Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy aki diplomá...

Miért van az, hogy aki diplomás az dicsekszik vele?

Figyelt kérdés

Ugyanis it a gyakorikérdésekben és a civil életben azt tapasztalom,hogy aki megszerezte a dpilomát vagy a családjában többen diplomások,az dicsekszik vele.

Rendben,hogy büszke rá hiszen keményen megdolgozott érte,de ezzel a hozzáállással azt mutatja,hogy mégsem külömb egy nála kevesebb iskolával rendelkező embertársától.

Azt is tapasztaltam,hogy a diplomások és egyéb magasabb végzettségű egyének azok rendszerint lenézik azokat,akiknek nincsen főiskolai vagy egyetemi végzetsége.

Régebben azok játszották meg magukat,akiknek már egy sima gimnáziumi érettségiük volt,de ez mára már elmult mert egy érettségi már szinte semmi. Azelőtt az érettségizettek nézték le a náluknál kisebb iskolával rendelkezőket. Mire jó ez a viselkedés? Nagyon gyerekes és primitív hozzáállás szerintem.

Nekem szobafestő mázoló a szakmám. Szép szakma és szeretem. És sSszakmunkásképzőnél nincsen nagyobb iskolám. Akkor ezek szerint engem is le kell nézni a diplomásoknak mert szerintük így már nem vagyok ember? Ne már azt nézze már mindenki,hogy kinek mekkora az IQ-ja! Mindenkire szükség van,még arra az emberre is,aki utánunk szedi a szemetet az utcán! Marhaság lenézni őt mert abból él és azt csinálja amit a sors megengedett neki. Engem az nem érdekel,hogy sokan jönnek azzal,hogy megtanult érte és miért ne dicsekedne! Ennyi erővel az,aki diplomás javítsa meg a kocsiját ha annyira okos,és ne vigye soha szervízbe. Ez csak egy durva példa volt. Nem szabad lenézni senkit. rengetek szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező ember van,aki nem mutatja ki annyira a butaságát úgy mint egyes diplomások teszik.

Meg hát annyian hajtanak minél nagyobb iskolai végzettségre,hogy a munkaadók röhögve válogathatnak kedvükre a diplomások közül úgy mint a 80-as években rengeteg volt a szakmunkás és köztük is nevetve válogattak,csak mára már eltüntek a szakmunkások és helyettük a főiskolások,diplomások lettek többen. Ezért is kéne megbecsölni a kétkezű fizikai munkásokat.

2009. jan. 9. 13:24
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
97%
Nem kell általánosítani.
2009. jan. 9. 18:18
 12/32 anonim ***** válasza:
54%
Borzasztóan félreértelmezted a válaszomat. Gyakorlatilag kiforgattad minden szavamat. Sajnálom. Tudod... értő olvasás...
2009. jan. 9. 18:37
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

Én bizony ismerek olyan embereket, akik nem tudták még a "büfészakot" sem elvégezni, és nem azért, mert imbecilisek voltak, csupán lusták voltak tanulni.

És ismerek olyan jogászt, hogy a kapanyél kilóg a szájából, én korrepetáltam töriből, amikor nekem még semmilyen diplomám nem volt. Ő "többre" vitte, ha így nézzük, bukdácsolva elvégezte az egyemet.

2009. jan. 9. 20:28
 14/32 anonim ***** válasza:
98%
Amit írtál, az tényleg általánosítás! De hogy én is dicsekedjek kicsit: 2 (kettő) diplomám van és képzeld, a feleségem szakmunkásképzőt végzett. És annyira lenézem őt és felvágok előtte a végzettségemmel, hogy minden nap hálát adok az Örökkévalónak, hogy egy ilyen nőt rendelt mellém.
2009. jan. 10. 23:21
 15/32 anonim ***** válasza:
96%

Semmi értelme dicsekedni, pláne, h. ma már tényleg nem akkora dolog, de nem lehet, h. Te látod ezt egy kicsit rosszul? Hogy indokolatlan komplexusaid vannak a diplomásokkal szemben, és ha vki megemlíti Neked, akkor azt már rögtön dicsekvésnek veszed?

