Magyarországon miért borít ki egy csomó embert a gendersemlegesség?
Akárhányszor szóba kerül valahol, a magyarok nagy része indulatosan reagál. Általában elég gyorsan kiderül, hogy nem is értik, hogy mit jelent a kifejezés, de amikor megpróbálom elmagyarázni, rávágják, hogy nincs igazam (?!), meg belemagyarázzák, hogy ez az ember biológiai nemére utal.
Miért van ez? A kormány propagandája miatt, vagy ennyire nem értik sokan, hogy ez a társadalmi nemről szól, vagy miért?
Egyébként úgy vetődött fel bennem, hogy mikor én ezzel a fogalommal először találkoztam, akkor rájöttem, hogy én abszolút gendersemlegesen voltam nevelve. Fiús ruhák tetszett kisgyerekként, és a szüleim sose kötöttek bele. Még abban a korszakban voltam kisiskolás, mikor a lányok tornadresszt hordtak, a fiúk meg pólót-nadrágot, és én pont a neveltetésem miatt ezt tök igazságtalannak éreztem, utáltam a dresszt, és kértem, hogy hadd lehessen rajtam is póló és nadrág. A tanárunk nem örült, de apukám mellém állt, és így megengedték. "Fiús" játékokkal játszottam inkább (kiskocsik, akciófigurák), barbiekat nem szerettem, mert azoknak nem mozgott annyi végtagja, mint az akciófiguráinknak :)
A szüleim sose szóltak ezek ellen, főleg, hogy apukámmal voltam sokat gyerekként, így sok közös programunk volt, és sosem éreztette velem, hogy nem kéne valamit csináljak, csak mert lány vagyok. Soha semmit nem ítéltek meg ez alapján nálam.
Már megint...
30: A gender-téma pont arról szól, hogy ennek semmi köze a biológai nemhez. Tehát nem vagy attól fiú, hogy mivel játszol, hogy öltözöl, mi érdekel. :) Igazából a gendersemlegesség szemléletével a transzság eléggé szembe megy, mert ők pont azt vallják, hogy különbség van férfi és női "lélek", mentalitás között, stb.
#31: Dehogynem. Ha katonásdit játszol, katonázol, kisautózol, fára mászol, akkor fiú vagy, ha pedig babázol, akkor lány. Függetlenül attól, hogy mi van a lábad között. Ha pedig az nem felel meg a játékodnak, akkor mindenképpen azzal kell segíteni rajta, hogy átalakítsanak a játékodnak megfelelő nemre. A szüleid megkérdezése nélkül.
Ez a gender ideológia, amit nyomatni akarnak már az óvodában is, hogy minél korábban meg lehessen ezt csinálni a gyerekekkel. Tiltakozom.
És ismét visszakanyarodtunk oda, mint amit kiírtam, hogy az ellenzők egy része még le is tagadja, hogy miről szól ez valójában, mert ennyire nem tudja értelmezni .. :D
Amiről te beszélsz az a transzneműség, és semmi köze a témához. Keress rá neten, egész nyugodtan. Tudod: a tudás hatalom.
Mert ez a "gendersemlegesség" kifejezés politikailag terhelt. Én fiúként egyaránt játszottam fiús (pl. kisautók, fakardok) és lányos (pl. barbi babák) játékokkal, fiúkkal és lányokkal. Őszintén, örültem, ha van játszótársam, mivel kései gyerekként a testvéreim bőven túlhaladtak (bár így szerencsére megkaptam a játékaikat), ahol laktunk, ott meg alig voltak korombeliek. Szüleim, nagyszüleim, annak ellenére, hogy vaskalapos vidéki konzervatívak, sosem szóltak a fentiek miatt, de az óvónők, a többi városi, a többi falusi "paraszt" sem, akiknek a lányával vagy a fiával játszottam. Nekem természetes volt, hogy fiú vagyok, és ezt sosem kérdőjelezte meg senki sem. A mai gender dolgokkal az a baj, hogy mindent feloszt, kategorizál, nem hagyja, hogy a dolgok a természetes medrükben folyjanak, egyfajta suttogó propagandaként kell állandóan megkérdőjelezni a gyereked nemét, kétségeket ébreszteni benne.
