Mit jelent pontosan a szó, hogy "vidéki"?
Figyelt kérdés
Mifelénk ez a szó azt jelenti, hogy "nem fővárosi", mások a "falusi, tanyasi" megfelelőjeként használják. Nem jutott eszembe semmi könnyen hozzáférhető forrás, ahol utánanézhetnék. Érdekelnek a "szerintem" válaszok is, meg a forrásmegjelölők is. (A netes Magyar Értelmező Szótárban nem találtam)2009. jan. 7. 01:51
11/19 anonim válasza:
Más település, mint ahol élsz.
Aki ezt tovább bonyolítja, az rossz úton jár.
12/19 anonim válasza:
Én is úgy tudom, hogy ami nem Budapest, hanem más vidéken van, az vidéki.
De azt már nem tudom, hogy ebben mi sértő van.
Én Budapesti vagyok, de megdöbbenve olvasom, hogy más embereknek sértő a "vidéki" szó. Én el nem tudom képzelni, mi sértő van ebben. Én szeretek vidéken lenni, szeretem a vidéki ízeket, a vidéki hangulatot, az illatokat.
Szerintem ne vegyétek sértésnek azt, hogy ha vidékiként hívnak titeket, mert ez olyan, mintha a neveteken szólítanának. Legyetek rá büszkék!
13/19 anonim válasza:
Utolsó nekem te vagy a Vidéki..... mert nem ott élsz ahol én.... és én nem Bp-n lakom :)
14/19 anonim válasza:
Szerintem is relatív. A Budapestieknek minden vidék, ami a nagyvároson kívül esik. Ez nekem kicsit rosszul is esik, mert nem szeretem a falusias környezetet, mégis ide sorolnak minket, holott szemmel látható a különbség. Számomra minden vidék, ami a városon kívül esik. Elvileg hivatalosan a rurális környezetre használják, de biztos lenne olyan város Európában, ahol még Budapestet is vidéki nagyvárosnak említenék.
15/19 anonim válasza:
Ilyen sok helyesírási hibát még nem láttam egy kérdés válaszain belül. Egyedül a 2009. jan. 7. 09:43-kor kommentelőnek volt a helyesírása hibátlan.
16/19 anonim válasza:
Mindig onnan nézed ahol te élsz. Egy idős falusi mondta egyszer egy budapestinek, hogy az vidékről jött. A budapesti nem értette, de a vidéki mindig azt jelentette, hogy más vidékről érkezett. Budapesten persze az számított vidékinek aki nem Budapestről jött, az-az más vidékről, innen a félreértés, de máshonnan nézve meg Budapest a vidék.
17/19 anonim válasza:
14-esnek mondom, hogy Budapestet nem tekintenék vidéki városnak szerintem sehol sem, hiszen a 14. (hoppsz, véletlen) legnagyobb város Európában, szóval az már nehezen vidék. Talán egy londoninak, de szerintem még mindig sokkal több minden van egy 2 milliós városban, mint egy 200ezresben.
18/19 anonim válasza:
Ez valóban túlzás volt, de a lényegen nem változtat. Egy London kaliberű városra gondoltam, mondjuk Tokióra, Shanghaii-ra vagy Karachira.
19/19 anonim válasza:
Akkor leírom, mert még senki nem írta. Minden országban a főváros az origó. Az origón kívül eső települések, városok, falvak hegyek, síkságok, dombságok vidékek. A vidéki szó nem degradáló, jelentése nem falusi, tanyasi. Inkább csak "más helyen elő"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!