Magyarországon miért borít ki egy csomó embert a gendersemlegesség?
Akárhányszor szóba kerül valahol, a magyarok nagy része indulatosan reagál. Általában elég gyorsan kiderül, hogy nem is értik, hogy mit jelent a kifejezés, de amikor megpróbálom elmagyarázni, rávágják, hogy nincs igazam (?!), meg belemagyarázzák, hogy ez az ember biológiai nemére utal.
Miért van ez? A kormány propagandája miatt, vagy ennyire nem értik sokan, hogy ez a társadalmi nemről szól, vagy miért?
Egyébként úgy vetődött fel bennem, hogy mikor én ezzel a fogalommal először találkoztam, akkor rájöttem, hogy én abszolút gendersemlegesen voltam nevelve. Fiús ruhák tetszett kisgyerekként, és a szüleim sose kötöttek bele. Még abban a korszakban voltam kisiskolás, mikor a lányok tornadresszt hordtak, a fiúk meg pólót-nadrágot, és én pont a neveltetésem miatt ezt tök igazságtalannak éreztem, utáltam a dresszt, és kértem, hogy hadd lehessen rajtam is póló és nadrág. A tanárunk nem örült, de apukám mellém állt, és így megengedték. "Fiús" játékokkal játszottam inkább (kiskocsik, akciófigurák), barbiekat nem szerettem, mert azoknak nem mozgott annyi végtagja, mint az akciófiguráinknak :)
A szüleim sose szóltak ezek ellen, főleg, hogy apukámmal voltam sokat gyerekként, így sok közös programunk volt, és sosem éreztette velem, hogy nem kéne valamit csináljak, csak mert lány vagyok. Soha semmit nem ítéltek meg ez alapján nálam.
Engem felvilágosíthatnál, mert én sem értem. Mi az, hogy egyszemélyes gendersemleges mosdó? A rokkant wc-re gondolsz?
A másik amit nem értek, hogyha neked pöcköd van, akkor miért olyan nagy dolog, hogy a pöckös mosdóba mégy. Ha meg nunid van, akkor a nunisok közé. Ha te egy férfi testbe született nő vagy, akkor bizony a kukisok között a helyed. Senkit nem érdekel melyik genderhez tartozol. Ja és a nők is bemennek a szórakozóhelyeken a férfi mosdóba, ha nagy a sor. Nem értem miért olyan nagy probléma ez.
"...ez megmaradt benne, mint "seb", hogy baj volt..."
Jézusom. Sok fiú életében előfordul, hogy megtetszett a lánytestvére játéka, -vagy fordítva- de ebből sosem csináltunk gondot. Nem is értem.
De végülis visszahozhatjuk a római kori wc-ket is, ahol egymástól alig egy méterre voltak a lyukak elválasztó fal nélkül, s trónolás közben nyugodtan meg lehet beszélni a világ dolgait gendersemlegesen.
Elovastad a cikket is, vagy csak azt, hogy "Origo".
Ott van a forrás.
És akkor még politikailag semlegesként akarod feltüntetni magad...
12: Egyszemélyes mosdó, csak ennyi. Nem csak a rokkant lehet olyan, Pesten is amik vannak kint az utcán egyszemélyesek, az se külön női vagy férfi. Egyszerre egy ember van bent, ennyi.
Amit írsz, hogy kinek mije van biológiailag, pedig ismét az a téma, ami a kérdésemben is szerepel, hogy bizonyos emberek nem értik a gender szó jelentését. Linkeljek róla tartalmat, hogy értsd, miben más ez a biológiai nemtől, vagy úgysem érdekel?...
13: A római tömeg wc-ket is csak az egyik nem használta, nem vegyesen, ha jól tudom. Ráadásul mivel ilyenek általában az állami/katonai helyeken voltak, ezért csak férfiak. Hogy jön ez ide egyáltalán?
Soós Zoltánnak van egy verse a római férfi piszoárokról.
Igazán visszahozhatnánk azt is -gendersemlegesre.
14: Elolvastam a cikket, tipikus kamu cikk, semmiféle konkrét infó nincs benne. Forrás pedig egyáltalán nincs, miről beszélsz? Ha te látsz forrást, kérlek, linkeld ide, mert esküszöm, hiába nézem, nem látom.
Rákerestem egyébként angolul, vannak cikkek erről, de szinte kizárólag ugyanennyire kevés infóval és szintén elég szélsőjobbos oldalakon. Vajjjjon miért?... Bár egyébként arra nem térnek ki, hogy csak unisex mosdó van-e, ugyanis még nem láttam olyan helyet, ahol így lenne.
Egyébként az origo pont a kamu cikkeiről híres, szóval nem értem, hogy jön ide a politikai semlegesség. Én pedig egy percig sem állítottam, hogy politikailag semleges lennék. Senki pártján nem állok, de az aktuális kormány ellen vagyok.
Hát persze, a toi toi-t elfelejtettem. Nálad a pont, vannak egyszemélyes gendersemleges wc-k. Bár én ezeket toi toi-nak hívtam eddig, most új nevet kaptak:)
Kérlek linkelj tartalmat, tényleg érdekel. De közben magyarázd már el nekem, hogy mit szeretnél ezekkel a gendersemleges mosdókkal elérni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!