Mit jelent pontosan a szó, hogy "vidéki"?
A vidéki legtöbbször azt jelenti, hogy nem a városban élnek, hanem kint pl. faluban, tanyán ahogy te is írtad.
De én pl. Salgótarjánban lakok és mi is mondjuk úgy sokszor Pestieknek, hogy "mennék a koncertre szívesen, de sajnos vidéki vagyok..."
Szerintem ha az első embereket akarod mondani, akkor használd azt a szót, hogy falusi. Vagy inkább azt, hogy falun élnek, az kevésbé sértő esetleg.
A vidékit pedig használd olyanokra, akik nem Pestiek.
De remélem mások is válaszolnak még, hátha van újabb formabontó ötletük erre :)
Stimmel a relativitás; én is egy megyeszékhelyen élek, a vidéki számomra is inkább a falusi szinonimája - bár lehet, ez csak arra vezethető vissza, hogy a megyeszékhely is egyfajta főváros, még ha csak a megyéé is, de.
Bár gyanítom, egy nem-megyeszékhelyen, de azért városban élő ember számára is közelíthet a "vidék" a "falusi"-hoz, lévén a falusiak oda is "vidékről" "mennek fel/be", meg Pestre is... Szóval talán az lenne a legjobb definíció a "vidéki"-re, hogy "nem (fő)városi" - és itt a jelentés annyiban kétrétegű, hogy Pestről nézve bármelyik város is lehet vidék, de bármelyik városból nézve meg a környező falvak, települések, stb. a vidék.
Nálunk sokszor mondják arra a vidéket, ami a mi városunkon kívül van (pedig ami városunk elég kisváros), legyen az Pest, vagy akármilyen nagyváros.
De egyébként én is a falusit értem a vidéki szó alatt, vagy azt, ami Pesten kívűl van. De nézőpont kérdése.
A Bp.-iek hülyesége, hogy levidékizik a nem pestieket.
A vidék, egyértelműen falut vagy tanyát jelent. Esetleg egy város agglomerációját, de nagyvárost, megyeszékhelyeket semmiképp.
Kedves kérdező!
tökéletese egyetlrtek veled,és ugyanígy gondolom,kíváncsi voltam,mások fülét is így sérti-e,mint az enyémet!
Én is megyeszékhelyen lakom,itt is születtem,mi több,az ország 2. legnagyobb városában!
Ezért sért,hogy én nagyvárosi vagyok,számomra a "vidék" mint olyan,falut,vagy tanyát jelent,ez a klasszikus kifejezés,és semmiképpen nem állja meg a helyét,hogy csak mert ne pesten születtem/éltem vidéki lennék,mert nme vagyok!Nagyvárosi vagyok!És engem senki ne vidékizzen le!Nem faluban,vagy tanyán élek,hanem egy nagyvárosban,ami megyeszékhely is!Tökéletesen igazad van!Mi is "vidékizünk",ha valaki kisebb városba,méginkább falura,vagy tanyára megy.Amúgy meg a pesti is lehet ugyanúgy vidéki,hiszen az is vidék!(hegyvidék is)
És nyilván nem azért mondják,hogy "felmegyek pestre",mert "feljebb való,mint a többi város,hanem a földrajzi fekvése miatt!Mert "fent" van északon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!