Tapasztaltatok már erőszakot az iskolátokban?
Először is bocsi a kategóriáért, de gondoltam itt többen látják. Az érdekelne, hogy láttatok, vagy éltetek-e át valamiféle erőszakot az iskolátokban. Tudom, hogy szinte mindenki tapasztalta, de elsősorban az érdekelne, hogy milyen típusú iskolában (általános, szakmunkás, szakközép, gimi, akár főiskola is) történt meg, hogyan és mivel zaklatták az áldozatot, esetleg egy kicsit az áldozat és az erőszakos fél hátteréről, és az eset okai. + néhány kérdés:
1. Szerintetek a hátrányos helyzetűek/romák gyakrabban erőszakoskodnak? Mi lehet az oka?
2. Az erőszakos filmek, videók, játékok növelik az esetek számát?
3. Az igazi elit iskolákban is létezik erőszak/akár lelki is/? itt elsősorban saját tapasztalatokat várok
4. Szerintetek szükséges lenne, hogy a tanár alkalomadtán (és szigorúan indokolt esetben) megpofozzon egy diákot? Növelné a tekintélyét? Visszafoghatná a tanárokkal szembeni erőszakosságot?
Nagyon-nagyon köszönöm előre is a válaszokat, remélem páran veszitek a fáradtságot, és leírtok egy saját élményt. Minden hasznos válasz sokat jelent nekem :)
Az angoltanárnő sokáig szexuálisan zaklatott.
Később viszont összejöttünk. :)
1. Nem hiszem,hogy ettől függ, az azonban tény,hogy a börtönökben a többség az.Az okairól nem igazán beszélnek, de lényegében ha egész európán nem tudnak beilleszkedni,akkor nem az egyes államok a hibásak, inkább az életmódjuk, szokásaik, amelyeken nem változtatnak.
2.Sztem igen,bár egy teljesen normális ember el tudja különíteni a filmet és a valóságot.Azonban ezek a filmek, játékok részben érzéketlenné tesznek az ilyen jellegű dolgokkal kapcsolatban.
3. Viszonylag jó iskolába jártam, de nálunk egyikre sem volt példa.
4.Nem ezzel kellene tiszteletet parancsolnia. Ugyanakkor a tanárokkal szembeni erőszakot szigorúbban kellene büntetni, és itt nem feltétlen börtönre gondolok.
egyik délután az általános iskola előtt sétáltam és néztem be az udvarra amikor látom, két fiú le fog egy harmadikat és a meztelen kukacukat nyomkodják a fejébe, a gyerek kiabált, hogy hagyják már békén a tanár még el is fordult, na eldurrant az agyam átugrottam mindenen és a két kis roh@dékot letéptem a harmadik fiúról, majd ekkor a tanárnéni is feleszmélt, hogy mégis csak intézkedni kéne aztán őt is gyorsan kiosztottam, hogy mekkora egy féreg, hogy hagyja ezt az egészet, aztán mint aki jól végezte dolgát elsétáltam
Nem cigányok voltam.
24/N
1. Én egyedül általánosban találkoztam fizikai erőszakkal az iskolában. Ha kapom a mínuszt, ha nem, a sima veszekedéseken, kisebb összezörrenéseken kívül a romák nálunk erőszakosak voltak. Volt amikor az egyik az udvaron rúgott gyomorszájba, majd mikor bepanaszoltuk az ügyeletesnél letagadta az egészet. Volt mikor egy roma srác üldözte az egyik osztálytársamat a teremben, padokat felborítva stb... hogy kifilézi. Na mind1, szerintem erőszakosabbak. Középiskolába nem volt semminemű erőszak, nagyon kis békés társaság voltunk, meg az iskola is az volt. Mondjuk romák se voltak.
2. Határozottan visszautasítom. Én is rengeteg erőszakosnak vélt játékkal játszottam és játszok, de nem vagyok tőlük erőszakos. Szerintem ez erősen egyénfüggő, hogy kik lesznek ezektől erőszakosabbak, bár szerintem aki erre hajlamos, az a könyvektől is az lehet, ha beleéli magát, vagy egy egyszerű "szerepjátéktól" is az iskolaudvaron.
3. Passz. Sima mezei iskolákba jártam.
4. Igen. Valamilyen szintű hatalmat szerintem kellene adni a tanároknak, nevelőknek, elvégeri az állatok is pofonnal nevelik a kölkeiket.
19F
1. Igen. Nem tudnak beilleszkedni. Rossz példát tanulnak el. Genetikai tényezők is állnak a háttérben. Nincs motivációjuk.
2. Igen, de nem minden esetben. Neveléstől függ. Sulinkban mindenki szétkockulta magát a brutális meg hentelős gémekkel, és tudtommal eddig egyikükből se lett börtöntöltelék.
