Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Megindokolná nekem valaki,...

Megindokolná nekem valaki, hogy a hátrányos helyzetűek miért kapnak plusz pontot?

Figyelt kérdés

Nem igazán értem az összefüggést. Az érettségi, a felvételi, a felsőoktatás a tanulásról szól. A képességek, a tanuló kompetenciája, intelligenciája nagyban meghatározza, hogy pontosan ki kerülhet be és kitudja elvégezni.

Ha minden kis hülyeségért lehet kapni plusz pontot. (pl. szüleinek 8 ált. iskolája van, vagy védelembe vette a jegyző, esetleg terhes stb, amik nem is igazán olyan hűde hatalmas nagy problémák)

Nem igazán értem a kettő közötti összefüggést. Ha valaki szegényebb jövedelmű családból származott az azt jelenti, hogy nem tud tanulni?

Jönnek ezzel, hogy drága a nyelvvizsga. Nem olcsó, de nem is drága. Azonban az emelt nyelvi érettségi ingyen van, ráadásul senki sem kötelez arra senkit, hogy legyen nyelvvizsgája. Letehet 2 emelt szintű érettségit is, akkor megvan a max. többletpontja.

A szociális helyzet hogyan aránylik az értelmi képességekhez? Nem igazán értem.

Miért van az, ha egy ilyen "hátrányos" helyzetű emberkének azt mondom, hogy emeletezzen akkor egyből elkezdi húzni a száját?

Szerintem ez a szociális helyzet csak kifogás a lustaságra. Biztosan vannak olyanok akik megérdemlik, de az nagyjából 1% lehet...

Jahh még valami. A mai modern kori betegség, (diszlexia) ami inkább a lustaságból eredeztethető, az ilyenek rengeteg könnyítést és többletpontot kapnak.

Itt sem értem az összefüggést. Ha valaki nem tud rendesen írni és olvasni, és ezáltal felmentést kap az érettségi írásbeli részéről az miért jelentkezhet egyetemre?

Egyetemen még többet kell írni és olvasni. Ott senki nem fog neki kedvezményeket adni. Pl. egy szakdolgozatot hogyan tudna elkészíteni? Vagy esetleg levizsgázni?

Nem azért mondom, de +50 pontot + ovis szintű érettségi vizsga, amit a kiskutyám is megold 98-100%-ra egy picit vicces.

2010. febr. 23. 19:36
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
Folytatás: Az én időmben is lehetett volna plusz pontokat kapni, de nem regisztráltam magam diszlexiásként.
2010. febr. 25. 22:13
 12/37 anonim ***** válasza:

Az előzővel értek egyet.

Pl. a vakokat nagyon sajnálom, de azt mindenki belátja, hogy egy vak nem vezethet sem buszt, sem repülőt. Ha a diszgráfiások/lexiások még támogatást is kapnak az egyetemhez, akkor ilyen alapon a vakoknak is kellene ingyen jogosítványt adni...

Ha valaki nem képes egy adott feladatra, azt abban kéne támogatni, amiben még sikeres lehet, nem pedig "benyomni" egy olyan helyre, ahol esélytelen (ha egy érettségit nem bír normálisan megírni, akkor mégis, hogy szerezhet diplomát?! Vagy a diplomát szintén a kezükbe kell adni úgy, hogy egyetemen belül is "kiváltságosakká" teszik őket?).

Ha valaki vállalja, hogy "könnyített" érettségit tesz, akkor vállalnia kellene annak a következményeit is. (Mint ahogy valaki felmentést kap betegség miatt testnevelés alól, az sem mehet sportiskolába. A mostani rendszer szerint nekik is járhatna pluszpont, hogy élsportolók legyenek, hiszen ők is "hátrébb" indulnak a többiekhez képest).

Pl.: Egy diszlexiás kaphatna érettségit, de azzal nem felvételizhetne, mivel a "könnyített" érettségivel elismeri, hogy nem képes teljesíteni a "normális" szintet. De kapna pluszpontot olyan képzésre, ahol nincs szükség sok olvasásra (pl. festő, ács stb.), mert ezzel valóban segítenék az életben való boldogulását...

