Miért olyan nagy divat szidni a liberalizmust nálunk? Az egyetlen értelmiségi életszemléletet?
Kinek mi a problémája a POLITIKAI SZÍNEZET NÉLKÜLI (!!!) liberális életfelfogással?
És a másik:
Hogyan gondolja bárki, hogy itt a XXI sz-i civilizációban ez alól "ki lehet bújni"?
Nemhogy örülnénk a szellemi előre jutásnak, most inkább legyen hátra arc? Vagy mit szeretnének helyette?
És hogyan képzelik el páran az egyén jogainak csorbítását, egyáltalán az individualista szellemiség visszaszorítását?
Mondjuk én azt tapasztalom, hogy minél magasabb szinten van szó értelmiségi körökről, annál egyértelműbb a liberális életszemlélet, ez is elgondolkodtató.
Őszintén, egyáltalán lehetséges ez a mai környezetben? Mert sztem nem, na de kíváncsi lennék véleményekre.
(hangsúlyozom, hogy köze nincs ennek a politikához, ez csak egy magyar sajátosság, hogy csak balliberális lehet egy liberális, holott sok országban pont a jobb oldal a liberálisabb, szóval ez egy magyar baromság inkább, azért is mondom, hogy a politikát ebbe ne vonjuk bele, és csak mint életfelfogást nézzük!)
Hát ne haragudj, akkor biztos én vagyok a hülye, mert nekem meg pont az észérvek hiányoznak ... de nagyon! Ja, az nem észérv, hogy "csak mert érték és el kell fogadni", ennél kicsit jobb indokot várnék, és az a helyzet, hogy nem láttam.
Aztán, hogy egyedül vagyok, nos lehet, de tudod van egy olyan érzésem, hogy aki hasonlóan gondolkodik, az meg eleve nem is áll le ilyen "hülyeségekről" vitázni, mert egyértelműnek tartja.
Csak én meg kíváncsi lettem volna pár dolog racionalitására, és mégsem tudom meg.
"Hát ne haragudj, akkor biztos én vagyok a hülye"
Azt hiszem megszületett a megfejtés :D
Egyébként igaza van az előtted írónak. Ez tényleg sznobizmus.
Meg hát kíváncsi volnék azokra a bizonyos értelmiségi körökre, akikre folyton hivatkozol. Miféle értelmiségi emberekről van szó?
Én is ismerek értelmiségieket (többdiplomásokat, sok egyéb mellett főleg mérnököket) de azok általában kiröhögik a magadfajtákat.
Milyen lenne a magamfajta?
Egyébként valóban snob vagyok, de azzal mi a baj? Bevallom ... na és ? Pontoabban az vagyok, amit te snobnak neveznél, de sztem nem az.
Én azt látom, hogy mindig akkor akad el egy téma, amikor észérveket kérnék. Helyettük kapok olyanokat, hogy "csak mert érték és elvárom, hogy elfogadják", na ehhez gratulálok. Tényleg logikus nagyon. Ellenben én próbáltam a logika alapján levezetni pár dolgot.
Hogy mi a baj a sznobsággal?
Sznob az a személy, aki annak a felfogásnak él, miszerint néhány ember belülről fakadóan alsórendűbb nála, valamely olyan vélt vagy valós indoknál fogva, mint vagyon, pozíció, származás, végzettség, intellektus stb.
Szerinted ez rendben van?
A magadfajta pedig az a sznob neoliberális, akik egyébként a liberálisok szószólói (legalábbis itthon), és olyan emeletes baromságokkal foglalkoznak, amikről korábban szó volt.
akkor mégis snob vagyok, be kell ismernem, ez kb igaz rám
de figyi, mindig is vannak és lesznek felsőbbrendű emberek ezer szempontból, ezzel mi a gond? ha nagyon nem testzik, akkor is így van
A lényeg az, hogy téged zavar, ha alsóbbrendűnek kezelnek téged (holott ezt teljesen megérdemled) vagy a ßuzikat, de te is alsóbbrendűkén tekintesz a másként gondolkodókra.
Nem érzed ezt kissé ellentmondásosnak?
Lehet másképp gondolkodni. Más embereknek más dolgok fontosak. Hogy pont egy "liberális" olyan begyöpösödött, hogy ezt nem érti meg (ami egyébként is jellemző a liberálisok szószólóira), az kimondottan tragikus.
Nem vagy te liberális, csak divatból mondod magad annak.
higgy nekem, nem lehet!
pont az a lényeg, hogy semmi nem lehet fontosabb érték, mint a széleslátókörű gondolkodás
és ezzel be is zárul a kör logikailag, így már biztos érted, miért van gondom más "gondolkodásmódokkal"
"pont az a lényeg, hogy semmi nem lehet fontosabb érték, mint a széleslátókörű gondolkodás..."
Hat ezekkel a dolgokkal igencsak ellent mondasz magadnak.
Az itt leirt velelmenyedbol kovetkeztetve igen csak messze allsz a szeleslatokortol. Inkabb egy szuklatokoru, ontelt, bekepzelt alakot latok, mintsem egy tolerans liberalist.
Sokkal szeleslatokorubbnek gondolom azt a konzervativ gondolkodasu embert aki ismeri es elfogadja a tobbi eletszemleletet, de o maga ezt az utat valasztotta, es nem ocsarol es nez le mindenki mast.
Vagy milyen szeleslatokorusegrol beszelsz? Szexualis ertelemben, mint pl. fiuval, lannyal, kutyaval, macsakaval, kecskevel, stb...? Azt megint csak maskepp hivnam, nem szuk vagy szeles latokornek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!