanem a saját értékeidet. Ha ezzel ellenkezik az, hogy a felnőtt gyereked úgy él, ahogy, akkor azt közöld vele, és érd el, hogy ne nyomorítson meg titeket, hisz nem ezt érdemlitek. Ha ennek az a módja, hogy kiteszed őt a házból, akkor tedd ki.(elnézést, hogy a másik kérdésedet is belekevertem, de úgy éreztem, fontos lehet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!