Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az abortuszt megengedők mit...

Az abortuszt megengedők mit gondolnak az emberi méltóságról?

Figyelt kérdés

Mikortól tekintik a kibontakozó élőlényt úgy, mint aki önálló emberi személyiséggel, alanyi jogokkal rendelkezik?

Ha egyáltalán nem határoznak meg kezdőpontot, akkor még a megszületett gyermeket, vagy akár a felnőtt embert is elpusztíthatónak tartják az abortuszok esetén használt indokokkal (válsághelyzet, súlyos teher másoknak)?

2012. jan. 15. 20:13
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
71%

"Akkor ha neked véletlen levágná az egyik lábad a vonat, akkor téged is meg kellene ölni?"

Kedves válaszoló, én már felnőtt ember vagyok, és tudok dönteni a saját sorsomról, és igen, ha akarom meg tudom ölni magamat. Mondjuk a láb hiányát talán túlélném, mert már nagyon jó protézisek vannak, viszont bármelyik karom elvesztése tönkretenné az összes álmomat, és az egész életem értelmét vesztené.

Ami a magzatot illeti, nem tudom, hogy neked milyen gyermekkorod volt, de engem rengeteg megaláztatás és kiközösítés ért csupán azért, mert kicsi és gyenge voltam, és számos olyan komplexusom van még most is, ami ennek az eredménye. Ha én ennyit szenvedtem gyakorlatilag teljesen egészségesen, akkor mennyit szenvedne a végtaghiányos gyermekem? Kegyetlenül sokat! Én ennek a gyötrelemnek egyetlen emberi lényt sem akarok kitenni.

22/F

2012. jan. 15. 20:47
 12/45 A kérdező kommentje:

Az ember élete a fogantatás pillanatától a haláláig fejlődik (ifjúkorig testileg is, azután inkább csak lelkileg).

A fejletlen állapot tehát nem lehet indok arra, hogy ne tekintsük saját emberi méltósággal és jogokkal rendelkező személynek a kibontakozó emberi életet.

Ha pedig a fogyatékosságok indokolják egy magzat elpusztítását, akkor ugyanez az érv miért nem használható felnőtt fogyatékosoknál? Vagy azoktól is megvonhatná egy társadalom törvénye a léthez való jogot? Hitlernek joga volt ilyen törvényeket hozni?

2012. jan. 15. 20:48
 13/45 anonim ***** válasza:
79%

"Az ember élete a fogantatás pillanatától a haláláig fejlődik (ifjúkorig testileg is, azután inkább csak lelkileg).

A fejletlen állapot tehát nem lehet indok arra, hogy ne tekintsük saját emberi méltósággal és jogokkal rendelkező személynek a kibontakozó emberi életet."

Rossz érv. Az a valami, aminek még nincs agya az nem ember. Nem érez, nem hall, nem lát, csak egy sejtcsomó semmi más. Csak POTENCIÁLIS ember. Ami pedig a fogyatékosságot illeti, a felnőttek esetében más a helyzet. Egyrészt a nem szellemi fogyatékosok tudnak a saját sorsukról dönteni, és ha akarnak befejezhetik a játékot. A szellemi fogyatékosok esetében pedig már nincs értelme elvenni az életüket. Ami szenvedést megtapasztalhattak addigra úgyis megtapasztalták.

Hitlert pedig ne keverjük bele a témába, mert nem tartozik ide.

2012. jan. 15. 20:56
 14/45 A kérdező kommentje:

Aki nem akarja kitenni gyötrelemnek a fogyatékos, vagy az saját családban felnevelkedni nem tudó gyermeket, az születés után, vagy felnőttként is "megkímélheti őt a szenvedésektől a kegyes halállal"? Vagy akár szétdarabolással stb., mint az abortusznál??? Vagy csak ha éppen nem tud nyilatkozni?

Bárki öngyilkos lehet, ha meg akarja kímélni imagát a szenvedésektől? Ez a jó és okos megoldás? Minden szenvedő legyen öngyilkos?

2012. jan. 15. 20:57
 15/45 anonim ***** válasza:
80%
28 vagy hanyadik héttől tudják most életben tartani a koraszülötteket. Na előtte nem ember, hanem egy egyszerű parazita aki önálló életre képtelen. Mint parazita, abszolút a gazdatest jogköre eldönteni, hogy megtűri-e vagy nem.
2012. jan. 15. 21:01
 16/45 anonim ***** válasza:
71%

Ezen az abortusz dolgon elég sokat lehet vitatkozni.

Sok értelme nincs, mert úgy sem lehet senkit meggyőzni, ráadásul a törvények szerint nem gyilkosság, 12. hétig akármelyik nő dönthet arról, hogy mit tesz a magzatával.