Mondok egy példát. Ahol dolgozom, oda nem kell diploma, mégis majdnem mindenkinek van (m. ugye a túlképzés...). Még hátra volt az államvizsga, amikor dolgozni kezdtem, aztán, amikor meglett, magától értetődően nagyon boldog lettem, meg a diplomámat is behoztam, m. be kellett mutatni a HR-en. Mindenki gratulált, örültek, m. tudták, mennyit tanultam, kivéve az egyik olyan kolleganőt, aki nem diplomás, és közölte, h. vegyek vissza az arcomból...

Ha Nálad nem ez a helyzet, akkor ne haragudj, h. előszedtem ezt a történetet, de én nagyon gyakran látom, h. az irigység beszél a nem diplomásokból. Pedig igazán nincs mire, szakmunkásokra sokkal nagyobb szükség van manapság, és aki lenézi őket, az hülye.

2009. jan. 11. 10:18
 16/32 A kérdező kommentje:

Itt nincsen semmiféle irigység. Inkább csak azt nem értem,hogy ha már van egy diploma ,akkor minek még 1 és még 1 a végtelenségig? Ez olyan mint a Győzikénél a hobbiból való eskövő. Van rá pézne és miért ne vegye el ismét a feleségét több milliós eskövőt rendezve.Hát a diploma is így van. Van jó fej hozzá,kitartás,szorgalom,hát miért ne csinálja sok ember,hogy a második,harmadik diplomáját letegye.

Na mindegy,de irigység az nincsen.

De van egy példám. Volt egy párom és neki írtó jó feje volt a tanuláshoz,vagyis egyszer elolvasott valamit már mondta is vissza nekem. Így is készült a vizsgáira,hogy maximum háromszor olvasott át mindent. És itt jön az a bizonyos de,hogy mégis kettesekkel tért haza és úgy állt hozzá,hogy az a lényeg,hogy görbült. Azóta diplomás,de akkor mégis ha örülnek sokan,hogy kettesekkel átcsúsznak,akkor mégsem annyira hű de jók! És az ilyenek kerülnek a jobbnál jobb helyekre dirigálni? Na ne! Azér a kettes az mindenhol kettes akár az általános iskolában vagy akár szakmunkás suliban és akár a felső oktatásokban főiskolán vagy egyetemen. Mert ha már ilyen helyre jelentkezik valaki és ha fel is veszik,akkor az azt jelenti,hogy oda tudni is kell és nem is keveset,de mégis alig mennek sokan kettesekkel át. és sajnos ilyen emberek lesznek sok helyen magas beosztásban vagy kerülnek olyan helyre ahol akár egy nem diplomás jobban értene hozzá mint aki csak átcsúszott mindig a ketteseivel.

Szóval a volt párom is csak átcsúszott mindenhol hiába tanult és volt jó a feje.

Ennyi erővel,akkor én is elkezdek egy magasabb sulit festő létemre és mindegy ha kettesekkel is de átmegyek és az a lényeg,hogy görbüljön és meglegyen a papírom. Szóval szerintem ez nem jó hozzáállás. Tudom,hogy sokat várnak el az egyetemeken,de ezt már akkor lehetett tudni amikor már be lett ava a felvételi. Tudom,hogy innen könnyű bármit is írnom és hajrá,mehetek én is és csináljam végig és mutassam meg és ne írogassak ilyesmiket,de szerintem azért ezt mégsem kéne.

Egy szakmunkásnak ugyanolyan nehéz megtanulni bármit is mint egy egyetemistának.

2009. jan. 12. 01:13
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

Ez így van, nekem egy volt szakközépiskolai tanárom mindig azt mondta, hogy az a nehéz kérdés, amire az ember nem tudja a választ :-))

Én bölcsész karon végezten, és tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy nem úgy dobták utánam a diplomát, hanem rengeteget kellett érte tanulni. Én munka mellett végeztem a sulit.

Sokszor hazaestem hulla fáradtan a munkahelyemről, elláttam a családomat, és készültem a másnapi vizsgára. Többszáz oldalakat kellett egy-egy este alatt átnézni, még akkor is, ha nem aludtam éjszaka semmit.

Miért kell több diploma, ha már van egy? Mert bizonyos munkáltatók, foglalkozások sajnos megkövetelik ezt, esetleg így lép az ember magasabb fizetési fokozatba. Szóval: rá vagyunk kényszerülve arra, hogy életünk végéig képezzük magunkat. Az információáramlás is annyira gyors manapság, hogy muszáj lépést tartani, ha nem teszed meg, lemaradsz, jobb képességűeket, magasabb végzettségűeket vesznek fel nálad.

