Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért kell lesajnálni a mai...

Miért kell lesajnálni a mai fiatalokat?

Figyelt kérdés

Nem vagyok feltétlenül érintett a témában, 26 éves vagyok, tehát bőven túl a tinédzerkoron. Mégis nyílik a bicska a zsebemben a Facebookon naponta olvasható, meg körlevelekben is folyton megkapott "bezzeg a mi időnkben milyen jó volt" - típusú szösszenetektől.

- Hogy bezzeg mi csapból ittuk a vizet. Az én gyerekem is abból issza.

- Bezzeg nekünk az autóban nem volt gyerekülésünk, még biztonsági övünk, és mégis túléltük. Persze, kivéve, aki véletlenül nem. De aki ezt annyira visszasírja, javaslom, ne kösse be a gyerekét.

- És még nem volt mobiltelefonunk, mégis élünk. A nagymamám idejében meg nem volt a falujukban áram, mégis él. Akkor jobb lenne kikapcsoltatni?

- Meg bezzeg mi még az utcán játszottunk. Nálunk a lakótelepen most is az utcán játszanak a gyerekek.

- És a kedvencem: mi még nem sértődtünk meg, ha nyakon vágott a tanár, mert "ismertük a törvényt." Iskolás évem alatt egyetlen osztálytársamat sem vágta nyakon tanár.

És még sorolhatnám. Elhiszem, hogy nosztalgia meg minden, de miért olyan elképesztően nehéz felfogni, hogy a világ változik? Hogy nem feltétlenül sivárabb egy mai gyerek élete azért, mert bekötik a gyerekülésbe? És nem 80 évesek terjesztik ezeket az írásokat, hanem a kortársaim, sőt, nálam fiatalabbak is.

Ti mit gondoltok erről? Vagy én látom rosszul?

2011. okt. 1. 15:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
56%

"miért olyan elképesztően nehéz felfogni, hogy a világ változik"

Mert nem feltétlen jó irányba változik. A "mi érdekünkben hozott" törvények, szabályok sokszor megnyomorítják az ember életét. Ma már csaknem főbenjáró bűn, ha valaki nem tesz téli gumit az autójára, ha jön a hideg. Ha nem világítok, megbüntethetnek akkor is, ha hétágra süt a nap. Ha elmegyek robogóval a sarki boltba, bukósisakot kell vennem. Igen, régen akár 6 gyerek is szabályosan ülhetett egy autó hátsó ülésén, ma már 3 is csak nehezen fér be a bunkó gyerekülések miatt. Még 8-10 éves gyerekeket sem szívesen engednek egyedül az utcára, mert gyalogosok jóformán nincsenek, mindenki kocsival jár. Sok gyereknek saját tévéje, számítógépe van, azt néz, amit csak akar.

2011. okt. 1. 15:36
 12/18 anonim ***** válasza:
82%

Amúgy ettől a gyereküléses szövegtől én is kész vagyok.

Ezt azok nyomatják, akiknek nem volt gyerekkel komolyabb balesete és igen, mint minden biztonsági eszköznek, addig nincs haszna, amíg a baj meg nem történik. Ha nincs baleset nem kell bukósisak, biztonságiőv se.

De ha valami bafék belejön a kocsi aztán azért hal meg a gyerek, mert nem volt bekötve és kiszállt a szélvédőn akkor is ekkora arc lenne az aki a gyerekülés ellen szól?

Na akkor jönne, "hát nem gondoltam volna...".

2011. okt. 1. 15:42
 13/18 anonim válasza:
96%

Szirintem minden kornak megvan a maga varázsa.

nekik az időszak volt szokványos, mert úgy nőttek fel.

Nekünk pedig ez.

Én is nagyon sokszor hallom, és én sem értem :)

Bizonyára azért mondják, mert míg a világ fejlődik, addig az ember-emberhez való társadalmi kapcsolatok romlanak, ebben egyetértek velük.

Kissé eluralkodott a világon a kapzsiság, becstelenség, de hát ki tudja mi vár még ránk? Talán ez is egyszer megváltozik.

2011. okt. 1. 15:44
 14/18 anonim ***** válasza:
87%
Van a jó változás, és van a rossz változás. Jó változás pl a gyerekülés és biztonsági öv, ha a te listádat nézzük, rossz viszont, hogy a mostani tinik a facebook előtt élik a teljes életüket. Tisztelet a kivételnek.
2011. okt. 1. 16:00
 15/18 anonim ***** válasza:
40%
Hát figyu nagyjából igazad van, de azért erősen elgondolkoztató, hogy a mai 30 évnél fiatalabbak 1/4-e megfordul életében valamikor pszichológusnál vagy pszichiáternél...
2011. okt. 1. 18:17
 16/18 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Lehet, hogy igazad van, bár véleményem szerint a 30 évnél idősebbekre is ráférne. Viszont nem értem, mi köze van ennek a mobiltelefonhoz meg a gyümölcs megmosásához. Mert egyes írományok szerint az is felesleges...

Egyébként köszönöm, nem gondoltam, hogy ilyen sokan egyet fognak velem érteni. :) Nálam is a gyerekülésés poszt verte ki a biztosítékot, főleg, hogy egy olyan ismerősöm tette ki, akinek van egy kicsi gyereke. :S

2011. okt. 1. 19:03
 17/18 anonim ***** válasza:

Egyet értek a kérdezővel.

Azért az egyik válaszhoz hozzászólnék. 20-30 éve a szülők simán leküldték a térre/utcára játszani már a 6 éves gyereket is, a többi gyerek közé, tudta, hogy vacsorára hazaér. Ezzel szemben a mai szülők még a 14 éves gyereket se engedik el busszal iskolába, mert az milyen veszélyes. Akkor mégis hol éljen társadalmi életet? Marad az internet.

2011. okt. 2. 01:07
 18/18 anonim ***** válasza:
40%
Franc tudja mi köze van a telefonhoz, vagy a gyümölcsmegmosáshoz, de ez azt jelzi, hogy valamit nagyon elb@sznak a mai szülők :D
2011. okt. 2. 01:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!