Deriválás, Integrálás, Mátrixalgebra, Lineáris algebra, Vektoralgebra?
Ezek a témakörök gondolom számos pontban összefüggenek egymással.
Melyik a legnehezebb?
Ha az egyik részét nem tudom akkor még lehet, hogy a másikat meg tudom tanulni?
Egy bizonyos szint felett mindegyik nehéz. Pl középiskolában a deriválás és integrálás gyakorlatilag 1 délután alatt megérthető, de egy műszaki egyetemen azért az integrálásban vannak igencsak érdekes dolgok.
Sőt, ha parciális diffegyenletekkel foglalkozol, akkor deriválásnál is előbukkanhatnak érdekes dolgok (pl új fajta terekben történő deriválás esetén).
Köszi.
Középiskolában nem tanultunk deriválást, integrálást.
Tényleg attól függ, hogy milyen szinten tanulja az ember. Jó, persze a tanár/gyakorlatvezető kvalitása sem elhanyagolható. Én például meg is lepődtem, hogy az első válaszoló lineáris algebrát írt, mert amennyire visszaemlékszek a diszkrét matek 1-re, nem volt igazán nehéz ez a rész. Gondolom máshol jóval mélyebben oktatják.
A mátrixalgebra, mely valóban szorosan kapcsolódik pl. ehhez, nekem Operációkutatás néven fut(ott), elég sötétnek bizonyult. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem nagyon erőltettem meg magam, és másoknak elég szép jegyei voltak az egyébként mumusnak tartott vizsgán, szóval gondolom ez is tanulható egyébként (a gyakorlati részére gondolok értelemszerűen, elméletet rosszabb esetben magolja, jobb esetben érti és megtanulja az ember).
Az analízis eleinte nem tűnt veszélyesnek, de a végére sajnos elég nehéz lett. Határértékszámítás nem igazán vészes, Deriválás megint olyan, hogy megérted a deriválási szabályokat, megtanulsz definíció szerint deriválni ha azt is kérik, és igazából ennyi. Ezt jól írták felettem, tényleg egy hosszabb délután a legtöbb analízis/kalkulus/stb 1 kurzus esetén, persze itt is számít a "mélység".
Integrálás az nekem idővel túl soknak bizonyult, de itt is a tanulás hiányáról lehetne nyilatkozni inkább, mint a témakör nehézségéről. Erre is rá lehet húzni az "egy délután alatt megtanulható" sémát, ha igazán ráérez az ember. Sokat segített volna középsuliban egy matekfakt, legalábbis nekem. A fentebbi állításaimtól függetlenül _ szerintem _ ez a legnehezebb, de megtanulható ez is!
Vektoralgebrám nem volt még, valószínűleg nem is lesz. Persze volt szó vektorterekről meg hasonlókról, de úgy érzem ez még csak bevezetése lenne ennek a témának, úgyhogy nem tudok nyilatkozni róla.
Köszi a kielégítő választ.
Most már mindegyiktől tartok, de neki állok tanulni.
Tartani érdemes mindegyiktől :) de véletlenül sem a kedvedet akartam elvenni.
Ne csak az én véleményemre alapíts, én eléggé szélsőséges eset vagyok, nem igazán tudtam az egyetemre koncentrálni... bár nem mondtuk ki nyíltan, de gondolom te is hasonlón gondolkozol. Hidd el, ha alapból van egy kis érzéked a reál tárgyakhoz, és szorgalmasan + folyamatosan készülsz, "értve tanulsz", akkor menni fog ott is. A legtöbb esetben ezek valamelyikének a hiányából származnak a problémák matek terén; az elsőre jó példa egy bölcsész ismerősöm, aki gazdinfó után ment át szabad bölcsészetre (gondolom érezhető a reál-humán differencia), a másodikra én a hanyagságommal, a harmadikra meg a sok-sok bukás maxpontos elmélettel és lósz*r gyakorlati résszel mondjuk kalkulusból, vagy épp fordítva.
Sok sikert! Gyorsan meg lehet szokni a magasabb matematikát is, legalábbis én nem vagyok nagy penge a felsoroltak egyikéből sem, de úgy érzem, boldogultam és tudnék boldogulni velük. :)
A deriválás biztosan könnyebb az integrálásnál, mert előbbi szinte mechanikusan végezhető, utóbbihoz sokszor ötletek kellenek, találgatni, több gyakorlás. A kettő szorosan összefügg, az integrálás deriválás "visszafelé".
Először mindig (vagy szinte mindig) deriválást tanítanak.
Felsőoktatásban általában egy analízis (ez a matematika egy területe) vagy kalkulus nevű tárgy részeként tanulod őket, rengeteg minden egyébbel együtt.
A lineáris algebra is egy valamennyire önálló matematikai részterület, tartalmazza a mátrix és vektoralgebrát. Önmagában mátrixok, vektorok összeadása, szorzása nem nehéz, azt megérteni, hogy hogyan függnek össze a lineáris egyenletrendszerekkel, az nehezebb.
Szerintem az analízis nehezebb, mint a lineáris algebra. A határérték fogalma is nehéz, és a bizonyítások is nehezebbek.
Később egyébként a két terület összér, a többváltozós függvényeknél. De addig szerintem tanulható a kettő külön, és nem feltételezik egymást.
Persze sokkal fontosabb, hogy milyen képzésen tanulod, vagyis milyen szinten. Az OKJ-n "Műszaki matematika" címen futnak ezek. Ezt az anyagot csak be kell gyakorolni, nem kell érteni, voltam ilyen képzésen, mindenki átment, senki nem értett belőle semmit. Egyébként nem is lehet, ahogy tanítják. Főiskolás nem reál szakok kurzusai hasonlóan felületesek, itt is mindenki csak túl akar lenni rajta, nem értik, nem tudják mire jó, nem ismerik a kontextust, ezeknek sincs semmi értelme, de benne van a hivatalos tananyagban, ezért tanítani kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!