Hol jobb élni faluban vagy vàrosban?

Régen "nyüzsis" városokba tudtam elképzelni azt, hogy lakni tudok. Viszonylag a város ahol születtem is ilyen. Azt úgy hozta az élef elkerúltem egy kis városba. Eleinte utáltam. Minden bajom volt hogy alig meggyek azt a város két legtávolabbi pontját bejárom. Aztán fordult velem a kocka mikor megszoktam a kis városi életet es visszaköltöztem egy viszonylag nyüzsis városba elkezdett hiányozni ap nyugalom. És amióta úgy alakult életem egy olyan városba dolgozom ami inkább nézz ki falunak mint városnak egyre jobban nyugis településen szeretnék lakni akár faluba is ahol elérhető távolságban "van egy olyan város, ahol megtalálhatók azok az intézmények, szolgáltatások, amit rendszeresen igénybe veszünk"
De szuma szumára mind a ketőnek meg van elönye és a hátránya is.

Ha akarnám, lerendezhetném annyival a kérdést, hogy statisztikailag kimutathatóan a városokban magasabb a várható élettartam, tehát ott jobb élni.
De valójában ezt egyéni ízlés kérdése. Én utáltam kisvárosban élni, nekem megváltás volt Budapestre költözni. Sok ismerősöm pedig alig várta, hogy egyetem után visszamenekülhessen szeretett kisvárosába.

Most belegondolva én Budapesten élek, de ha van internetem és van autóm, akkor el tudnám magamat képzelni faluban is akár. De világéletemben itt éltem és a munkahelyem is ideköt, úgyhogy nem tervezek elköltözni.
Nem nézem le a falusi embereket, és nem is gondolom, hogy a környezetemben jellemző lenne. Vidéken viszont gyakran tapasztaltam, hogy Budapesthez nem tudnak normálisan viszonyulni. Vagy belénk vannak buzulva, és büszkén ecsetelik a szomszédnak, hogy ők hétvégén voltak ám "Pesten" vásárolgatni valamelyik plázában, és a fiam PESTRE jár egyetemre, a lányomnak meg PESTI fiú udvarol. Vagy a másik véglet, hogy öntudatosan kikérik maguknak, hogy a pestiek mind bunkó és beképzelt népség, akik éhen döglenének a vidék nélkül, és amúgy is a vidékiek az igazi magyarok.

Én sokáig azt hittem magamról, hogy nagyvárosi életre vágyom. Aztán most, 23 évesen kezdek rájönni arra, hogy a falusi/kisvárosi/vidéki élet sokkal inkább hozzámvaló.
Sokat vonzott a nagyvárosok ilyen-olyan lehetőségei, szórakozási lehetőségek stb...
De most már tudom, hogy a csendes, nyugodt élet híve vagyok. Kis önmegismerés. XD
Igazából kinek melyik válik be. Ismerned kell ehhez önmagad, az igényeidet, hogy dönteni tudj. :)

Szerintem Budapest túl nagy és zsúfolt, a legjobb Debrecen, Szeged és Pécs. Ezek elég nagy városok, mégis tűrhető a levegőjük és a közlekedésük is.
Amúgy nekem a falu is nagyon szimpatikus, az állattartás miatt tetszik, mert szeretem a bárányokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!