Az megint más kérdés, hogy egyes ruhák "nemhez" szabottak, és így egyszerűen szarul néznek ki a másik nemen, míg más ruhák nem. Attól még, hogy egy nő, egy lány nem öltözik lányosan/nőiesen, vagy szeret nem tipikusan nőies dolgokat csinálni, még nem semleges nemű, még nem férfi, még nem leszbikus. Én férfiként imádom a különböző színes-szagos növényeket, virágokat, a színeket, mégis férfi vagyok és a lányokat szeretem.
A koedukáció meg ott bukik meg, hogy rengeteg a bunkó, a legtöbb nő/lány meg még ezen túl is fosik a fiúktól/férfiaktól, nem bízik bennük, mivel a férfiak az esetek túlnyomó többségében messze fölülmúlják a nőket testi erőben, méretben.
#5-ös jól írja,régen is volt ilyen. (Pl van a Tomboy kifejezés a fiús lányokra.)
Nekem is tetszett az unokatesóm Barbie háza,hogy mennyi minden van benne,meg színes,de attól még nem lettem meleg.
A gendersemleges WC szintén nem újkeletű dolog. Gyerekkoromban az általános
suliban a tanári illemhelyek is ilyenek voltak,csak nem volt rájuk ragasztva a jelző...
Amúgy ha már gender: A társadalmi nem szerintem egy felesleges dolog. Édesanyám egyedül nevelt,Ő volt a családfentartó,Ő intézte az ügyeket,ergo a társadalmi neme férfi volt a mai normák szerint. És? Előrébb lett volna egy ilyen címkével? Nem hiszem...
Ez az elfogadósdi is kezd átmenni vicc kategóriába pont azért,mert látszik,hogy a cégek a profit miatt álltak az ügy mögé,most ez a menő. Nagyon sok helyen már nem is a tehetség,szakértelem számít,hanem az, hogy tartozz egy kissebséghez... Komikus.
Netflix is kezdi fullba tolni a kretént amúgy... Pedig tudok olyan LMBTQ karaktereket mondani,akiket bírok (Pl a Család Kicsi Kincséből Frank,Bajos Csajokból Damien, Derry Girls-ből Claire), de az említett stream szolgáltatónál azt érzem,mintha direkt mindenhol arra menne rá,hogy ki milyen szexuális identitású,bőrszínű,nem a karakter kidolgozottságára...
35: Teljesen egyetértek. Nálunk meg például, noha kisgyerekként még mindkét szülőm megvolt, anyám volt az, akinek fix állása volt, és kettőjük közül apám akart jobban gyereket, és egész gyerekkoromban ő foglalkozott velem, sokszor nem volt munkája, vagy otthonról dolgozott, és nekem érzelmi háttérnek sokkal jobban ott volt, mint az anyám. Sok családnál, ha a férfi szeretne is ilyet, nem biztos, hogy ki meri fejezni. Egyébként engem sem direktbe neveltek ezzel a szándékkal, csak eleve olyan pár voltak, akik nem a tipikus irányt képviselték, hanem azt csináltak, amit akartak, ideológiától függetlenül.
Én egyébként abszolút az egyenjogúság híve vagyok, de épp ezért rossz nézni, mikor pl. kvóták vannak munkahelyen, hogy hány női alkalmazott kell. Mert én értem, hogy ez jó szándéknak indult, de ha csap inkompetens az épp jelentkező nők mindegyike, azért is felveszik? Tudom, hogy már szinte szürreális elvárni, hogy egyszerűen csak emberként tekintsenek az alkalmazottra, de akkoris...
