Miért olyan nagy divat szidni a liberalizmust nálunk? Az egyetlen értelmiségi életszemléletet?
Kinek mi a problémája a POLITIKAI SZÍNEZET NÉLKÜLI (!!!) liberális életfelfogással?
És a másik:
Hogyan gondolja bárki, hogy itt a XXI sz-i civilizációban ez alól "ki lehet bújni"?
Nemhogy örülnénk a szellemi előre jutásnak, most inkább legyen hátra arc? Vagy mit szeretnének helyette?
És hogyan képzelik el páran az egyén jogainak csorbítását, egyáltalán az individualista szellemiség visszaszorítását?
Mondjuk én azt tapasztalom, hogy minél magasabb szinten van szó értelmiségi körökről, annál egyértelműbb a liberális életszemlélet, ez is elgondolkodtató.
Őszintén, egyáltalán lehetséges ez a mai környezetben? Mert sztem nem, na de kíváncsi lennék véleményekre.
(hangsúlyozom, hogy köze nincs ennek a politikához, ez csak egy magyar sajátosság, hogy csak balliberális lehet egy liberális, holott sok országban pont a jobb oldal a liberálisabb, szóval ez egy magyar baromság inkább, azért is mondom, hogy a politikát ebbe ne vonjuk bele, és csak mint életfelfogást nézzük!)
figyelj, igen! vállalom, és azért írtam ezt, mert minél magasabb értelmiségi körrel találkozom, annál biztosabb, hogy nagyon magas szintű liberális gondolkodásmóddal rendelkezik
és ismét nem politikáról beszélek, mert úgy látom, azért mégis bele csempésződik minden válaszba, hanem akkor nevezzü filozófiai eszmerendszernek, de hagyjuk már az SZDSZ-t meg társait, éppen elég baj, hogy nálunk az emberek nagy része egyáltalán a politikához köt egy nagyon szép eszmerendszert
na de konkrétumot is tudtok mondani, hogy a neoliberalizmus miért is kártékony? én azért nem gondolom, hogy úgymond felesleges lenne, mert nyitott ajtókat dönget, főleg ebben az országban nem. azért messze vagyunk mi még attól, de azt látom, nem is közeledünk sajnos
Mit nevezel egyáltalán "minél magasabb értelmiségi kör"-nek?
Talán valamilyen művészeket? Netán egyes újságírókat, akik értelmiségnek titulálják magukat?
Vagy pl. az MTA kutatóit, vagy a nagy egyetemek tanárait?
Mert én az utóbbiakat inkább tartom értelmiségnek, és semmivel sem nagyobb a liberalizmus támogatása a körükben, mint bárhol máshol.
"Azt amit itt megdöbbenve olvastam, hogy "megtűrjük a bu.zikat"? hát ne haragudj, de egyáltalán ez a szóhasználat kiakaszt engem, mi az, hogy megtűrni?"
A "megtűrni" szó a "tolerancia" szó magyar megfelelője. A "megtűrjük a bu.zikat" pedig azt jelenti, hogy ha szembe jön velem az utcán egy ßuzi, nem szólok be, nem verem pofán baseball ütővel, nem utálom azért mert ßuzi. Azt hiszem ez a maximum ami elvárható. Legalábbis ne akarja senki, hogy még örüljek is neki.
"Így a XXI. sz-ban azon kell vitázni, hogy már évtizedek óta tudományos tény, hogy a heteroszexualitással megegyező értékű szexuális orientáció? Most ez lenne az, amit már nem szabadna elfogadni?"
Hogyhogy megegyező értékű? Miben?
"Hát nekem ez meredek nagyon, fene tudja, én ugyan hetero vagyok, de még én magam is meglepődtem, hogy akár csak a szűk környezetemben mennyi meleg srác van, és az a helyzet, hogy én racionálisan nem találok okot arra, hogy miért kellene utálnom őket."
Utálatról csak te beszélsz. Az undor egész más, és egy egészséges emberből ezt nem tudod kinevelni.
"toleranciát meg egy nagy alapértéknek tartom, holott ebben az esetben még toleranciáról is durva beszélni, hiszen itt nincs szó toleranciáról, mégis mit kéne nekem tolerálnom? Azt hogy ő másképpen él és más tetszik neki?"
Ebben az esetben pontosan toleranciáról lehet csak beszélni, ugyanis a devianciát csak tolerálni vagy nem tolerálni lehet, utálatról viszont még mindig csak te beszélsz.