Kvalifikáltabb munkaköröknél (sajnos) számít a papír.

A szakemberek, szakmunkások esetében az számít, hogy mennyire tudsz minőségi munkát kiadni a kezedből, te erre lehetsz büszke.

Ja, és még annyit, hogy véleményem szerint azért az a "kettes" nem egészen ugyanaz szakmunkásban, és az egyetemen, akit nem "szívattak" halálra bizonyos tantárgyakból felsőoktatási intézményben, az nem tudja. Vannak olyan igazi szemét (bocs!!) egyetemi oktatók, hogy rád néz, és már tudja, hogy át fog-e engedni, vagy nem. El se hinnéd, milyen disznók tudnak lenni. Nekem olyan tárgyakból volt kettesem, amiből a legtöbbet tanultam.

Na de a lényeg: szerintem aki megdolgozott a diplomájáért, joggal lehet rá büszke, mert nem könnyű dolog.

És nem irigykedni kell, hanem utánozni.

Te is büszke vagy a szakmádra, írtad, hogy szereted csinálni. Ez így van jól. Nem hinném, hogy egy intelligens ember lenézne téged azért, mert "csak" szakmunkásképzőt végeztél.

Különben is: látszik az írásodból, hogy értelmes vagy, és igazából ez számít :-)

Minden jót!

2009. jan. 12. 11:10
 18/32 anonim ***** válasza:
100%

Miért kell több diploma?

- Mert bizonyos helyeken a munkáltató megköveteli. Hozzánk is jártak olyanok, akik már dolgoztak rég, 40-es korosztály, de a munkáltató elvárta. A munkáltató küldte el őket, és persze fizette is nekik, de csak úgy, ha mindenből át is mentek rendesen (így aztán jó fej ide vagy oda, tényleg sokaknak az a fontos, hogy meglegyen, és lehetőleg ne szívassa meg őket a vizsgáztató).

Miért elég egy 2-es is?

- a felsőoktatásban egy 2-es nem ugyanazt az értéket képviseli, mint középiskolában vagy általános iskolában, nem beszélve arról, hogy itt aztán nagyban megy a diákok kiszórása, mert sok helyen nagyon sok diákot vesznek fel (ez a sulinak gazdasági dolog is, mert csak bizonyos létszám után kapnak támogatást, amire aztán biztosíthatnak állami támogatású képzést a hallgatóknak, ha a létszám nincs meg, a támogatást nem kapja meg a suli az államtól, és akkor az is sokat fizet, aki egyébként jó tanuló), viszont a túlképzést ők is megpróbálják visszafogni, nekem volt olyan vizsgám, amiből volt gyakorlat, de azt nem kérdezték vizsgán, volt elméleti óra, de abból nagyon keveset kérdeztek a vizsgán, volt tankönyv, ami a vizsgakérdések szempontjából használhatatlan, magyarán "akkor miből tanuljunk?", hát valahogy összeszedtük, és csak sikerült levizsgázni, de 2-esnél jobbat nem sokan kaptak, volt olyan vizsga, ami tesztvizsga volt, 10 perc volt rá megírni, a tanár nem egyszer rossz megoldókulcsot rakott a vizsgalapokra, lehet, hogy figyelmetlenségből, mert már nem fiatal tanár, de ezt egy diák vette észre, aki már többedszer ment ebből vizsgázni, és meg lehetett várni a javítás végét, a diák megvárta, és így derült ki, hogy a másik csoportét rakta a tanár a vizsgalapra... és még sorolhatnám. A lényeg, hogy a mi sulinkban ha elsőben induló 300 főből a fele diplomával végez, akkor már jól állunk.