2010. febr. 25. 22:24
 13/37 anonim ***** válasza:
Azt lehagytam, hogy amennyiben pedig valaki diszlexiás, és mégis vállalná, hogy "rendes" érettségit ír, akkor pont ugyanolyan elbírálás alá kellene esnie, mint a többi embernek.
2010. febr. 25. 22:28
 14/37 A kérdező kommentje:

Nem értem miért keverik itt a dolgokat.

Ha valaki szegény családból jött, annak ott a segély.

Aki diszlexiás, azzal foglalkozzanak többet, támogassák jobban a taníttatását.

Viszont ez a plusz pontos dolog meg könnyített érettségi egy vicc, és baromira igazságtalan.

2010. febr. 26. 10:24
 15/37 anonim ***** válasza:
70%

Most kicsit ideges lettem ezt olvasva.

Kezdeném azzal, hogy leírom, hogy szerintem az egyes hátrányos helyzetűek, miért is érdemlik meg a pluszpontot.

- szüleinek 8 általános iskolája van. -> egy ilyen gyereknek elég valószínű, hogy nem tudnak segíteni a szülei a tanulásban, de még magántanárt se tudnak felfogadni, mivel a 8 általánosukkal nem hiszem, hogy vezetőbeosztásúak lennének, vagy lenne olyan extra bevételük amivel a magántanárt finanszírozzák.

- védelmébe vette a jegyző -> tehát árva vagy félárva, ha jól tudom. gondolom neked nem kellett átélned soha, hogy elveszítsd akár az egyik szülődet is, ezért nem gondolod ezt akkora problémának. pedig ezeknek az embereknek nagyon megterhelő lehet lelkileg egy ilyen törés, amitől nem igazán tudnak koncentrálni.

- terhesség -> ha esetleg neked is becsúszna egy baba és vele kéne lenned éjjel-nappal, akkor mennyi "kedved" lenne elmenni iskolába? pedig vannak olyan emberek akiknek az anyagi helyzete miatt muszáj továbbtanulnia, hogy tudjon magának állást találni, annak ellenére, hogy gyereke van már ilyen fiatalon.

- szegényebb családból származik -> ezt már kifejtettem nagyjából. nem tudnak magántanárt finanszírozni egy éppen rossz tanárnál tanuló gyereknek. és ugye a nyelvvizsgát is felhoztad, hogy egyesek drágának tartják. szerintem igenis drága, mivel manapság 30ezer forintba kerül egy nyelvvizsga, amihez magántanár is kell ugye, mert anélkül és a speciális felkészítő könyvek nélkül elég ritka, hogy valaki megcsinálja. és ugye egy szegényebb családnak erre nem telik.

- diszlexia. -> szeretném leszögezni, hogy a diszlexia nem betegség, hanem egy más gondolkodásmód. és szerintem ez igenis hátrányos helyzet, mert sokkal nagyobb erőfeszítés kell nekik, hogy elérjék azt a szintet, amit te elértél a tanulásoddal. és ezért szerintem igenis megérdemlik a pluszpontot.

igazából ami a legjobban felidegesített a kérdésfelvetésedben az, hogy te úgy gondolod, hogy a hátrányos helyzetű emberek ne tanuljanak tovább. épp ezért vannak kitalálva a pluszpontok nekik, hogy valamilyen szinten kompenzálni tudják a családi, egészségügyi, szellemi, lelki, anyagi hiányt, amit persze te el sem tudsz képzelni.

ők igazából a hozzád hasonlók miatt lettek hátrányos helyzetűek. ti tudatosítjátok bennük, hogy kevesebbek nálatok.

de igazából benned az a legsportszerűtlenebb, hogy az olyan embereket akarod háttérbe szorítani, akik tényleg megérdemelnék azt a lépéshossznyi előnyt, amit kapnak a valójában hátrányos helyzetük miatt. miért nem inkább azokat akarod megelőzni, akik olyan tökéletesek mint te?

Amikor a futóversenyen a féllábúnak 10 m előnyt adnak, akkor miért nem adsz hálát azért, hogy neked megvan mind két lábad? miért irigyled ezektől az emberektől azt a kevés pluszt, amit kapnak?

Azért jó lenne ha elgondolkodnál, kicsit mintha olyan elveket vallanál, amit a mai világban igyekeznek megszüntetni. Nagy dicsőség lehet neked azoknál jobbnak lenni, akik eleve gyengébbek nálad. Gratulálni tudok hozzá.

