Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Megindokolná nekem valaki,...

Megindokolná nekem valaki, hogy a hátrányos helyzetűek miért kapnak plusz pontot?

Figyelt kérdés

Nem igazán értem az összefüggést. Az érettségi, a felvételi, a felsőoktatás a tanulásról szól. A képességek, a tanuló kompetenciája, intelligenciája nagyban meghatározza, hogy pontosan ki kerülhet be és kitudja elvégezni.

Ha minden kis hülyeségért lehet kapni plusz pontot. (pl. szüleinek 8 ált. iskolája van, vagy védelembe vette a jegyző, esetleg terhes stb, amik nem is igazán olyan hűde hatalmas nagy problémák)

Nem igazán értem a kettő közötti összefüggést. Ha valaki szegényebb jövedelmű családból származott az azt jelenti, hogy nem tud tanulni?

Jönnek ezzel, hogy drága a nyelvvizsga. Nem olcsó, de nem is drága. Azonban az emelt nyelvi érettségi ingyen van, ráadásul senki sem kötelez arra senkit, hogy legyen nyelvvizsgája. Letehet 2 emelt szintű érettségit is, akkor megvan a max. többletpontja.

A szociális helyzet hogyan aránylik az értelmi képességekhez? Nem igazán értem.

Miért van az, ha egy ilyen "hátrányos" helyzetű emberkének azt mondom, hogy emeletezzen akkor egyből elkezdi húzni a száját?

Szerintem ez a szociális helyzet csak kifogás a lustaságra. Biztosan vannak olyanok akik megérdemlik, de az nagyjából 1% lehet...

Jahh még valami. A mai modern kori betegség, (diszlexia) ami inkább a lustaságból eredeztethető, az ilyenek rengeteg könnyítést és többletpontot kapnak.

Itt sem értem az összefüggést. Ha valaki nem tud rendesen írni és olvasni, és ezáltal felmentést kap az érettségi írásbeli részéről az miért jelentkezhet egyetemre?

Egyetemen még többet kell írni és olvasni. Ott senki nem fog neki kedvezményeket adni. Pl. egy szakdolgozatot hogyan tudna elkészíteni? Vagy esetleg levizsgázni?

Nem azért mondom, de +50 pontot + ovis szintű érettségi vizsga, amit a kiskutyám is megold 98-100%-ra egy picit vicces.

2010. febr. 23. 19:36
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg azért, mert akinek a szülei csak 8 általánost végeztek, annak otthon nem tudnak segíteni a leckében.

Akik gyesen vannak, azoknak a gyerek miatt nincs annyi idejük. Akik szegényebb körülmények között élnek, annak pedig nincsen pénze különtanárra. (Nyelvet pl. nagyon nehéz egyedül megtanulni)

Az már más kérdés, hogy én sem értek vele egyet:)

Gondolom érettségi előtt állsz, azért bosszant ennyire. Tavaly mi is ezen háborogtunk:D De csak azzal törődj, h téged felvegyenek, utána már nem fog annyira érdekelni:)

2010. febr. 23. 20:03
 2/37 anonim ***** válasza:
100%

Még 3 éve mi is ezen háborogtunk, amikor még érettségi előtt álltunk. Mi sem értettük, hogy az egésznek mi értelme. Szerintem annyi, hogy valakiknek nagyon érdeke, hogy lezülljön az oktatás színvonala, nehogy legyen értelmiség az országban, mert a gondolkodó embereket nehéz irányítani, ezért ott rúgnak az oktatásba, ahol tudnak. (lásd: alsóban eltörölték a buktatást, így felsőbe jutnak a szó szerint analfabéták!). De most már egyetemre is kellenek az analfabéta, lusta emberek, hátha lehúzzák a többit (lassan már itt is "ciki" lesz tanulni, mert az "stréberség")...

Emlékszem, hogy a felvi.hu-n a fórumban voltak nagy "csaták", hogy a diszlexiásoknak miért adnak plusz pontot ("kerüljön valaki olyan gyógyszerészhez, aki nem tud olvasni és emiatt tök más gyógyszert ad ki")...

