60 km-es utat az egyetemig hogyan lehet bírni?
Többet ismerek, akik 40 km-ről járnak be, és jól bírják.
Ha jó órarendet állítasz össze - pl nem raksz órákat reggel 8-re, stb - akkor simán ki lehet bírni, a bérlet árából viszont akár egy olcsóbb albérlet is kijönne..
Elég rizikós ilyet kockáztatni Magyarországon. Nekem volt ismerősöm, aki 60 km-re járt vonattal, kötelező gyakorlat idejére pl. kellett neki lakást bérelni, mert volt, hogy olyan soká végeztek, hogy nem tudott mivel hazamenni.
Én 120 km-re tanultam, kolis voltam, szóval heti 2x utaztam, vonattal, de szörnyű volt. Jöttek a sztrájkok, lesett a hó, felső vezeték szakadás stb. Ocsmány, retkes, undorító vonatok. Egyszer emlékszem, a 18.30-as vonattal mentem volna vissza, másnap 9-től vizsga, először késést mondtak be, majd h nem jön már ma több vonat. Képzelheted, alig aludtam, hogy holnap el tudok-e menni. Dekkolhatsz télen a hidegben.... De mivel már lekésted, kénytelen leszel bejárni...
60 km nem sok. De az attól függ, milyen a közlekedés. Egy darabig én is így jártam ,de azt hozzátenném, hogy nekem 3x kellett átszállni, mire pestre értem, és az út 2/3-át a jó régi piros vonattal tettem meg, ami mindig késett, baromi lassú volt, sose értem el a csatlakozást.
Háztól az egyetemig volt 2,5 óra oda, és ezt napi kétszer, lefárasztja az embert, volt olyan napom, mikor reggel nyolctól voltam bent este nyolcig, majd hazaértem 22-re, másnap meg 5kor kelni... Nem is tanultam még, nem is igazán ment, főleg amikor a vonatok miatt rendre lekéstem az első órai szemináriumokat...
De ha jobb helyen laksz, akkor szerintem abszolút jól lehet bírni.
Kibírható, de hosszú távon ideggyengeséget okoz. Kényelmetlen. (Egy osztálytársam próbálkozott ilyen távolsággal napi szinten bejárós lenni, buszozni, de két hónap szenvedés után feladta. Pedig az egyetem előtt tette le a távolsági busz.)
Persze, ha jó a közlekedés, sűrűn járnak a buszok/vonatok, és ügyesen állítod össze az órarendedet (nem kezdődnek túl korán az óráid és késő délutánig, estig sem ülsz bent), akkor megoldható. De Magyarországon, hogy ne késsen a MÁV és minden flottul menjen a Volánnal... olyan nincs. Főleg télen.
Én Érdről járok be Budapestre, ez egy kb. fél órás táv. És szeptembertől így fogok egyetemre menni. Húzós lesz. Az első óráimat késő délelőttre próbálom felvenni.
És ez a távolság csak kb. 22km, mégis cinkes. Már most késnek biztosító-hiba, vágányzár és egyéb redvaságok miatt a vonatok 10-15 perceket, hát még télen mi lesz...
De a bérlet igen drága, még akkor is, lakóhely és iskola között jár a kedvezmény. Egy olcsóbb albérlet (betársulva valakikhez) is ennyibe kerül és máris jobban jársz.
Hát.Elég rossz nekem egy ismerősösöm 100km utazott naponta.Azt mondta ilyen rossz sosem volt.
Inkább egy öreg nőhöz költözött
Köszönöm szépen a válaszokat! Sajnos már megtapasztaltam hogy milyen a MÁV,míg középiskolába jártam 25-25 km-t utaztam naponta vonattal. A keresztanyámék 30 km-re laknak az egyetemtől úgyhogy ha más nem lesz majd néha hozzájuk "költözöm" ha már nagyon fárasztó,mert azért a 60 kmnél mégis kevesebb a 30. Megnéztem és 4210 forint lesz a bérlet egy hónapra és megnéztem ha koleszos lennék és minden hétvégén hazajönnék akkor 4500 forint lenne az út bérlet nélkül,ha csak jegyet vennék. A kolesz azt hiszem 8000 forint lett volna.
Amíg középiskolába jártam ha pára volt azért,ha esett a hó azért,ha sütött a nap akkor meg azért késtek a vonatok,4 év alatt nagyon ritka volt hogy pontosan jártak volna,már nem is azon lepődtem meg ha késtek hanem ha pontosan jártak.
Sajnos az első félévben nem én állítom össze az órarendemet hanem úgy kapjuk és majd a további félévekben állíthatjuk össze magunknak. Amúgy Győrbe fogok járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!