Igazából ezt az egész választ úgy írtam neked, hogy a szüleimnek NEM csak 8 általánosuk van, NEM származok szegény családból, NEM okozott gondot kifizetni a nyelvvizsgámat, NEM vagyok kisebbségi, NEM vagyok árva vagy félárva, NEM vagyok terhes, és NEM kaptam semmilyen kedvezményt vagy engedményt vagy pluszpontot a diszlexiám miatt. De nem is kértem. :)

Még így is felvettek egyetemre, és megkaptam a lehetőséget, hogy bizonyítsak. Szerintem ezt senkinek sincs joga elvenni senkitől. Inkább segíteni kéne az olyan embereket, akiknek nem megy minden egyszerűen.

Szánom az olyan embereket mint te. Jobb lett volna ha fel se teszed ezt a kirekesztő kérdést.

2010. júl. 9. 17:06
 16/37 A kérdező kommentje:

Mielőtt hülyeségeket hablatyolnál össze-vissza, olvasd el rendesen amit írtam. Ha nem érted, akkor a szövegértéssel vannak problémáid, amit nagyon sajnálok...

Jössz a magántanárral, de kérdem én, minek???

"Azonban az emelt nyelvi érettségi ingyen van" HA 60% felett teljesít, ingyen kap nyelvvizsgát.

Speciális könyvek? Könyvtárról hallottál már? Iskolának is van könyvtára.

Ez eddig ingyen van, ráadásul középsuliban is van nyelvtanár, el lehet menni nulladik évfolyamra, kéttannyelvűbe. Ha szar tanárt fogott ki, el lehet menni másik iskolába, ez is ingyen van.

Én nyelvvizsga előtt kemény 2 hónapot jártam magántanárhoz, heti egy órát. Ez összesen 20ezer FT-ba került. Ezt a 20e FT-ot még előző nyáron kerestem, mert tudod voltam dolgozni, és nem piára meg cigire költöttem. Elsőre sikerült a nyelvvizsgám. Annak biztosan drága, aki csak kifogásol és 3x sem megy át...

Magántanár nélkül készültem fel emelt töri érettségire, speciális könyvek nélkül, és nagyon jó lett az eredményem.

Még mindig nem értem, hogy miért kell mindenkinek egyetemre járnia.

Sőt azt sem értem, hogy a szociális helyzetnek mi köze van a tanuláshoz.

Előbb vezettem le neked, hogy kevés pénzből is lehet tanulni és jó eredményeket elérni. E kettő dolognak köze sincs egymáshoz, csak a lusta emberek kifogása ez az egész.

Diszlexiás kapja meg, hajrá. Végülis nem fog azonnal kibukni az első félévben, igen, ezért megéri ovis szintű érettségit csináltatni vele és elhalmozni plusz pontokkal. Én is szerzek idióta papírokat különböző fogyatékosságokról...

Ez a futópéldás példa nagyon rossz volt, semmi párhuzam nincs az általam leírt dolgokkal.

Még egyszer: a tanulás, a felsőoktatás szóljon a tanulásról és az értelmi képességekről, ne a lustaságokról és a kifogásokról. Kevés pénzzel is el lehet érni nagyon jó eredményeket, aki AKARJA. És az AKARJÁN van a hangsúly, igen.

2010. júl. 9. 17:36
 17/37 anonim ***** válasza:
69%

Ha jó érettségid lett, van nyelvvizsgád, akkor minek hsisztizel? Szerinted majd azzal a +25 ponttal fognak téged kitúrni?

Az előző hozzászólásnak pont az volt a lényege (amit te nem vettél észre), hogy azt a hátrányt, ami őket éri, megpróbálják kompenzálni. Igazad van, hogy csak akarni kell, de egy egészséges, normális családból származó embernek kevésbé kell akarnia egy jó eredményhez, mint egy rosszabb körülmények között élő embernek. Érted?

2010. júl. 9. 22:01
 18/37 A kérdező kommentje:

Én sem vagyok egészséges, az én családom se jó, de nem kezdem el a gondjaimat rázúdítani a világra, pláne nem az az első gondolatom, mint itt egyeseknek, hogy nahh hogyan bújhatnék ki a nehezebb teljesítés előtt.

