Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi köze az iskolázottságnak...

Mi köze az iskolázottságnak az értelemhez?

Figyelt kérdés
Itt nem a tudásra gondolok, hanem a szellemi, lelki fejlettségre, és a világhoz való véleményekre. Nekem nem az a fontos, hogy okos legyen egy pasi (persze, az alap dolgookat tudja, mint a szorzótába stb), hanem hogy legyen az élethez köze, legyen fogalma,véleménye a világ dolgairól. Viszont nem tudom, hogy ez hogy függ össze a tanulással? Ugyanis még csak az egyetemisták között találtam ilyen pasikat, de itt szinte mindenki ilyen. Több volt barátom is szakmunkás volt, és egy értelmes szót nem lehetett kihúzni belőlük. Azért nem értem, mert nem azt kérdeztem, hogy mikor született Petőfi, hanem a véleményükre voltam kíváncsi a világ dolgaival kapcsolatban. Mi a véleményetek?
2011. febr. 17. 22:50
1 2 3
 1/22 anonim válasza:
91%

Általában aki iskolázott annak nincsen olyan sok gátja szabadgondolkodásban,ismeretek befogadásában,mint az iskolázatlan embernek.

Én pont kivételnek tekintem magam,mert szakmunkás vagyok, mégis tájékozott,széleskörű ismeretekkel.Jó vitapartner vagyok.

Gát a tanulással szemben(ami nincs kedvemre)bennem van és megakadályoz,hogy a társadalomban magasabb szintre kerüljek.

Jelenlegi lehetőségeimet maximálisan kiaknáztam.(pici tartalék még van benne)

2011. febr. 17. 22:58
 2/22 anonim ***** válasza:
75%
Manapság összefügg a kettő. Régen az ment szakmunkásnak, akinek nem volt pénze tanulni, esetleg már az apja is a szakmában volt, gyerekkorától azt látta, megszerette, azt akarta csinálni. Ma viszont akinek 80 fölött van az IQ-ja, azt benyomják a szülei gimnáziumba, szakmunkásképzőbe tényleg csak azok a gyerekek mennek, akiknek az értelmi képességeivel komoly problémák vannak. Ha ez a tendencia marad, ha nem lesz normális utánpótlása a régi szakiknak, ha ezek a féldebil kölykök fogják majd szerelni a gázt, ránkrobban a ház.
2011. febr. 17. 22:58
 3/22 anonim ***** válasza:
39%
Azért ez elég összetett dolog.Az,aki tanul,új dolgokat ismer meg.Esetleg olyan dolgokat,amikről már volt egy kialakult véleménye,részletesebben,más szemszögből megvizsgálva -újra tud értelmezni.Minél több új dolgot ismersz meg,annál szélesebb körben tudsz véleményt alkotni valamiről.Ez generál sok dolgot,például egyfajta belső szellemi igényességet.Lehet még folytatni,de nagyon is köze van a tanulásnak a "világ dolgaihoz".
2011. febr. 17. 22:59
 4/22 A kérdező kommentje:
De manapság már mindent csak magolnak az emberek, semmin nem gondolkodnak el. A dolgozat előtti nap gyorsan bevágják az anyagot,amit aztán egy hét múlva el is felejtenek.
2011. febr. 17. 23:03
 5/22 anonim ***** válasza:
83%

Az exem 2 felsőfokú végzettséggel rendelkezik, de egyedül nem tudott megsütni egy szelet húst, vagy kérvényezni egy tantárgy újbóli felvételét, de a kapcsolatunk dolgait se tudtuk érdemben megbeszélni.

A mostani páromnak szakmunkás végzettsége van, mos, főz, takarít, ügyeket intéz, és rengeteget filozofál. Szerintem abszulute semmi köze a kettőnek egymáshoz.

Édesanyám és a férje szintén szakmunkás végzettséggel rendelkeznek és intelligens emberek, mindenről lehet beszélgetni velük.

Úgyhogy szerintem a volt párjaiddal volt gond, nem pedig úgy amblokk az alacsonyabb végzettséggel.

Szerintem az értelem azon múlik, hogy mennyit tapasztalsz. Lehet ez egy baráti társaság által, vagy munkahelyek, különböző munkavégzések és ezekből származó ismeretségek során megszerzett tapasztalat.

Sokféle helyzettel és emberrel kell találkozni! ez a titok nyitja!

Üdv, 22N

2011. febr. 17. 23:04
 6/22 anonim ***** válasza:
88%

Van ellenpélda bőven, legalábbis számomra.

Apámnak "csak" szakmunkása van, mégis nagyon művelt, főleg a történelemben, nagyon érdekli a téma, rengeteget olvasott a témában, értelmes ember, bármiről lehet vele beszélni. Nekem eddig csak szakmunkás, vagy csak érettségizett párjaim voltak, egyikre sem panaszkodhatom ebből a szempontból.

De van több egyetemista ismerősöm aki pl. nem tudja mikor volt a második világháború...nevetséges, lehet, hogy levizsgáznak elvégzik az egyetemet, de amúgy műveletlenek, és gyaníthatóan a 3-5 év alatt bemagolt/kipuskázott anyag negyedére nem emlékeznek.

Az iskolázottság és a műveltség nem feltétlen egyenesen arányos.

2011. febr. 17. 23:09
 7/22 anonim ***** válasza:
85%
Amúgy érettségi+szakmával rendelkező 23N
2011. febr. 17. 23:10
 8/22 A kérdező kommentje:
Utolsó, vannak kivételek, ezt nem is mondtam, hogy nem így van. Azért én is ismerek egy-kettőt. Köztük édesapámat is, aki mindig csak olvas és szinte tényleg mindenről van véleménye. És itt az egyetemen is vannak olyanok akik sík hülyék. Viszont én most a többségről beszélek. Nagyon sok szakmunkást ismerek mert abban a közegben kellett élnem sokáig. (az iskolám gimi és szakmunkás is volt egyszerre)És több mint 90%-ára igaz amit írtam. Sajnos amit most írtam, ez nem csak az én véleményem.
2011. febr. 17. 23:10
 9/22 A kérdező kommentje:
Utolsó és utolsó előttinek szólt akkor.
2011. febr. 17. 23:11
 10/22 anonim ***** válasza:
83%
*panaszkodhattam
2011. febr. 17. 23:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!