Az egyetemen azt lehet látni, hogy akit így vettek fel, az úgyis kihullik, mert itt már senkit sem érdekelnek a mondvacsinált kifogások (aki nem tud olvasni, ne menjen egyetemre).

Ellenben a szociális helyzet itt is okoz majd egy-két "örömteli" eseményt, pláne azért, mert az "egyéb" ösztöndíjaknál (értsd: ami nem tanulmányi) a tanulmányi átlag szinte semmit sem számít, csak a szoc. helyzet.

És ugyebár a szoc. helyzet nem azt jelenti, hogy kinek mekkora vagyona van, hanem, hogy PAPÍRON MENNYI BEVÉTELÜK van. Azaz a "vállalkozó apukás" gyerekek 2-es átlagra többet kapnak, mint más 5.0-ra, de BMW-vel járnak egyetemre, de mégis szoc.-an hátrányos helyzetűek...

2010. febr. 23. 21:26
 3/37 anonim ***** válasza:
87%
Én azt sem értem, hogy diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás hogy a bánatba jelentkezhet egyetemre?!
2010. febr. 23. 21:55
 4/37 anonim ***** válasza:
18%
Ne háborogni kéne, hanem tanulni... :D
2010. febr. 24. 10:19
 5/37 anonim ***** válasza:
39%

Én sem értem az összefüggést, de nem abban, amiben te, hanem, hogy ha a többletpontra jogosultakat csak így elküldöd emeltezni, akkor te miért itt siránkozol, ahelyett, hogy te is elmennél, és máris meglenne neked is a 80 pluszpontod? Mit foglalkozol más dolgával? Tanulj, aztán te is bekerülsz. Aki meg nem bírja, az meg úgyis kihullik.

"Ha valaki szegényebb jövedelmű családból származott az azt jelenti, hogy nem tud tanulni? "

Nem, nem jelenti azt, de ha valaki rossz tanárt fog ki, akkor muszáj, hogy magántanárhoz járjon ha jó jegyeket akar. Egy minimálbérből élő család pedig kötve hiszem, hogy ki tud fizetni 1000-1800 Ft-ot óránként magántanárra.

A nyelvvizsgával ugyanez a helyzet, ahhoz nagyon jó nyelvérzékkel kell rendelkeznie valakinek, hogy egyedül lenyelvvizsgázzon. Az iskolai nyelvoktatás színvonala pedig néhány gimi kivételével egyenlő a nullával. Örül a gyerek, ha középszinten kettest-hármast kap. Ja, és ha nincs pénze nyelvvizsgára, akkor menjen emeltezni nyelvből? Az emelt nyelvi érettségi sokkal nehezebb, mint egy nyelvvizsga, plusz ha még ehhez hozzájön az, hogy valaki egyedül készült fel, alig akad akinek sikerülhet.

Megnézném, ahogy te magadtól felkészülsz egy emelt nyelvi-érettségire.

És még mielőtt megvádolnátok, nem, nem azért írtam ezeket, mert én is összeszedtem a plusz 80 pontot ilyen-olyan okokból. Tavaly felvételiztem, de nem vettek fel, viszont nagyon sok osztálytársam, aki nálam sokkal rosszabb tanuló volt, már egyetemista. Mert kaptak ilyen-olyan ürügyekkel sok-sok pluszpontot. Volt köztük diszgráfiás, diszkalkuliás, árva, és olyan is, akinek a szüleinek csak 8 általánosa volt. A szülők nagyon aranyosak, kedvesek, ismerem őket személyesen, de már 7-8.-os tananyagban sem tudtak segíteni a tanulásban a gyerekeiknek. Plusz nem olyan helyen dolgoztak a 8 általánossal, ahonnan százezreket vittek haza. Örültek, ha a gyereknek a menzát be tudták fizetni, nemhogy különtanárhoz járassák.

