Titeket is zavar, hogy mindenki a helyesírással van elfoglalva?
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__nok-egeszsege__28229..
Például itt az utolsó válaszoló. Egy csomószor látok hasonló válaszokat és engem idegesít.
Az "illetők" senki kritikáját nem fogadják el, valószínűleg azért, mert a túlméretezett egójuk nehezen viseli ha az önnön tökéletességükbe vetett hitük csorbát szenved. (Érdekes tanulmányi téma lehetne valami büfészakos hallgatónak: "a netes hozzászólók önértékelési zavarai a helyesírásuk tükrében").
Két "módszer" között választhatsz:
- úgy véled, hogy a konfliktusok lehetőségének elkerülése fontosabb, mint a "sz@r nyelvtani szabájok" (ha jól emlékszem, itt, a GYK-n hangzott el), és nem igazítod ki a magyartalan, nyegle, helyesírási hibáktól hemzsegő író vasvillával idehányt betűhalmazát,
- vagy nem törődsz azzal, ha az írásában is igénytelen, de önmagát erősen túlélő kis pont esetleg sértődősre veszi a figurát, és kijavítod.
Véleményem szerint az első esetben csak olajat öntesz a tűzre, mert a passzivitásoddal támogatod az igénytelen, nyegle, hanyag írásmódot, így a kedves - ám igencsak önérzetes - író a későbbiekben is feljogosítva érzi magát, hogy a saját szája íze szerint írja át a helyesírási- és nyelvtani szabályokat. Innen már csak egy lépés, hogy a "saját szabályaira" próbáljon másokat is rászorítani (lásd: zárt, szubkulturálisnak tekinthető chat-szobák "belső használatú" nyelvezete és írásmódja)
Én inkább a második verzió pártján állok. Ha igénytelen, trehány kérdéssel találkozom ("meik" és társai), akkor inkább jelzem a hibáját (mindig a kérdező stílusában). Ha ezen sértődik, az legyen az ő baja :)
"Véleményem szerint az első esetben csak olajat öntesz a tűzre,"
És a másodikkal nem öntesz olajat a tűzre? Most nem azt kell nézni, hogy "márpedig nekem igazam van, és kész", hanem az eredményt; elértem-e vajon, amit szerettem volna, javítottam-e a másik helyesírásán?
"Ezekszerint minden tizedik kritikádat elfogadják."
Ezek szerint vagy nem olvastál elég figyelmesen, vagy egyéb okból keveredtél alapvető érvelési hibába.
Példa:
A: - ha minden, ebben az országban élő embertől kapnék egy forintot havonta, az már jó kereset.
B: - ezek szerint te havonta egymilliót keresel.
(A kérdésedet is megválaszoltam ezzel remélhetőleg.. :)
Nem zavar.
Ennyi igényesség kéne legyen mindenkiben, hogy egy bizonyos szintet megüt.
Pláne, ha két szót összekever, aminek teljesen más a jelentése...
1.
- Úristen, de ronda a hajad, hogy nézhetsz így ki?
- Menj a fenébe, te se nézel ki jobban! Különben is, mit szólsz bele?
2.
- Te, figyelj! Láttam ma az újságban egy frizurát, pont a te arcformádhoz illik, majd megmutatom, szerintem nagyon jól állna.
- Gondolod, hogy jobban álla? Lehet, hogy igazad van, majd kipróbálom, kíváncsivá tettél. Hol az a kép?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!