Gondolok itt minden kis szar problémára, plusz pontot akarnak kapni.

Amit leírtam az ismerősömről, az igaz. Ha ők minimálbérből félre tudtak tenni nyelvvizsgára és magántanárra, azt nem hiszem el, hogy a többi ember erre képtelen.

Egyetemen mi lesz vele? Ott a kolesz, az utazás és a könyvek 15x annyit fognak elvinni, mint egy magántanár...

2010. júl. 9. 22:25
 19/37 anonim válasza:
100%

Sajnos nem hagyhatom reakció nélkül ezt a kérdést, és ehhez nagyban hozzájárul a kérdező kommentjeinek minősége. Elsőre annyit mondanék, hogy ha felteszel egy kérdést, és mások megtisztelik ezt azzal, hogy válaszolnak rá, akkor mutass annyi hálát, hogy normálisan válaszolsz rá, még akkor is, ha nem értesz egyet vele. Ha ezt nem tanulod meg sürgősen, akkor komoly gondjaid lesznek, miután kikerülsz a gimis életedből. Végigvenném a felhozott kérdéseket, és reflektálnék néhány megnyilvánulásodra, ezeket idézőjellel fogom bemásolni.

A szüleinek 8 általános iskolája van, szegényebb családból származik, védelmébe vette a jegyző kategória. Ezeket előttem már többen is nagyon jól leírták, nem ismételném őket. Foglaljuk össze annyival, hogy ebből pénzhiány következik (a lelki problémákról nem is beszélve, de jelen esetben ezt hagyjuk).

Most idéznélek téged: "Jössz a magántanárral, de kérdem én, minek??? "Azonban az emelt nyelvi érettségi ingyen van" HA 60% felett teljesít, ingyen kap nyelvvizsgát. Speciális könyvek? Könyvtárról hallottál már? Iskolának is van könyvtára. Ez eddig ingyen van, ráadásul középsuliban is van nyelvtanár, el lehet menni nulladik évfolyamra, kéttannyelvűbe. Ha szar tanárt fogott ki, el lehet menni másik iskolába, ez is ingyen van."

Az utolsó indokod annyira abszurd, hogy muszáj ezzel kezdenem. Rossz tanárok mindenhol vannak, ha elmegyek x iskolából azért, mert nem megy a matek a tanár miatt, akkor y iskolából majd álljak tovább azért, mert a töri tanár nem tanít számomra megfelelően? Egy iskolából nem lehet csakúgy kilépni, ennek is van menete, több iskola váltás - ha csak nem kötlözés az oka - pedig nem fog jó fényt vetni rád. Másrészt komolyan ezt tartod megoldásnak, hogy egy rossz tanár miatt, akinek nincs módja magántanárhoz járni, és a szülei sem tudnak segíteni neki otthon, az lépjen ki a megszokott környezetéből, barátai közül, hagyja ott a többi a tanárát, azért mert eggyel netán kettővel gondja van?

Aztán felhoztad még a kéttannyelvűt. Oda sem olyan egyszerű bekerülni! Csak a saját gimimről tudok nyilatkozni, nálunk szóbeli angol felvételi elbeszélgetés volt, ahol sajnos a legtöbb általános iskolából hozott szint nem igazán volt elég, nagyrészt azok kerültek be, akik már jártak nyelvtanfolyamra, vagy felkészítőre. Továbbá a létszám annyira kevés a jelentkezőkhöz képest, hogy a már jó nyelvtudással rendelkezők ki is töltötték a keretet. Erre hozhatod megint a lustaságot, de nincs igazad, 14 évesen otthon nem tudsz felkészülni önszorgalomból olyanok ellen, akik ezt egy felnőttől tematikusan tanulják, és akivel gyakorolják is a beszédet. Aki nem jó nyelvtudásával jelentkezik ide, hogy felzárkózzon, az nagy eséllyel nem fog bekerülni. Nem mondom, hogy ez így jó, de így van.

A könyvtár egy jó példa, ez egy lehetőség, amit használni kell. Azonban egy könyvből csak pár példányt birtokol az intézmény, ez sem lehet nálad korlátlan ideig, és ha teszem azt 4 darab van egy X angolkönyvből, akkor az 5. gyerek már honnan teremtse elő, nemhogy az 57.!

