Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A művelt emberek "jobbak? "

A művelt emberek "jobbak? "

Figyelt kérdés

Azok az emberek, akik alapvetően sokat olvasnak, tanulnak vagy épp valamilyen módon igencsak járatossá válnak a világ dolgaiban (nyilván nem csak egy-egy ágra gondolunk), mennyivel válnak jobb emberré, mint az átlag?

Mint láthatjuk, a "kulturális aljanép" - bocsánat a kifejezésért -, ahol nem divat a művelődés, még a könyvet sem ismerik, kisebb tűrési szinttel rendelkezik, tehát hamarabb válik agresszívvá és erőszakossá, bűnözővé és alacsony a morális értékvilága.

Ezzel szemben a művelt emberek, ha más nem olvasmányaik révén többféle szemszögből figyelik meg a világot, több összefüggést tárnak fel, megismerik az emberi természet mozgatórugóit, tehát ahogy én tapasztaltam, nagyobb türelemmel is rendelkeznek.

Tehát az én véleményem szerint a művelt emberek valamilyen szinten "jobb emberek", mint a műveletlenek. Ti mit gondoltok erről?

2011. máj. 23. 09:30
1 2
 1/14 anonim válasza:
93%
Attól nem lesz jobb ember, ha tanultabb,olvasottabb. Viszonya más emberekhez, hozzáállása, bizonyos helyzetek megítélése - ez a lényeges, itt pedig nem kifejezetten az számít, mennyire tanult és olvasott. Az kétségtelenül igaz, hogy a nagyon aluliskolázott ember nem ért bizonyos dolgokat, ebből adódóan demagóg vagy dilettáns módon kezel különböző szituációkat.
2011. máj. 23. 09:38
 2/14 anonim ***** válasza:
96%
Nem. Nem jobbak, csak óvatosabbak / udvariasabbak / türelmesebbek / stb. és VESZÉLYESEBBEK. (Ha egy 4-8 általánossal bíró valaki dühös rád, azt tudni fogod és kb. sejtheted mit tehet ellened... ugyanezt felsőfokú végzettségnél gyakran csak túl későn veszed észre) Pont mert az előbb említett tulajdonságaik miatt jobbnak látszanak(!). Az emberek emberek és az emberi természeten nem változtat a műveltség.
2011. máj. 23. 09:38
 3/14 anonim ***** válasza:
95%
Részben igazad van, de a művelt emberek nagyobb károkat is tudnak okozni, mint a primitívebbek, például sokkal inkább ki tudnak zsákmányolni másokat.
2011. máj. 23. 09:39
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Komplikált kérdés, ennyire nem sarkos a dolog szerintem. De abban egyetértünk, hogy aki széles körben művelt, az több szempontból képes értékelni az eseményeket, és alighanem többet gondolkozik, mielőtt cselekszik. De a döntés az ő kezében van, hogy a tudást jó vagy rossz irányba használja fel.
2011. máj. 23. 09:40
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Mindenki magából indul ki - tartja a mondás. Nem hinném, hogy ki lehetne mondani, hogy A ezért, vagy azért jobb ember, mint B anélkül, hogy ismernénk őket. Nem a műveltség függvénye ez. Persze, talán az olvasottabb emberek képesek magukon kívül szemlélni a világot, jobban megérteni a másik embert azáltal, hogy az ő szemszögéből tudják nézni a dolgokat, de ettől még nem jobbak a másiknál.

Magamból kiindulva: én nem azért váltam türelmessé, mert rengeteget olvastam, hanem, mert jó terepen edződtek az idegeim, és megtanultam értékelni a másik embert.

2011. máj. 23. 09:41
 6/14 anonim ***** válasza:
75%

Én egyetértek a kérdezővel. A műveltebb emberek általában a dolgok mögé látnak, olyan üsszefüggéseket is észrevesznek, amit a kevésbé műveltek nem.

De nem is itt kezdődik a különbség: egyáltalán igényük van arra, hogy megértsék a dolgok mozgatórugóit.

Ebből kifolyólag könnyebben megtalálják a megoldást egy problémára, és sokkal kevésbé lehet őket megvezetni.

Nem véletlen, hogy talán az összes diktátor és népnyúzó a plebs támogatásával szerezte meg a pozícióját. Mert őket könnyű volt megetetni szinte bármivel.