"Na meg nehogy valaki azt higgye, hogy nem liberális körökben nem létezik a homoszexualitás ..."
Ez megint olyan dolog, mint az utálat. Csak te beszélsz róla. Senki más nem mond ilyet.
"ajajj, ugyan kérem ... na szóval már ezért se értem, mi köze van a liberális felfogáshoz."
Akkor elmondom. Neoliberáliséknak nem elég, hogy valamit tolerálnak az emberek, kényszeresen a képükbe dörgölik a felvonulásokkal. Ez ellenszenvet vált ki, és épp az ellenkezőjét érik el.
Nevezetesen nem a nem toleráns embereket fogják ezzel elfogadóbbá tenni, hanem az egyébként toleráns emberekből is ellenszenvet váltanak ki.
"Na ezek után valaki elmondaná, hogy akkor a neoliberalizmusnak milyen hátrányai vannak (de hagyjuk már a bu.ziságot :D) ? Valami más ?"
Lásd fentebb. És ez nem csak a ßuzikra érvényes, hanem általában minden nemű másságra. Például, ha már tényeket említesz, az is tény, hogy a börtönben a cigányok aránya 40%, a társadalomban ~10%, mégis őket patronálják. A probléma megoldása helyett azt várják, hogy éljünk együtt vele.
Illetve ott van a könnyű drogok liberalizációjának kérdése, ami folyton napirendre kerül. Még az egyébként legális drogok (dohány, alkohol) is komoly problémát jelentenek az országban, nincs szükség többre. Tényleg az a legnagyobb probléma?
Hogy mi a baj a neoliberalizmussal?
Hogy egy adósságárban úszó, 13%-os munkanélküliségi aránnyal és cigány problémával küzdő (Egy nagy számú, képzetlen, mélyszegénységben élő, amiben magas a bűnelkövetés aránya etnikum problém. Ha tetszik, ha nem.) országban huszadrangú problémákkal foglalkoznak.
Nekem spec az igazi liberális felfogással nincs bajom. Magam is aszerint élek.
Én a hülyeséget és azt a maszlagot utálom, amit a liberalizmusba csomagolnak.
hát valóban nagyon jó kérdés, hogy ki is az igazán legfelső értelmiségi kör ... egy újabb kérdés lehetne, mert ezt egy rövid mondatban nem lehet meghatározni, de nagyjából pár diplomát mondjuk alapnak tartok, én itt nem emelnék ki olyat, hogy pl újságírók ....
de sokkal inkább egy életszemléletet, látás- és gondolkodásmódot értek alatta, ami meg lehet már egy egyetemista fiatalnál is, ez nagyon változó
ismerek rendkívül értelmes harmadikos egyetemistát is, nagyon széles világképpel, de persze ismerek földbuta egyetemi tanárt is, ez nagyon vegyes
érdekes egy kérdés ez, de aztán bizonyos szint felett pedig ez mintha összefonódna az elit rétegekkel, és tudja fene miért, de mintha igen magas IQ-t ott nagyobb valószínűséggel lehet feltételezni, de az oka persze ennek megint nagyon összetett
Nagyon izgi jelenség, de én pl még nagyon elit körből származó hülye fiatalt nem láttam, szal van valami kapocs ... (fiatalokkal foglalkozom, egy úgynevezett elit gimiben, szóval van róluk egy képem, és meg kell vallanom, a félig én se értem). Nem politikai elitre gondolok egyáltalán, na a pénzügyi elit már érdekesebb kérdés, mert ott vélek felfedezni összefüggést. És itt elit alatt nem a kigyúrt, maffiózó, pesti barmot értem a mercedesével, mert ezen egy valódi elit jót nevet csak, hanem a finom stílusukra sokat adó, származásilag elit budai körökre gondolok (ez "csak" tapasztalat, de az okokat valaki nekem is elmagyarázhatná). De miért látni sokkal felvilágosodottabb gondolkodásmódot náluk? Komolyan, egy nagyon furcsának tűnő párhuzam, na de mégis létező dolog!
Én mondjuk nem értem mire gondolsz, mert az ún. "számazásilag elit budai körök" hagyományosan többnyire jobbközép beállítottságúak, ott mindig volt egy irányű eltolódás a választásokon. Persze a 90-es évektől beköltöztek az újgazdag vállalkozók is, és a volt komcsi politikusok a 48-as államosítások óta élnek ott.