Amit mondasz a netflixről meg sajnos sokkal áthatóbb. Én hobbi szintű író vagyok, de sokat foglalkozok írással, meg sokat is olvasok, és a fikciós regényekben is már irtó nagy divat, hogy legyen benne LMBTQ és/vagy kisebbségi, színesbőrű. Egyáltalán nem baj, ha van benne, de érződik, hogy kb minden bokor alatt találsz már hét ilyen regényt, és nem mondanak semmit ezekről a közösségekről vagy a problémáikról, hanem sokszor túlidealizálják őket (pl. nők írnak meleg férfiakról, férfiak írnak leszbikus nőkről), és a saját fantáziájukat élik ki rajtuk... Én nem értem. De az a legrosszabb, hogy sokan már csak ezért megveszik, úgy, hogy ők személyszerint nem érintettek a témában. Így van rá ugye kereslet. Tehát egyre nő a kínálat is. A kisebbség is ilyen, ezért vannak filmekben is néha bődületes castingok, ahol feketék kerülnek olyan korszakok és országok arisztokratáit játszó színészek közé, ahol még akkor valószínűleg nem is láttak feketét azokban az időkben. :D
Nekem is van egy regényem, ahol megjelenik a kisebbségi lét, de ott pl. a konkrét kanadai őslakosok, mert éltek ott, láttam a helyzetüket mindkét oldalról (van őslakos ismerősöm), és látom, hogy mennyire nem érti sok ember, hogy mi megy ott. De csak azért, hogy legyen benne egy más bőrszínű, az kb ugyanolyan baromság, minthogy direkt ne szerepeljen más bőrszínű, csak fehér, mert a rendező a white powerben hisz...
Köszi a kifejtést!
Igen,a casting-okat is már eluralta ez a rakjunk be minél több feketét pl.
(Mondom ezt úgy hogy számomra 50 Cent az egyik legnagyobb rap előadó.)
Tényleg azzal van a baj,hogy már - többségében - nem a kvalitás a szempont egy szerepre.
Szerintem ez az egész a 2000-res években volt arányaiban jól belőve,ott még nem ez volt a fő szempont,s ugyan úgy voltak kissebségi szereplők,erős női karakterek (Pánikszoba JF-fel pl.),voltak melegek/leszbikusok,stb. (Oké,transzok nem,akkoriban nem volt még ez a része előtérben az LMBTQ-nak.)
Baromi sok jól film/sorozat van fekete hősökkel (Pénzed vagy életed,Bad Boys,Friday,Eddie Murphy filmek,stb...
Függetlenség napjában is Will Smith-t bírtam,mert egy badass karakter.). Vagy AHS-ben Angela Bassett pl nagyot alakít.
Mondjuk a mai erős női karakterekkel is úgy vagyok,hogy valahogy nagyon műanyagok,vagy nem tudom... Sterilek.Rendben,ízlés kérdése az egész,aláírom,de ha ilyen szereplőt kell mondanom,akkor az előbb említett Foster,továbbá pl Sigourney Weaver,Sarah Paulson,Angela Bassett. Vagy magyar vonatkoztatásban - régebbi filmekből - Nyakó Juli,és Ozsda Erika karakterei. (Ráadásul az utóbbiak az előző rendszerben élték fénykorukat,ergo még PC sem kellett hozzá.)
Teljesen mindegy mi volt 50 000 éve, az számít, mi van itt és most, meg mi lehet 50-100 év múlva. A mai, helybeli kultúrában vannak körülhatárolható nemi szerepek. Ez lazulhat, de akár éppen ellenkezőleg is. Sosem tudhatod, hogy milyen nagy változások lesznek a jövőben. Például egy újabb vh teljesen átrendezné a társadalmi trendeket.
Én arra utaltam társadalmi rend felborulása alatt, hogy a reprodukciós ráták, a hagyományos családmodell (csonka családok, kevés gyerek), az idősek ellátása teljesen felborult, és most épp mi vagyunk a béka abban a bizonyos forralóedényben. Persze ezeket nem a nemi szerepek változása okozta, hanem mindkét jelenség ugyanannak a gazdasági átalakulásának az eredménye, ami az elmúlt 100+ évben lezajlott.
Sok ostobaságot mondanak a konzervatívok, és én sem szimpatizálok az átlag konzervatívval, de ez egy buta szemlélet, hogy ők hülyék lennének. Más az axiómarendszer, másként súlyoznak dolgokat.
Tudományos tényekről társadalomtudományokban inkább ne beszéljünk. Vannak sejtések, meg részeredmények, amik majd 30 év múlva már lehet, hogy felül lesznek írva, és úgy kb ennyi. Eléggé távol vagyunk attól a szinttől, amit sugallsz.