Az emelt nyelvi érettségi valóban ingyen van (első alkalommal, tegyük hozzá). HA 60% felett teljesít, ingyen kap nyelvvizsgát. Ez mind szép és jó, de megintcsak idéznélek:

"A felvételim meg egyáltalán nem biztos, mert a másik tárgyamnak a magyarnak min. 90-95%-osnak kellene lennie, ami azért valljuk be elég nehéz. Főleg azért mert baromira szubjektív és javítótanár függő. Ergo ha én megfeszülök, halálra tanulom magam, még akkor sem biztos a jó eredmény. Kiolvashatok 15000 könyvet, bemagolhatok mindent, ha egyszerűen olyan idióta javítótanárt fogok ki, aki lehúzza az egészet. Tehetek erről? Nem..." És ez szerinted csak a magyarra érvényes? BÁRMELY tárgyból kifoghatsz egy olyan javítótanárt, aki lehúz. De maradjunk a nyelvnél, hisz a nyelvvizsgához kötöttük most az emeltet, úgy jött ez téma. Tehát te kapsz egy tanárt, aki nem fogadja el, hogy angolban E/3-ban lehagytad az "s"-t, míg a másik gyerek javítótanára meg elnézi neki ezt. Pár ilyen, és máris röpködnek a mínusz százalékok... Így lehet nem kapod meg a 60%-ot, pedig hátrányaid ellenére tegyük fel, sikerült könyvet kölcsönöznöd hozzá, és otthon egyedül gyakoroltál is.

"Én nem jártam tanárhoz, mégis sikerült felkészülnöm emelt törire, és angol nyelvvizsgára is. Egy minimálbérből élő ismerősöm, aki csak az anyukájával él, simán tud tanulni."

Gratulálok, csak remélni tudom, hogy ott a magaslatokon jó a levegő... kicsit le kéne szállni a magas lóról, nem gondolod? Én angolból magamat készítettem fel egy darab kölcsönkért könyvvel, tehát ezt a részt olcsón megúsztam, hisz "csak" 30.000 ftot kellett kiadnom, de ez csekély összeg ahhoz képest, hogy milyen szerencsésnek mondhatom magam, amiért nekem ez csak ennyi erőfeszítésbe került. Nagyon sokan vannak, akinek ugyanez sok-sok szorgalommal sem sikerül, de te mégis mindig a lustasággal jössz. Fel kéne fogni végre, hogy nem mindenkinek vannak ilyen jó képességei, és inkább örülhetnél, hogy neked viszont megadatott.

"(...) mert tudod voltam dolgozni, és nem piára meg cigire költöttem. Elsőre sikerült a nyelvvizsgám. Annak biztosan drága, aki csak kifogásol és 3x sem megy át..."

A második nyelvvizsgámat franciából csináltam, akkor 3 éve tanultam a nyelvet, gimiben heti 3 órában. Ezt közel sem éreztem elégnek, ezért a nyári fizetésemet egy intenzív nyelvtanfolyamra költöttem, de sajnos nem volt elég, így a maradékot apukámnak kellett finanszíroznia. Ezek után is csak a fele sikerült elsőre, szóbelire újra vissza kellett mennem. Tehát leírnám, hogy mégis mennyi kiadás volt ez. Tegyük fel nem jártam nyelvsuliba, azzal ne számoljunk a hátrányosak kedvéért. Januárban voltam először, Pesten, pedig vidéki vagyok. A városban lévő egyetlen fajta francia nyelvvizsgát a felkészítő tanár nem ajánlotta. Felmentem Pestre, tehát ez két útba került nekem, plussz a nyelvvizsga ára. Szóbeli másik nap volt, ez megint két út. A szóbeli nem sikerült, újra be kellett fizetnem, fel kellett mennem KÜLÖN magnót hallgatni újra - újabb két út - és újra szóbelizni - újabb két út. Ezek nem kifogások, és nem tartom magam hülyének, amiért nem sikerül elsőre. Ezért úgy gondolom, hogy nem csak annak drága, "aki csak kifogásol és 3x sem megy át...".

Végül pedig a diszlexiások. Közelről ismerem ezt a problémát, mivel a húgom is az.