Én nem akarok még egy diplomát, elég lesz ez is, több felsőoktatásbeli csavart, szívatást, kiszórási trükköt nem vállalok be amiatt, mert ki akarják tolni a pályakezdők munkába állásának a korhatárát (mert végülis egyik ok ez), majd a többi ráképzést elvégzem OKJ-n meg hasonló tanfolyamon, viszont az enyém spec. egy olyan szakma, amiben folyamatosan tanulni kell, mert lemaradok, és aztán nem lesz munkám se, nemhogy jó munkám (informatika). Én ezt azért kezdtem el, mert ez érdekel, és szeretem is, úgy, ahogy gondolom te szereted a saját szakmádat. De ha akarsz, beiratkozhatsz és elvégezhetsz egy felsőfokú képzést, ha már szobafestő vagy, egy belsőépítészeti még passzolna is hozzád. Hajrá. Csak arra készülj fel, hogy nem a sok tanulás fog problémát okozni, hanem az, hogy néhol akármennyit tanulsz, a könyvet is tudhatod A-tól Z-ig, mint ha te írtad volna, de ha nem akarják, nem adnak 5-öst.

Egyébként én becsülöm a szakmunkást is, ha jól végzi a munkáját, és a diplománál is ugyanez a lényeg, mindegy, hányassal megy végig valaki, ha munkába áll, azt végezze jól. Csak egy apróság, én gyerekkorban állítólag a legjobb fogorvoshoz kerültem szabályzásra, tanított is fogorvos hallgatókat, az én fogsoromat mégis rosszul szabályozta be, sőt, a fogaim tönkrementek, tehát hiába van neki diplomája, eszem ágában se volt visszamenni hozzá egy idő után, sőt, ha tehetem, mindenkit lebeszélek róla, hogy oda menjen.

2009. jan. 12. 11:36
 19/32 anonim ***** válasza:
83%

Mi a fenének másod meg harmad diploma?

Mert én pl nem lehetek egyszakos tanár a kutyának sem kellenék. Ezért kell a másik diploma. Így már tudok tanítani. S neked miért nincs több szakmád?

Ugyanis a mai világban minél több lábon állsz annál jobb.

Ja és mielőtt nekem ugranál. Nekem is van több szakmám, ugyan is mielőtt főiskolára mentem volt érettségim, szakmunkás végzettségem és OKj-m. Szóval én is azon a véleményen vagyok,hogy inkább neked van komplexusod a diplomásokkal szemben.

2009. jan. 12. 11:45
 20/32 A kérdező kommentje:

A többlábon állást megértem. Pár éve gondoltam egyet és letettem egy biztonsági őr sulit fegyvervizsgával egybekötve. Meglepődtem amikor egy akkor egyetemre járt srác is a tanfolyamokon részt vett. Meg is kérdeztem tőle,hogy mi volt a döntés oka,hogy egy ilyen tanfolyamra jelentkezett. Azt válaszolta,hogy ő úgysem fog benne dolgozni ,csak azért csinálja,hogy minél több papírja legyen,de hozzátette,hogy azért nem árt ha meglesz neki,mert ki tudja,hogy szüksége lesz e rá vagy sem. Végül is igaza volt. És itt a többlábon állás példája. Voltak ezen a tanfolyamon olyanok,akik szinte a nevüket alig tudták leírni normálisan.Na mindegy ez nem téma. De annak az egyetemista srácnak becsültem a hozzáállását. Az ilyen embernek nyelvtudással,diplomával,felsőfokú számítógépes ismerettel,vagyis sulival és jó megjelenéssel,határozottsággal még akár külföldre is érdemes kimenni ,még ha pár hónapra is komoly céghez örködni, mert a magyarországi fizetésekhez képest a többszörösét megkapná annak,amit itthon kapna. Ha esetleg nem jön be neki az amit megakart valósítani.

A kettessel kapcsolatban csak annyi,hogy egy egyetemistának sokkal,de sokkal jobb feje van mindenhez,mint pl. nekem,akinek szakmunkás végzettsége van. Ezért gondolom úgy,hogy mivel okosabb és értelmesebb egy egyetemista többet kéne a kettesnél felmutatni.

Azzal is tisztába vagyok,hogy egyes tanárok csak rá néznek a hallgatóra és már vésik is a karót,mert hallottam nem egy ilyenről.

Engem a szakmunkás képzőben mivel nem volt erősségem a matek,így a tanárom a tanítás végén nem engedett haza,hanem vele kellet gyakorolnom és addig nem mehettem haza,amíg jól meg nem csináltam a feladatokat amiket adott. Utólag is köszönet érte ,neki a kitartásokért és a türelmekért,gondoskodásért. Nélküle azt hiszem nem tartanék itt. Szigorú volt,de igazságos.

2009. jan. 12. 13:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!