A politikát meg nem lehet kihagyni a liberalizmus tárgyalásából, annyira összefonódott, van például liberális társadalompolitika, meg liberális gazdaságpolitika, és szerintem a mai világban mindkettő rendkívül káros.
A liberális inkább a "belvárosi értelmiség", ha már helyhez kell kötni.
11:12
úr isten, olyanokat írsz, hogy napokig írnám rá a választ ...
Oké, ragadjunk le ennél, nagyon feltűnő volt számomra az undor szó az utálat helyett. Rendben van, akkor erre mondok neked valamit. Pszichológiai felmérések szerint a fiúk 70%-a átesik homoszexuális kalandon a nyugati civilizációkban, főleg serdülő korában, szóval innnentől kezdve izgalmas undorról beszélni. Én úgy gondolom, hogy egy tök hetero embert egyszerűen hidegen hagy a homoszexualitás, de olyan, hogy undor, azért az megint durva. Van nekem egy haláli aranyos HETERO UNOKATESÓKÁM, hihetetlen értelmes kissrác, mondhatni már kivételszerűen értelmes, és lám még szívesen is ismerkedik meleg srácokkal, és amikor kérdeztem, miért, azt mondta, hogy mert egy melegnek sokkal nyíltabb a személyisége. Hm, meglepődtem azért, mert más választ vártam, pedig soha életében nem volt köze fiúkhoz, nekem elmondaná azt. Ahogyan nekem se, csak én is sokak szemében túl elfogadó (sztem csak alapból átlag, de mindegy) vagyok, pedig még mindig hetero vagyok, és engem miért nem zavar pl, hogy még az edzőtársaim között is akad nem egy meleg srác, és baromira nem tud azzal kellemetlenkedni, ha éppen elmeséli, hogy kivel jött össze stb, de ezt ő maga is olyan furcsának tartja, pont azért, mert a társadalom többségétől valóban az utálatot várná inkább, mert ez rögzült belé, vagy akkor fogalmazzunk úgy, ahogy neked tetszik, hogy undort.
Na jó, mondom én, olyan hosszú téma ez, hogy soha nem lehetne befejezni, de azért ha most bele mennék részletekbe, akkor sztem tök joggal kérdezhetném meg, hogy miért is jön az az undor (ezt egy meleg srác mondta nekem pont, hogy hát hiszen a heterók közül is sokan csinálják, aztán az mégse undor ... sztem tudod mire gondolok). Szóval érdekes az ember gondolkodása avagy nem gondolkodása, mert sokszor tök irracionális dolgokra építünk sajnos.
Na aztán hidd el, hogy én abszolút nyitott gondolkodásúnak tartom magam, de egyetértek veled abban, hogy a melegfelvonulások csak kárt okoznak, én se tenném a melegek helyében, de mondjak egy izgi dolgot? Maguk az értelmesebb melegek nyilatkoznak úgy, hogy ők aztán soha nem vennének részt egy ilyen ocsmányságon, és hogy csak a melegek legalja megy el erre, na ez azért elgondolkodtató, nem? Megint abba ütközünk, hogy a nagy elszigeteltség miatt a melegeket a társadalom nem is ismerheti, így aztán csak azzal a kisebbséggel találkozik, akiket maguk a melegek is kivetnének maguk közül legszívesebben. Hát ez valóban egy nagy hiba.
De azért ha tájékozott vagy, meg lehet nézni, hogy nálunk milyen ez, meg hogy egy civilizált országban hogyan is zajlik, aztán akkor mindjárt rájön mindenki a különbségekre. Látod, mégis van olyan, amiben még bőven fejlődhetünk, itt általános szemléletmódra gondolok, nem konkrétan a felvonulásra.
Volt egyszer a híradóban egy rövid riport egy apukával, aki kezében, nyakában a 3 gyereekével ment ki erre a szerintem is baromságra, és tudod mit nyilatkozott? Kérdezte tőle a riporter, hogy na de hát kis gyerekekkel nincs semmi ellenérzése? Erre azt mondja, hogy szerinte nincs ezzel semmi probléma, hiszen a gyerek elől nem szabad eltakarni a valóságot, és ez is a valóság egy része, amivel meg jobb, ha minél korábban szembesül, hogy aztán ne egy amolyan takargatni való furcsaság legyen neki majd valamikor 20 évesen, ha találkozik egy meleg osztálytárssal netán.