Most legyek irigy rájuk? Isten ments, hogy irigykedjek az árvára, vagy bárki másra. Én inkább örülök, hogy nincs semmi okom a többletpontokra, valamint hogy van pénzünk magántanárra. Idén újra felvételizek, ha nem jön össze, akkor pedig jövőre, mert szerencsére megtehettem/megtehettük, hogy egy évet itthon maradjak és ne csináljak semmi mást, csak tanuljak. Ha egy rosszabb anyagi körülmények között élőt nem vesznek fel, azt mit csinál egy évig? Munkát nemigen talál, max. beiratkozik vmi OKJ-s hülyeségre.

A diszlexia/diszkalkulia/diszgráfia pedig nem betegség, pláne nem modernkori.

Ha 98-100%-osra megírod a középszintűt, plusz elmész 2 tárgyból emeltezni, még az orvosin is lazán bennvagy. Akkor mi a problémád? Mért zavar, ha más is bekerül?

2010. febr. 24. 13:31
 6/37 A kérdező kommentje:

Voltam emeltezni. Nem sikerült rosszul, de azért olyan baromi jól sem. (91%) Igen tanultam rá. A 80 pontom nem lesz meg 5 pont híján.

A felvételim meg egyáltalán nem biztos, mert a másik tárgyamnak a magyarnak min. 90-95%-osnak kellene lennie, ami azért valljuk be elég nehéz. Főleg azért mert baromira szubjektív és javítótanár függő. Ergo ha én megfeszülök, halálra tanulom magam, még akkor sem biztos a jó eredmény. Kiolvashatok 15000 könyvet, bemagolhatok mindent, ha egyszerűen olyan idióta javítótanárt fogok ki, aki lehúzza az egészet. Tehetek erről? Nem...

Mit foglalkozok más dolgával? Amíg ő röhögve bekerül az egyetemre, mert csak két hülye tételt kell kihúznia szóbelin -amit már vagy fél éve tud-, és simán összehoz egy 98-100%-ot, addig én megfeszülhetek meg eljárhatok 80ezer különtanároz, akkor sem érek el vele semmit, ha egy kretén javítótanárt fogok ki.

Persze az ilyen szegény diszlexiás emberkék emelik majd meg a ponthatárt. Ez az esélyegyenlőség gratulálok. Szegénynek meg kell tanulni 30-40 szóbeli tételt fél év alatt. Ez aztán hatalmas nagy teljesítmény ez igen. Az ilyeneknek tényleg a felsőoktatásban van a helyük...

Én nem jártam tanárhoz, mégis sikerült felkészülnöm emelt törire, és angol nyelvvizsgára is. Egy minimálbérből élő ismerősöm, aki csak az anyukájával él, simán tud tanulni. Van 2 nyelvvizsgája, abból egy felsőfok a másik középfok.

Épp most írja az OKTV 2. fordulóját.

Középsuliban nekem sem volt jó angol tanárom. Még is elég sokan letudták tenni önszorgalomból 60-80%-os emelt nyelvi érettségit. Furcsa igaz? Tudod tanulni kell. Nem mondták még? Képzeld el el lehet menni diákmunkára. Én is voltam nem egyszer. Ebből finanszíroztam a nyelvvizsgámat. Most biztosan hihetetlen dolgot mondtam ezzel. Foghatod szegény hátrányos emberek pártját, amiből csak az derül ki, hogy te is az vagy.

Engem ki tanított általánosban? Senki. Még középsuliban sem. Nem ilyen hülyeségekkel kellene érvelni.

A diszlexia pontosan modern kori "betegség". Régen érdekes módon mindenki megtudott tanulni normálisan olvasni meg számolni. Most meg előtérbe került a lustaság, és hopp hirtelen szegényeket előnyben kell részesíteni. Jahh ezt nem én mondtam, hanem egy ezzel foglalkozó tanárom. Nekem sem ment jól az írás. Mit csináltam? Tanultam meg gyakoroltam. Volt más választásom? Nem. Nem rohangáltam el egyből minden hülye papírért, hogy jajj hátrányos helyzetű vagyok.

2010. febr. 25. 10:49
 7/37 anonim ***** válasza:

Az utóbbi időben rengeteg ilyen kérdésre adtam választ.