"A diszlexia pontosan modern kori "betegség". Régen érdekes módon mindenki megtudott tanulni normálisan olvasni meg számolni. Most meg előtérbe került a lustaság, és hopp hirtelen szegényeket előnyben kell részesíteni. Jahh ezt nem én mondtam, hanem egy ezzel foglalkozó tanárom. Nekem sem ment jól az írás. Mit csináltam? Tanultam meg gyakoroltam. Volt más választásom? Nem. Nem rohangáltam el egyből minden hülye papírért, hogy jajj hátrányos helyzetű vagyok."

A diszlexia nem betegség. A diszlexia egy más gondolkodásmód, az információáramlás feldolgozásának egy más fajtája. Elítéled őket azért, mert máshogy gondolkodnak? Honnan tudod, hogy nem az a normális? Ha úgy oktatnának az iskolákban, ami nekik kedvez és nekünk "normálisoknak" menne nehezebben, akkor is így vélekednél? Akkor is azt mondanád, hogy nem kérsz segítséget az olyan érettségihez, ami az ő gondolkodásukhoz van kitalálva? Hát ne kérjél! Ők is eldöntik, hogy kérne-e papírt róla. Az, hogy szükség van erre a papírra, pontosan azon olyan emberek szegénységi bizonyítványa, mint te, vagy az említett tanárod. Ti éreztetitek velük, hogy betegek, hogy nem normálisak. Pedig azok, csak pl. a magyar oktatási rendszer, ami megrekedt egy bizonyos szinten és nem képes, vagy nem akarja engedni az újítást, nem kedvez nekik. Ezért kell nekik suli után is ott maradni, hogy foglalkozásokon vegyenek részt, ahol érdekes mód a logopédusok képesek másfajta módszerekkel próbálkozni.

Nagyon tévedsz, amikor lustának nevezed őket, náluk szorgalmasabb emberekkel még nem találkoztam! A tesóm is mindennap, miután hazajön az iskolából, azzal tölti a délutánját, hogy még itthon is csak tanul és gyakorol és külön foglalkozásokra megy. 1000%-kal többet ad bele mindenbe, mint én. Ezzel éri el, hogy egy átlagos "normális" tanuló szintjét tartja. De ez szerinted indok arra, hogy ne mehessen egyetemre?

"Mit foglalkozok más dolgával? Amíg ő röhögve bekerül az egyetemre, mert csak két hülye tételt kell kihúznia szóbelin -amit már vagy fél éve tud-, és simán összehoz egy 98-100%-ot, addig én megfeszülhetek meg eljárhatok 80ezer különtanároz, akkor sem érek el vele semmit, ha egy kretén javítótanárt fogok ki. Persze az ilyen szegény diszlexiás emberkék emelik majd meg a ponthatárt. Ez az esélyegyenlőség gratulálok. Szegénynek meg kell tanulni 30-40 szóbeli tételt fél év alatt. Ez aztán hatalmas nagy teljesítmény ez igen. Az ilyeneknek tényleg a felsőoktatásban van a helyük... "

Ő abba a két tételbe is belead annyit, amit te az írásbelire készülésre, sőt többet is! Bár én személyszerint írásbelikre nem készültem, mivel nem lehet tudni, mire számíts, szóval ezt a problémát nem is igazán értem. A tesómnak volt már általánosban is több vizsgája, szintvizsgája, szóbeliken ált. 4-es érdemjegyet ért el. Nem hiszem, hogy ő fogja emelni a ponthatárt... Viszont ugyanúgy joga van egyetemre menni. Vagy szerinted szorítsuk ki őket a társadalomból? Vagy legyen mindegyik vízvezetékszerelő? Komolyan nem értem a gondolkodásmeneted.

Ha ilyenek emberek irányítanák a világot, mint amilyen te is vagy, akkor Einstein sem tanulhatott volna tovább, és ma nem létezne a relativitás elmélet. Picasso is csak szobafestő lett volna. Churchill nem lehetett volna brit miniszterelnök, de szerintem vonjuk is vissza rögtön az irodalmi Nobel-díját, hiszen csak egy diszlexiás volt ő is!

"Még egyszer: a tanulás, a felsőoktatás szóljon a tanulásról és az értelmi képességekről, ne a lustaságokról és a kifogásokról. Kevés pénzzel is el lehet érni nagyon jó eredményeket, aki AKARJA. És az AKARJÁN van a hangsúly, igen." + "Viszont ez a plusz pontos dolog meg könnyített érettségi egy vicc, és baromira igazságtalan."

