Miért fontosabb sokaknak a kényelme, mint a gyereke jövője?
A való életben és itt a GYK-n is azt látom mindenhol, hogy az emberek sz*rnak a környezettudatosságra, kifogásokat keresnek, miért nem élnek kicsit kevesebb szemetet termelve és lényegében mindig oda lyukadnak ki, hogy ők aztán nem fognak némi kényelmetlenséget felvállalni a zöldebb otthonért.
Ők aztán biztos nem fognak mosható pelenkázni, vagy 2-3 textilszatyrot magukkal hordani, autó helyett gyalog menni a boltig 2 kiló kenyérért vagy csomagolásmentes üzletben kimérősen vásárolni, olyanokról már nem is beszélve, mint pl. kipróbàlni a szilárd sampont vagy elhagyni a Domestost.
Mi ennek az oka? Minden tele van azzal, hogy pusztul a bolygó, fogynak az erőforrások, nőnek a szeméthegyek, nekem elszorul a szívrm, ha arra gondolok, mi lesz, mikorra a gyerekeim felnőnek. Pont ezért, amit tudok, megteszek akkor is, ha némi kényelmetlenséggel jár. Miattuk.
Másokat ez miért nem érdekel? Nem szeretik annyira a gyerekeiket, hogy jót akarjanak nekik?
Nyilván nem arra gondolok, hogy mindenki mindenben legyen teljesen környezettudatos, ez szinte lehetetlen, de mindenki tudja bizonyos lépéseket tenni, túl azon, hogy a műanyagot szelektív be dobja?
Kedves első, mint írtam, nyilván nem elvárható, hogy mindenki mindent megtegyen, hisz nincs rá lehetősége, de mindenki tud valamit tenni.
Biztos te is találnál másfajta lehetőségeket, akár használt ruhákat vásárolni, akár természetes szerekkel takarítani, akár netről megrendelni egy hulladékmentes kezdőcsomagot, csak hogy példákat írjak.
Èn sok mindemt megteszek, de ùgy èrzem szèlmalomharcot vìvok. A varosunktom 15 percre kocsival van kimèrős, olcsò vegyszer- ès èlelmiszerbolt, ès majdnem mindent elfogadò feldolgozòhely. Èn mosogatom az utolsò valasdobozt is, a nagy cègek a több teherautònyi hungarocellt nem viszik oda. Elmosom a teszkòs salàas dobozt, ùjrahasznàlòba viszem, a masik több 100, aki megvette, az nem valòszìnů. A nagy cègeknek kellene sokat vàltoztani. Kimoshatò, magas betètdìjas üvegtàrolok kellenenek mindenhova.
A vonatközlekedès sokkal dràgàbb, mint a repülő. Rossz helyen vannak az adòk a rendszerben. Ezen nem tudok vàltoztatni.
Kisvárosban élek, kimérős bolt pl nincs.
Mosható pelenka meg….hagyjuk.
Eleve ha nincs szárítógéped, akkor télen egy penészhegyet fog csinálni a lakásból a folyton száradó pelenka.
Van egy népszerű lány a YouTube-on, aki ilyen zöld tippeket oszt meg. Járja a várost a kis befőttes üvegjeivel és abba veszi a kimérős chedar sajtot meg aszalt paradicsomot stb.
Megnézném én 8 órás munka meg két gyerek mellett, hogy mikor hagyna alább a lendület.
Kódolva van belénk az önzőség. És a csorda szellem. Ha körbe néz a legtöbb ember, akkor nincs a közelben példa a tiszta életre, mert azok, akik erre törekednek, azok egy külön csoportban élnek - amiről nem tehetnek, csupán nincs olyan közönsége ennek a dolognak, hogy elfogadott legyen.
Se a boltokban nincsen erre elv, se az oktatásban, se a tömegközlekedésben, se a lakberendezési üzletekben, sehol.
Ha mindenki félretenné a pénzügyi kérdéseket és az egóját és a boltok radikálisan változtatnának a kínálaton, a csomagolási igényeken, a városi vezetők hatékonyabbá tennék a tömegközlekedést és még sorolhatnám, akkor az emberek már azt látnák, hogy a szomszéd is busszal jár a városba, a rokon is mosható pelusozik, a barátnő is befőttes üveggel megy tésztáért stb. Amíg nincs mellettünk elegendő példa, addig mindenki azt fogja vallani:
Minek változtassak, amikor senki más sem változtat?
Erre alapozva hogyan jutna eszükbe a gyerekük élete, ha a saját életük következő 5 évét se látják?
Én szeretnék változtatni, örülnék ha lenne egy drasztikus váltás a társadalomban. Azt sem bánnám ha elfogyna az üzemanyag és csak a szükséges áruszállításra és a munkagépekre használnák a maradékot.
Ami engem visszatart (és igen, megveszem a pelenkát is sajnos) és ami miatt szégyellem is magam a gyerekeim előtt, hogy későinek érzem ezt az időt. Annyi szemét van a földön ami még nem lett eladva, annyi pénz van még az utolsó csepp olajban is, hogy amíg nem lesz káosz, addig senki nem fog megmozdulni. Főleg nem Magyarországon. Skandináv országok elértek már egy csomó mindent, de ahhoz felállt az egész ország. Nem tudom elképzelni, hogy globálisan fel tudnának állni az emberek... Amit tudok megteszek, de globálisan kellene semmivé tenni a sok szemetet, hogy eleve ne tudják megvenni az emberek és hogy a gyárak is áttérjenek valami másra.. De amíg a pénz az úr.....
3-as, szerintem nagyon jó, amit teszel, nem is neked egymagadban kell megnyerni ezt a harcot. Felesleges csüggedni, gondolj inkább arra, hogy egyre többen élnek így, és már ha 5 ezer ember tesz valamit, az is több, mint a nulla.
4-es
"Megnézném én 8 órás munka meg két gyerek mellett, hogy mikor hagyna alább a lendület."
Én munka és gyerek mellett is így élek, szóval szerintem ez még mindig kifogás. Nem igaz, hogy Te semmit nem találsz az életedben, amin változtatni tudnál.
5-ös
"Ami engem visszatart (és igen, megveszem a pelenkát is sajnos) és ami miatt szégyellem is magam a gyerekeim előtt, hogy későinek érzem ezt az időt"
De ez miért vissza tartó erő. Szerintem már az sem mindegy, hogy csak kicsit lesz jobb a gyerekeimnek, vagy egyáltalán nem lesz jó. Ha mindenki így gondolkodik cselekvés helyett, tényleg nem lesz jobb. Nem érzem, hogy azt mondod, szégyelled magad, de most akkor még mindig az a válasz, hogy fontosabb a kényelem mint a gyereked?
Mutassanak olyan alternatívát, ami kényelmes, gyors és nem jár plusz munkával.
Rengeteg mindent kipróbáltam, ebből 2 jött be. Saját szatyorral vásárolni és az intimkehely. A többire azt mondtam, hogy kösz, de inkább nem.
Ui. A gyerekvállalás is ugyanolyan önzőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!