3. Igen. Én afféle elit suliban tanultam, és ott kőkemény mobbing volt. Az ofőnk megalázott minket, amiért végzősként nem rendelkeztünk 2 nyelvvizsgával. Ott vagy 4-5-ös volt valaki, vagy kifúrták az iskolából, nehogy rontsák a statisztikákat. Az egyéniséget elítéltek, az egyik lányt azért küldték fel az igazgatóiba, mert vörös rúzs volt rajta, a másikat meg a füllpiercingjei miatt. A diákoknak nem voltak jogaik, csak kötelességeik. A tanároknak nem voltak kötelességeik csak jogaik. Volt, hogy egy héten 9 témazárót írattak velünk, holott elvileg szabály szerint 3-5-öt lehet max. És sorolhatnám még az ott töltött 8 évem eseményeit :D
4. Nem. A rendszerváltás előtt módszer volt, és be is vált, de én láttam, hogy kedves, értelmes tanárok a leglehetetlenebb gyerekekkel is szót tudtak érteni az óráikon, szóval nincs rá szükség, ha jó pedagógus az illető. Csak rontaná a tanár tekintélyét. Általánosban volt egyetlen ilyen élményünk, amikor a tesitanár baromira meghúzta a fiúk pajeszát, ha nem viselkedtek rendesen. Sajnos a gimim után csak az egyik oldalról tudok nyilatkozni, mivel az én sulim ilyen sznobképző volt, szóval itt nem voltak romák, meg magatartászavarosok. Itt a diákok voltak az áldozatok, a tanárok meg az elnyomók :D
20/F
Általánosban volt h a gyomorszámon próbálták ki a cigányok a boxerjüket. Nem szerettem a szüneteket, gyakran a vécébe mentem inkább mert gyakran megtámadtak.
Elsőben v másodikban úgy nyakonvágott a tanár h eltoltam az asztalt. Felsőben meg órán felállított és pofonvágatott egy lánnyal, pedig semmi különöset nem csináltam.
1. Igen, az okokat fentebb írták, és saját bőrömön is tapasztaltam.
2. Igen.
3. A bullying a legtöbb helyen előfordul.
4. Néha nem ártana.
1. Szerintetek a hátrányos helyzetűek/romák gyakrabban erőszakoskodnak? Mi lehet az oka?
A romák igen. Azt látják, hogy otthon is ütik-vágják egymást a rokonok, meg amúgy sincs meg bennük az igény az emberi viselkedésre, ezért megmaradnak állati szinten. Én hátrányos helyzetűnek számítottam a félárvaságom miatt, mégse kötekedtem senkivel a suliban (ellenben céltábla voltam évekig).
Hogy növelik-e, azt nem tudom, de azt igen, hogy a gyerek sokszor utánozza azt, amit lát.
3. Az igazi elit iskolákban is létezik erőszak/akár lelki is/? itt elsősorban saját tapasztalatokat várok
Igen. Én egy erős iskolába jártam, ahol a tanárnő gyakran verte a padba a fejünket, ha nem tudtuk a választ. A gazdag gyerekekhez sosem nyúlt amúgy, csak a szerény, csendesebbekhez, akik nem mertek vele ellenkezni.
4. Szerintetek szükséges lenne, hogy a tanár alkalomadtán (és szigorúan indokolt esetben) megpofozzon egy diákot? Növelné a tekintélyét? Visszafoghatná a tanárokkal szembeni erőszakosságot?
Sokat segítene a helyzeten az, ha szeparáltak lennének az iskolák (tudod, mire gondolok). Az is nagy segítség volna, ha nem idegbeteg, a tanári pályára alkalmatlanok ülnének a tanári székekben, és ha a szülők nevelnék a gyerekeiket, nem, pedig ráhagynának mindent, hogy "majd a gyerek eldönti".
1: Általános suliba nálunk csak néhány "c kategóriás" gyerek járt. Egy lány kivételével mind erőszakos volt. Többet el is tanácsoltak emiatt.
2: Ismerősökkel, barátokkal rendszeresen játszottunk ilyen egymást levadászós, lövöldözős, hentelős játékokat. Egyikőjüknél sem tapasztaltam hajlamot az erőszakosságra.
Egy elég jó , bár nem elit általános suliba jártam. Itt előfordultak néha kisebb összezördülések. Komolyabb eset viszont nem volt.
Középsuliban inkább csak verbális bántalmazás ment.
Egyetemen ilyen fel sem merül.
4: Ha tekintélyt nem is növelne, de a tanár megvédhetné magát a támadó magatartású kis férgek ellen.
Mikor gimis voltam, pár utcára a sulitól volt egy alapítványi cigány suli is. Egy időben egész álló nap ott ült pár cigánygyerek a kerítésünkön és bámulták, ahogy mi megyünk ki-be. Hiába szólt az igazgatónak az övéknek, nem lehetett semmit csinálni, mert az rögtön rasszizmus. Aztán kiment pár nagyobb darab fiú a mi iskolánkból (válogatott judo csapat :D) és kicsit elbeszélgettek velük...
Ez a baj! Nem lehet rájuk sehogy hatni, csak ha valaki nagyobb és erősebb áll ki ellenük. Mindent el kell nekik nézni, mert jajj, elmaradott hátrányos helyzetűek. De így nem lesz belőlük soha semmi, mert nincs motivációjuk normálisan viselkedni.
Nem. Az viszont igen, ha a szülő nem foglalkozik a gyerekkel. Például én is néztem Dragonballt, mikor kicsi voltam, de velem foglalkoztak a szüleim, tehát megtanultam, hogy nem úgy kell viselkedni. Azt veszem észre, hogy sokan azt hiszik, ha valaki csinál egy műsort/játékot valamiről, akkor azt gondolja, hogy mindenkinek úgy kell viselkedni, mint abban. Tehát ha én forgatok egy filmet arról, hogy egy férfi veri a feleségét, akkor én ezt támogatom, pedig ez baromság.
Pont az elit iskolákban jellemző, hogy az elkényeztetett kis gyökerek azt hiszik, nekik bármit szabad....
Egyértelműen igen, de csak akkor, ha olyan a tanár is. Engem is meg akart pofozni egyszer egy tanárnő, mert általánosban kiállítottak minket a tűző napra délben valami rendezvényen, mi meg a barátnőmmel leültünk az árnyékba. Szerintem itt pont nem a tanárnak volt igaza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!