Bemondásos alapon sajnos nem hiszem el, hogy a nemi szerepeknek nincs biológiai háttere, vagy nincs kötődése a biológiai nemhez és a nemi identitáshoz, de nem feladatom ezt az álláspontot kitárgyalni. Részemről erről nem tettem kijelentést, ez csak szalmabáb. Én azt állítottam, hogy vannak kulturális kényszerek, amiknek meg kell felelnünk. A "kell"-t itt értsd úgy, hogy így lehet konformista életet élni, így lehet egyszerűen teljesíteni a társadalmilag definiált sikereket, mérföldköveket.
Hogy az evolúciós fejlődés mit nevelt belénk, mit nem, az egy érdekes kérdés. Az evolúciós ösztönösség, és at ebből fakadó adaptációs korlátok pont, hogy hozzájárulnak ezekhez a társadalmi kényszerekhez, emiatt szintén hozzájárul a nézeteltérésekhez, hiszen ez képes a leglassabban alkalmazkodni a jelen kor változásaihoz (igazából az elmúlt 12 000 év - mióta ismerünk letelepedett civilizációt - változásaihoz sem alkalmazkodott).
De még egyszer, én a kiírt kérdésre válaszoltam. Engem hidegen hagy, hogy ki mit gondol, ki hogy nevel, stb. Ez túl bonyolult kérdés ahhoz, hogy egyik nézetet magabiztosan a másik nézet felé emeljük. Bár itt nem is kétféle nézetről beszélünk, hanem minden fő politikai nézetnek kéne legyen egy álláspontja erről.
38: Ahogy olvastam a válaszodban, hogy "erős női karakter", egyből Sigourney Weaver-re gondoltam! :) De igen, a maiak nagyon furcsák, és sokkal jobban belemagyarázzák a nemi szerepeket, mint mondjuk annak idején Weaver játékába, mikor az Alien-ben szerepelt. Volt ilyen vita pl. Katniss karaktere körül (Éhezők viadala), hogy túl férfias a karaktere... Én nem is értem, de hát mindegy. Régen nem kavart akkora vihar Weaver, és nem mondta rá senki, hogy ez egy férfi, csak azért, mert nem azzal kezdte, hogy kidobta a melleit vagy illegett volna. Miért is csinálna így egy kvázi katona?
A mostani erősnek beállított nők meg sokszor úgy agyon vannak szexualizálva, hogy nem csoda, ha magyarázni kell a fiatal generációknak, hogy nem, nem kell feltétlenül így viselkedni és/vagy kinézni.
Az tény, hogy a gendersemlegességet is megkavarja ez a transz-dolog, mivel én feminista vagyok (mielőtt valaki megint elkezdi nem érteni a kifejezést: azt jelenti, hogy számomra egyenlőek a nők és a férfiak), nekem ez a transz dolog értelmezhetetlen. Mo-n divat összemosni az egészet egy political correct-turmixba, de ugye nyugaton azért ezek elég erősen ellentétek, hiszen a transzok pont azért érzik szükségesnek a nemváltást, mert a másiknak "érzik" magukat. Engem persze nem zavar, felőlem bárki bárminek érezheti magát, amíg ezzel nem bánt senkit. De talán ha eleve gendersemlegesen lennének nevelve az emberek, akkor fel sem merülne, hogy a testét módosítgassa, hanem el tudná fogadni magát olyanak, amilyen. De persze, nem tudhatom, milyen, hiszen én sose ébredtem úgy reggel, hogy egyáltalán érdekeljen elvi szempontból, hogy mi van a lábam között, vagy hogy ez bármilyen döntésemen befolyásolta volna.
De azt hiszem ezek is normális társadalmi jelenségek abban az értelemben, hogy mindig mindennek voltak szélsőséges irányzatai, és ez egészen addig nem baj, amíg a szélsőség nem erőlteti rá a másikra a saját ideológiáját, illetve amíg nem megy át cancel culturebe, mint pl most a black lives matter mozgalom. Mert én jogosnak tartom a felkelést, sokszor elnyomásban élnek. De az, hogy emiatt ne lehessen megnézni a netflixen az Elfújta a szél c. filmet, az már csak a történelem letagadása.
Persze van ez máshol is, jelenleg Németországban élek, itt sem szeretik kimondani Hitler nevét, pedig hát ugye nem a mai emberek bűne, ami történt, mégis úgy kezelik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!