Az oktatás és módja el van rontva általános iskola alsó tagozattól kedzve (pl. aki nem tanul meg olvasni, azt nem lehet megbuktatni), ezen nem fogunk tudni változtatni. Mit kell hát tennünk? Elfogadni, elviselni, és a magunk életét minél jobbá tenni. Azzal ha siránkozunk ezeken a dolgokon, akkor nem fog menni.

2010. febr. 25. 20:43
 8/37 anonim ***** válasza:
Én általános iskolában diszgráfiás voltam,emlékeim szerint ugy 3.os koromig nagyon mehezen ment az irás,felcseréltem a betüket,stb. Viszont anyám leültetett és volt olyan hogy 5-10 oldalakat másoltam le egy délután alatt. Huszonéves vagyok,és talán 16-17 évesen,gimnáziumban volt utoljára egy erre utaló "tünetem",pontosan emlékszem rá kémia órán a szén molekulába forditva irtam a c betüt:) Ne akkor nagyon megijedtem,megint elkezdtem oldalakat írogatni. Ma már senki nem mondaná meg szerintem hogy nehézségem volt vele,bár nagyon odafigyelek mindig. Ja és eszembe sme jutott iylen baromság,hogy ezért hátrányos helyzetü lennék a diszgráfia ,diszlekszia, diszkalkulia valós betegségek,de rengeteg gyakorlással,több odafigyeléssel teljesen megszüntethetők. Szerintem ma már a lusta gyerekekre is rásütik ,mindenféle felmentéseket kapnak én ezt nem tartom jó ötletnek,mintha a szőnyeg alá söpörnénk a problémát. A nyelvtanuláshoz meg annyit hogy gimnáziumban ingyen tanulod a nyelvet,kettőt is,nem kell magántanárhoz járni egyszerűen otthon is elő kell venni a könyveket. Én ezeket a támogatásokat mind (vagy kb 99%ban ) megszüntetném,illetve legalább szigorúbb feltételekhez kötném. Gáz..
2010. febr. 25. 21:44
 9/37 anonim ***** válasza:

Nem plusz pontokat kellene adni, hanem végig kellene segíteni a hátrányos helyzetű tanulókat egészen az érettségiig. De nem erre lenne a napközi és a tanulószoba? Nyelvügyben nem tudom, hogyan lehetne segíteni, de szívem szerint eltörölném a kötelező nyelvi érettségit, részben ezért.

Kedves kérdező, ne gondold, hogy a diszlexiát/diszkalkuliát csak úgy kitalálták a lusta/hülye gyerekek számára. Hidd el, ezek valódi képességstruktúrákat jelentenek. A történelemben azért nem bukkantak fel, mert:

Sokáig nem volt tankötelezettség, és csak kevesen tanultak. Aki nem bírta, az kiszelektálódott, és elment szakmát tanulni, vagy gazdálkodni.

Az iskolában kevesebb volt a tananyag, és lassabban haladtak.

Akár a gyerek tíz éves koráig is lehetett várni a beiratásával.

Nekik sem pluszpont kellene, hanem lehetőleg korai szűrés, és fejlesztés.

2010. febr. 25. 21:59
 10/37 anonim ***** válasza:

Én például diszlexiás vagyok. Ne mondd nekem, hogy nem létezik ez a jelenség! Nem vagyok buta, és nem vagyok lusta; mindig rendesen tanultam. Érdekelnek a nyelvek, de az első idegen nyelvemből csak 15 év után sikerült középfokú nyelvvizsgát szereznem.

Korán megtanítottak olvasni. Ez a folyamat két éven át tartott, és igen jó eredménnyel zárult. Ha fáradt vagyok, akkor nincs belső hangom olvasás közben, a beszéd nehezen megy, a megfogalmazás gyakran magyartalan, és nem tudom a tanult idegen nyelveimet használni. Ha nagyon beleélem magam egy nyelvbe, akkor nehezen váltok át egy másikra, különösen magyarra. A diszlexiám újra felbukkant egy újabb nyelvben. Pedig igazán szeretem a nyelveket, és nem hanyagolom el őket.

2010. febr. 25. 22:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!