Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi köze az iskolázottságnak...

Mi köze az iskolázottságnak az értelemhez?

Figyelt kérdés
Itt nem a tudásra gondolok, hanem a szellemi, lelki fejlettségre, és a világhoz való véleményekre. Nekem nem az a fontos, hogy okos legyen egy pasi (persze, az alap dolgookat tudja, mint a szorzótába stb), hanem hogy legyen az élethez köze, legyen fogalma,véleménye a világ dolgairól. Viszont nem tudom, hogy ez hogy függ össze a tanulással? Ugyanis még csak az egyetemisták között találtam ilyen pasikat, de itt szinte mindenki ilyen. Több volt barátom is szakmunkás volt, és egy értelmes szót nem lehetett kihúzni belőlük. Azért nem értem, mert nem azt kérdeztem, hogy mikor született Petőfi, hanem a véleményükre voltam kíváncsi a világ dolgaival kapcsolatban. Mi a véleményetek?
2011. febr. 17. 22:50
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
23:09, azt kiemeltem amúgy a kérdésemben, hogy nem a hétköznapni értelemben vett tudásra gondolok. Az nyilván az iskolázottságtól függ. Hanem a szellemi értelmi szintre gondolok.
2011. febr. 17. 23:13
 12/22 anonim ***** válasza:
87%

Én meg inkább az egyetemistákkal jártam úgy, hogy csak látszólag voltak értelmesek, de mögötte nem volt igazi értelmi, érzelmi fejlettség. Ez nem azt jelenti, hogy az egyetemisták ilyenek lennének, csak én választottam rossz egyetemistákat.

A szakmunkások között is ugyanúgy vannak érzékeny, intelligens emberek, bár az ellenkezője is elég gyakori.

2011. febr. 17. 23:14
 13/22 anonim ***** válasza:
61%

Tegyél szerintem különbséget aközött, hogy most kik mennek szakmunkásba és régen (még 10-15 éve is) kik mentek.

Az előző rendszerben aki pénzt akart keresni (és nem annyira szeretett tanulni, de ez még nem egyenlő azzal, hogy hülye), az ment szakmunkásnak, ma az akit nem vesznek fel máshová.

8.-ban tőlünk kb. 2-3 ember ment szakmunkásba, mind olyan buta, műveletlen, neveletlen, link volt, mint a ...

Ma le vannak írva teljesen a szakmát tanuló emberek, meg sem fizetik rendesen...de így meg ki fog halni előbb-utóbb a jó fizikai munkások generációja, aztán tényleg ránk dől a ház, mert akik egyből szakmát mennek tanulni, érettségi nélkül valóban link alakok nagyrészt (ismerek kivételt). De én szerintem az érettségi utáni szakma tanulással semmi baj nincs, nem mehet mindenki felsőoktatásba, és elég szomorúnak tartom, hogy ez olyan evidens, nekem eszem ágába nem volt még húszon évesen is tanulni.

Engem pl. egy olyan szakma sem érdekel amit főiskolán, egyetemen kéne tanulni, evidens volt, hogy szakmát tanulok, na meg a magolás nem az én világom, nem szeretek a hagyományos értelemben tanulni.

Nekünk is rengeteg könyvünk van annak ellenére, hogy édesapám szakmunkás, édesanyám pedig érettségivel és (később elvégzett) felsőfokú képesítéssel rendelkezik.

2011. febr. 17. 23:20
 14/22 A kérdező kommentje:
Utolsó, az érettségi nélküli szakmunkásokról beszélek. Úgy vettem észre, hogy az is "értelmes", akinek csak érettségije van.
2011. febr. 17. 23:27
 15/22 anonim ***** válasza:
76%

Van köze de nem függ az egyik a másiktól.

A lelkem nem tudom megítélni mennyire fejlett de meggyőző és meggyőzhető is vagyok de nehezem befolyásolható felszínes átlátszó dumákkal.

Olajbányász lehettem volna (most tönkre keresném magam a norvég tengeren) de apám átíratott szaksuliba ahol az 5%on kívül a többi azért volt ott mert nem jutott be sehova.Közbe hobbiból Freudot (is)olvastam mert érdekelt.Meg minden mást is.

A szakmunkások közt is vannak kiforrott tájékozott , művelt emberek mint ahogy a rengetek egyetemista között nagyon sok sötét.

Ha egy ember nyitott a világra és érdeklődő(most nem a szomszédok, ismerősök dolgai iránti érdeklődésről beszélek bár abból is szűrhető tanulság olykor) akkor lexikális tudásra is szert tesz . A kombinációs készség, a dolgok átlátása , a kreativitás és a logika adottság de fejleszthető.