Ma is jellemző, hogy a politikai elit odadob néhány gumicsontot a népnek, amin lehet rágódni, és amik egyáltalán nem fontosak, a nagy horderejű döntéseket meg a hátuk mögött hozzák meg. Tipikus, amikor valami néhány százmilliós csalást vagy sikkasztást bemondanak a hírekben, és ilyenekre fogják a jelenlegi helyzetet, holott állami szinten ez valójában aprópénz, semmit nem számít. Az emberek mégis elszörnyülödnek rajta.

2011. máj. 23. 09:53
 7/14 anonim ***** válasza:
93%
A művelt emberek jobban tudják eladni magukat. Ez nem jelenti azt, hogy jobbak is az egyszerűbbeknél. Sőt, sokkal inkább képesek azt elérni, hogy a dolgokat az ő önző igényeiktek megfelelően alakítsák, anélkül, hogy ezt a környezetük azonnal kiszúrná. A jóság szerintem inkább a nem annyira műveltséghez köthető személyiségből fakad, az illető emberekhez való általános viszonyából, az emberismeretükből, amit önkéntelenül tanult a velük való érintkezésben az élete során. A műveltebbeknél is így működik, csak jobban tudják szabályozni magukat és a viselkedésüket, ha kell. A valóságban vannak azonban olyan a helyzetek, amikor a valódi énjük könnyedén kibukik.
2011. máj. 23. 09:56
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

A 09:53-as megjegyzéséhez hozzátenném, hogy ha jól olvasod arra írt bizonyítékot, hogy a művelt emberek nem jobbak (a diktátorok, politikusok stb. általában(!) olvasott, tanult emberek...).

A kevésbé műveltek meg könnyebben manipulálhatók, de attól vajon rosszabbak lennének? Nem hiszem.

2011. máj. 23. 10:03
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

A műveltebb emberek "tudatosabban" lehetnek jók, míg a műveletlenebb társaik önmaguktól. Viszont sok olyan embert ismerek, a sztrávilágban is van néhány, akinek a tárgyi tudása, műveltsége rendkívül magas, e mellé viszont egy faragatlan bunkó, aki el van szállva magától. Tehát nem intelligensek, hiába magas a tesztek szerinti IQ-juk. Mert számomra intelligens az, aki tud az emberekkel bánni, megértő, tudja, mit kell mondani bizonyos helyzetekben, és sosem bánt meg egy másik embert szándékosan, továbbá belátja, ha hibázott, és elnézést kér. Hiába 160 az IQ-juk ezeknek az embereknek, az EQjuk a béka segge alatt van, és ez így semmit sem ér. Ismerek egyszerű embereket, akik szerintem alapvető dolgokat nem tudnak, ugyanakkor kedvesek, szeretetre méltóak, sosem becsmérlik a másikat, és amihez értenek, abban jók. Őket értékesebb embernek tartom, mint a nagytudású bunkókat.

Ideális esetben az olvasottság, nagyobb tudás párosul megfelelő érzelmi intelligenciával is, és ezt valóban lehet csiszolni olvasmányokkal, de csak akkor, ha maga az ember hajlamos rá.

Tehát szerintem nem elengedhetetlen a jósághoz a magasabb tudás, viszont a magasabb tudással rendelkező tudatosan lehet jó, míg az egyszerű ember önmagától ilyen. Lehet, vitatkozni, melyik a jobb...

2011. máj. 23. 10:03
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Nos, aki művelt, az még nem biztos, hogy bölcs is egyben,márpedig a műveltség, ha nem társul bölcsességgel (ami nem az elolvasott könyvek és elvégzett iskolák számától függ), akkor nem sokat ér....A bölcs ember pedig nem általánosít .Akik kulturáltak, széles látókörűek, azok tudják, hogy nem lehet két skatulyába dugni az embereket, az egyikbe a művelteket, akik "jók", a másikba az alacsonyabb műveltségűeket, akik "rosszak"...

A művelt emberek is lehetnek türelmetlenek, agresszívek, rosszak.A nyakkendős bűnözőkről nem hallottál még?Manapság igen sok van belőlük.Bár valóban, a művelt bűnözők igen ügyes képmutatók, jól meg tudják játszani az ártatlant. Vannak azonban műveletlen, , de tisztességes jó modorú emberek is nagyon sokan.

2011. máj. 23. 11:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!