Na ez a vélemény hogy tetszik? Nekem nagyon elkapta a figyelmemet, hogy valami ilyesminek gondolok én is egy nyitott, értelmes embert.
Leragadunk a melegségnél, de nem is véletlen mondjuk, mert a mai magyar társadalomban ez egy igen kényes téma, de olyannyira, hogy még pszichológia szakostól is hallottam olyat, hogy pl kiutálták őt a szakról, mert megtudták róla, és annyi volt az érvük, hogy mert ez ellenkezik isten akaratával, na és mindez egy pszichológia szakon! Nem durva? Aztán persze nem ő volt az egyetlen, de őt emiatt speciel kiutálták, a többi meg ügyesen takargatta. Most akkor melyik a jobb? Jártam én nyugati ország egyetemén, és érdekes, hogy ott meg kifejezetten örültek egy meleg pszichológusnak, mert úgy tartották, hogy mélyebb az empátiája, na meg nagy előnyben lesz a meleg fiatalokkal való foglalkozásban. Mert ilyen is van.
Na erre mondok neked egy kemény magyar valóságot: egy 15 éves srácról a szülei megtudták, hogy meleg, és azt képzeld el, először kitalálták, hogy "átnevelik", majd kitették otthonról, amikor rájöttek, hogy ez nem úgy megy azért. És még azt mondod, nyitott ajtókat döngetnének a "szabadelvűek"? Hát sztem őrült sok tennivaló lenne még nálunk.
Na jó, ezt kiveséztem, bár kíváncsi vagyok én minden viszontválaszra, de hozhatsz más témát is, de kevés olyan van, ami ilyen szinten megosztja az embereket egyébként.
De figyelj! Egy hetero fiú / férfi miért érzi egyáltalán érintve magát a téma kapcsán? Valami akkor ott mégsem oké, nem?
11:15 - igen, én is ezt gondolom
11:32 - oké, ebben is sok igazság van, na de nem véletlenül "politika" a nevük mégis, bevallom ebben nem tudok állást foglalni, hogy mennyire káros vagy sem, na másrészt azért itt a politika szó azért inkább egy módszert jelent, egy megközelítési-, látásmódot
Kedves kérdező, ne vedd sértésnek, de mintha önellentmondást fedeznék fel az írásaidban. Egyrészt arról írsz, hogy a tiedétől különböző életvitelt (pl. homoszexualitás) teljes mértékig elfogadod, másrészt a tiédtől különböző szemléletmódokat alacsonyabb rendűnek, hibásnak tartod és az aszerint élő-gondolkodó embereket véleményén szeretnél változtatni. Kicsit olyan kettős mérce a dolog, érted.
Másrészt, hogy a politikától tényleg elszakadjunk: tetszik vagy nem tetszik, vannak ösztöneink, nem is kevés. Amik egyebek közt azt diktálják, hogy féljünk az ismeretlentől, szokatlantól. Amitől pedig félünk, attól vagy elmenekülünk, vagy szembeszállunk vele, vagy olyanná próbáljuk formálni, amilyenek mi vagyunk. Mert emberek vagyunk, így működünk. Arra vagyunk genetikailag programozva, hogy óvjuk a "sajátjainkat" (a hozzánk hasonlók közösségét, a "törzsünket") a külső és a belső fenyegetéstől egyaránt, fenyegetést pedig mi jelent? Amitől félünk, ami pedig a tőlünk eltérő, a szokatlan, az idegen.
Nyilván attól is vagyunk emberek, hogy bizonyos mértékig felülemelkedünk az ösztöneinken, a tudatosságot helyezzük előtérbe, de az ösztöneink ettől még nem tűnnek el.
Ez az oka, hogy a legtöbb heteró visszataszítónak tartja a homoszexuálisokat, és annak is, hogy a legtöbb ember alapvetően inkább bizalmatlan a számára szokatlan rasszokkal. Biztos vagyok benne, hogy számodra is vannak emberek, akiktől már ránézésre viszolyogsz, vagy emberi szokások, trendek, amikkel képtelen vagy megbarátkozni.
A tolerancia erény, mondhatni az egyik legnemesebb, de NEM része az emberi természetnek, sőt, egy bizonyos ponton túl szembemegy vele. Ezért (is) nem juthat a gyakorlatban magasabb szintre a liberalizmus a - már nagyrészt megvalósított - jogi egyenlőségnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!