Jobb lesz, ha már most felkészülsz erre, mert ha eddig még nem mondták volna, az a világ, ami a jól megszokott otthoni és gimnáziumi évek után vár, minden, csak épp igazságos nem. Ezellen egyszerűen nem tudsz mit tenni, háboroghatsz, hogy más miért és te miért nem, de hidd el nekem, ha mást nem is: ennek nincs értelme. Legyél továbbra is szorgalmas, ha te megtettél mindent, akkor nyugodt lehet a lelkiismereted, és erőt gyűjthetsz belőle. Felesleges más pénztárcájába nyúlkálni, és saját jó képességeidhez hasonlítani a másokét.

Épp ezért, valamint azok után, hogy fentebb említett nagyon szemléletes példára ezt írtad, hogy "Ez a futópéldás példa nagyon rossz volt, semmi párhuzam nincs az általam leírt dolgokkal. ", remélem, hogy nem humán pályára készülsz, ha egy ilyen egyszerű képet sem tudsz kibogozni. Illetve az empátia teljes hiánya sem kedvez ilyen szakoknál…

2010. júl. 10. 18:44
 20/37 A kérdező kommentje:

"Az utolsó indokod annyira abszurd, hogy muszáj ezzel kezdenem. Rossz tanárok mindenhol vannak"

Át lehet menni másik iskolába, ennek nincs akadálya.

Egy jó suliba nincs rossz tanár, tudom, van egy tanár ismerősöm, aki egy eléggé elit helyen tanít, ott folyamatosan ellenőrzik a tanárokat, aki szar, annak búcsút intenek.

Az utolsó indokom nem zárja ki azt, hogy ne lehetne felkészülni emelt nyelvi érettségire.

"És ez szerinted csak a magyarra érvényes? BÁRMELY tárgyból kifoghatsz egy olyan javítótanárt, aki lehúz."

Nem, nem csak a magyarra érvényesek. Ellenben a nyelvi érettségi szinte egyáltalán nem szubjektív, mert a-b-c válaszokat kell behelyettesíteni. Vagyis itt nincs szubjektivitás, jó és rossz válasz van.

A magyar és a töri teljesen más, ott azért a pontok elég nagy hányadát a szubjektív szövegalkotás teszi ki. Gondolom nem kell példákat mondani az emelt magyarról, mindenki hallott már egészen érdekes történeteket róla.

A nyelvi érettségiben egyedül a levél és a szóbeli lehet szubjektív...

". Vagy szerinted szorítsuk ki őket a társadalomból?"

Nem zárnám ki őket az egyetemről, egy szóval sem mondtam ilyet. Csak legyen esélyegyenlőség.

A diszlexiás is tegye le azt a vizsgát, amit én. Ne plusz pontot kapjon, hanem olyan támogatást, amivel nullára redukálható ez a "betegsége" -aki még egyszer beleköt a betegségbe, annak ajánlom a helyesírási szótárat, nézze meg az idézőjel szerepét.

Ne keverjük össze a szezont a fazonnal. Plusz pontot a tanulásért, a szorgalomért kapjon, ne különféle helyzetek miatt. A betegségeket pedig kezeljük a maga nemében.

Igen baromi jó, ha bekerül, csak mi értelme van, ha az első félév után kiesik?

Hátrányos helyzetű emberke bejut egy mérnöki szakra, ahol már tudni KELL az integrálást, deriválást, mert erre épül szinte minden. Ő mit fog ott csinálni? Megkapta a plusz pontot, ezért nem ment el emelt matekra, ahol az

integrálást és a deriválást meg kellett tanulni, mert a tematikához hozzátartozik.

Mit fog ő ekkor csinálni? Semmit, egyszerűen repül az egyetemről, ha nem tudja behozni a lemaradását. Megtanulni ezeket és még az anyagot is tanulni, baromira nem könnyű... De elmondhatjuk, hogy bekerült az egyetemre, az intézmény megkapta a pénzt, az adófizető pénzéből. Volt értelme, szerintem is...

Egyáltalán nem vagyok senki ellen, csak ez olyan, mintha a féllábú embernek nem mankót adnánk, hanem autót...

2010. júl. 10. 19:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!