Persze a perspektívák , szellemi alkatunkból adódó lehetőségek,körülmények változóak , mert nem vagyunk egyformák és nem ugyan az inspirál de a korlátoltságra az érdeklődéstelenségre nincs mentség.

Attól mert valaki elvégez egy egyetemet, ne részletezzük most hogyan és milyen körülmények között attól még nem biztos az sem , h művelt vagy okos vagy akármi de értelmesnek mondhatjuk ...talán.Manapság aki akar bejut ha nem is pont oda ahova szeretne de megfelelő háttérrel diplomás lehet és felöltheti magára a diplomával rendelkezők felsőbbrendűségi tévképzetét:)

Amikor az ember elkezd egy kicsit megismerni a világból(okosodik valamelyest:) akkor jön rá milyen döbbenetesen keveset is tud(hóthuje).

De aki okosnak hiszi magát az tuti , h a legbutábbak közül való:))

2011. febr. 17. 23:32
 16/22 A kérdező kommentje:
Utolsó, ha ez célzás volt, akkor mondom, hogy én egyáltalán nem tartom magam okosnak. :) Sőt még írtam is, hogy ez nekem nem számít, csak tudja a szorzótáblát meg a hasonló alap dolgokat. És ebbe a második vh. évszáma sem tartozik bele. (Annak ellenére, hogy természetesen tudom:D). Az egész kérdésem nem erre vonatkozott, mert ez nyilvánvaló, hogy a tanulástól függ.
2011. febr. 17. 23:43
 17/22 anonim ***** válasza:
75%
Egy ember személyiségfejlődését nagyban befolyásolja az a közeg, amiben él, mozog. Tehát először hat az otthoni minta, aztán egyre inkább a közösség, amibe jársz. Most gondolj bele, jár a suliba az előbb említett emberkék közé. Végez, majd bekerül egy munkahelyre, ahol pl. attól vagy férfi, hogy lekezeled a nőket, meló után első utad a kocsmába vezet (mert a kollégáid kikezdenek, ha nem tartasz velük). Innen már elég nehéz más irányba indulni, vagyis a fejlődés szinte kizárt dolog. Nőként 15 éve építőiparban dolgozom, napi szinten szembesülök a dologgal.
2011. febr. 17. 23:52
 18/22 anonim ***** válasza:
67%

Dehogy rád céloztam.Csak úgy lövöldözök itt és ha valakit telibe találtam arról én miért tehetek?:)

De azért ennyire se legyél már igénytelen:)

Az helyzet , h felnőtt itt egy generáció akiknek a jelmondatuk : h le se carom .És sokszor úgy viselkednek mint az öreg befutott milliomos néger rapénekesek tízen- huszonévesen és annyira nem tudnak semmit ,h már attól , már most ,életképtelenek.

Nos ezeket lehet sötétnek tartani akik úgy állnak a dolgokhoz , h le se carom.

Egyébként biztos te is észrevetted , h bármilyen műveltségre alapozó (Többnyire Vágó István által vezetett)kvízjátékban valamelyest sikereket elérők között nincsenek fölényben a diplomások.

Vagy pl a honfi.

Najó oda gyakorlat is kell.

2011. febr. 18. 00:02
 19/22 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem meg a szorzótábla és a 2.vh. dátuma, és tudni, hogy ki volt például Leonardo Da Vinci általános műveltséghez tartozik, épp úgy mint tudni, hogy éppen ki az USA elnöke, aki ilyesmit nem tud az nem igazán lehet tájékozott és művelt. Alapműveltség, és ehhez nem kell még szakmunkás sem és nem iskolázottságtól függ. Mellesleg intelligens és művelt szakmunkás (apa) és érettségizett (anya) szülőkkel rendelkezem, nekem is csak érettségim van, eszem ágában sincs egyetemre menni, de tisztában vagyunk a világ dolgaival, van érdeklődési körünk, nem lóg ki a kapa a szánkból, még ha például deriválni nem is tudok. Tény viszont, hogy manapság már tényleg csak IQ50 alatt jellemző a szakképző iskolák választása, inkább bűnözőneveldék lassan, aki teheti szakközépbe megy és érettségi után tanul szakmát, de ez régen nem így volt.
2011. febr. 18. 00:04
 20/22 anonim ***** válasza:
53%

Amúgy grat a jó kérdéshez!

Lesz itt még lavina!

6 oldal minimum:))

2011. febr. 18. 00:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!