Nekem az a véleményem, hogy:

Az abortuszt nem lehetne és nem is kellene betiltani, hiába mondják azt sokan, hogy "deagyereknekmárpedigjogavanélni és inkábbszüljemegésadjaörökbe".

Egyrészt ha vki nem akar gyereket, és nem akarja megszülni, akkor hiába tiltják, vszínűleg akkor is elintézné vhogy. Vagy elmenne egy szomszédos országba, ha teheti, vagy keresne vkit, aki jó pénzért elvállalja, vagy maga próbálná elintézni a dolgot.

Ha nem tudná elvetetni, akkor meg szerencsétlen gyerek a kukában landolna (mert ugye szomorú, de sajnos van ilyen, nem is egy....). Ha esetleg nem is öli meg a megszületett gyereket, akkor sem vszínű, hogy olyan csodálatos élete lesz olyan környezetben, ahol azt se akartál, hogy megszülessen.

Másrészt ott vannak a súlyos fejlődési rendellenességgel született vagy épp erőszak miatt fogant gyerekek.

Lehet mondani, hogy arról nem a gyerek tehet, hogy erőszak miatt fogant, de őszintén, te szívesen megszülnéd? Úgy, hogy akárhányszor ránézel az erőszak jut eszedbe?

Vagy mondjuk teszem azt, vkinek tényleg nincs pénze arra, hogy eltartson egy gyereket.

Úgy gondolom, hogy ha vki nem akar babát, akkor tegyen ellene. Ugyanis valljuk be, a legtöbb abortusz nem azért történik, mert nem hatott a tabletta meg kiszakadt az óvszer.

A legtöbb abortusz azért van, mert az emberek magasról szarnak a védekezésre, úgy vannak vele, hogy ők aztán k.vaügyesek, úgy sem esnek teherbe, de ha mégis, akkor majd jól kikapartatják és el is van intézve.

Hát az ilyen embereket legszívesebben leköpném. Meg el is kötném, hogy ha már egyszer hülye volt, akkor ne is legyen gyereke.

De azért nem tudok elítélni senkit (pedig gyilkosságnak tartom az abortuszt), mert teszem azt normális védekezés mellett besikerül a gyerek, fatal, nem tudja eltartani, nincs normális háttere stb.

Azt sem tudom elítélni, aki megtudja, hogy Down-os lesz a baba és emiatt veteti el.

És azt sem, akit megerőszakolnak és teherbe esik.

A láblevágóshoz pedig:

De nem tudhatod, hogy a gyereked hogy élné meg. Nem láttál még olyan kar/láb nélküli embert, aki tökéletesen elégedett és boldog?

2012. jan. 15. 21:02
 17/45 anonim ***** válasza:
85%
Figyelj, jó hogy elmondod a véleményed de nincs jogod másokra ráerőltetni. Ha valaki tényleg abortuszra akar menni akkor megteszi, akármit mondasz.
2012. jan. 15. 21:02
 18/45 A kérdező kommentje:

Az agy is fokozatosan fejlődik ki.

Már az fejlett idegi-agyi érzékelés előtt is van kommunikációs képessége... már a zigótának is... a maga szintjén.

Viszont még a csecsemőnek sem teljesen fejlett az idegrendszere, az agya. Őneki sincs teljes öntudata. Nem tud maga felől dönteni. Ő sem érzékel minden úgy mint egy felnőtt. Akkor nem is ember???

2012. jan. 15. 21:04
 19/45 anonim ***** válasza:
83%

Nem kell minden szenvedőnek öngyilkosnak lenni. A szenvedő dönthet a sorsáról. És te magad mondtad, hogy a fogantatás pillanatától érző élőlényről beszélünk. Akkor a 72 órás tabletta is gyilkosság.

Sajnos, ahogy a Kármán-vonalat meg kellett határozni, ugyanúgy az élet pillanatát is meg kell határozni. És ezt jelenleg az élve születés pillanatára datálják. Persze a világűr sem 100 km-en kezdődik, de ebben egyeztek meg. Ahogy az életet is a születéstől és nem a fogantatástól számítjuk.

Lobbizni lehet ez ellen, és e mellett is. De egy fontos információ: GYIK-et használni az abortusz elleni lobbihoz. ROSSZUL CSINÁLOD!

2012. jan. 15. 21:05
 20/45 anonim ***** válasza:
74%

"Bárki öngyilkos lehet, ha meg akarja kímélni imagát a szenvedésektől? Ez a jó és okos megoldás?"

Igen. Ez jó és okos megoldás. Az élet teljesen egészségesen is kemény nehéz, és sz@r. Sokkal több benne a szenvedés, mint a kellemes pillanat. Ez fogyatékosan pedig hatványozottan igaz.

2012. jan. 15. 21:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!