Ha az a célom, hogy a gyermekem jó egyetemre járjon, akkor melyik opció a jobb?
8. osztályos gyermek szeretne játékfejlesztő lenni és külföldi egyetemre járni. Én erre 2 lehetőséget látok:
A) Olyan középiskolába jelentkezzen, ahol szoftverfejlesztést is tanul (5 éves, technikumi képzés), de középszinten készítik fel az érettségire, majd pedig onnan tovább külföldi egyetemre.
B) Egy erős gimibe járjon, ahol felkészítik az emelt érettségire és majd külföldi egyetemen tanul tovább utána.
Mindkettő mellett lehet fakultatív és autodidakta módon programozást is tanulni természetesen.
Melyik verzió mellett érzitek esélyesebbnek a tudás megszerzését és nagyobbnak az esélyt egy jó, külföldi egyetemre?
A gimnázium általában a legjobb opció, ha bárki utána egyetemre szeretne járni. Az adott esetben ezen belül is leginkább a matematika tagozat az ideális, mivel az informatikus képzés erősen matekos.
A gimnázium után egyből külföldi egyetemre menni viszont szerintem még anyagi okokból erősen megfontolandó. Vannak ugyan olyan országok az EU-ban, ahol nincs, vagy csak jelképes tandíj van, de ez esetben állni kell a tetemes albérleti költségeket, nem is szólva az utazgatásról. S ez már nem egy átlagos hazai pénztárcának való. Persze lehet az egyetem mellett félállásban dolgozni, de akkor az a tanulástól veszi el az időt, s így már nem biztos, hogy jobban jár, mintha az ELTE-re iratkozik be programozó informatikusnak. Ez utóbbi ugyanis elég magas színvonalú.
B) Gimiben matektagozat infó szakkörrel, színvonalas tanárral, neves versenyek nyerése, szabadidőben önfejlesztés és munkatapasztalat valami prpgramozó munkakörben. Az is jó, ha vállal vezető pozíciót valami csapatban, ezek mind pluszpontok egyetemi felvételinél. Esetleg sportversenyek nyerése.
Egyébként ha itt megy bsc-re akkor is választhat külföldi msc-t, ha esetleg akkor nem jönne össze.
Azért azt is kalkuláld bele, hogy addig még sokat változhat. Én se abba az irányba tanultam tovább, ami nyolcadikosként érdekelt.
Én sima gimibe jártam, de ettől függetlenül friss egyetemet végzett fejjel én ha újra kezdhetném valami olyan helyre jelentkeztem volna ahol szakmát is kapok érettségi után.
Úgyhogy én az A opciót javaslom.
Én is a gimnázium mellett voksolok. Egyébként én úgy tapasztaltam, hogy annyira nem számít a gimi erőssége.
Én csak elhelyezkedés alapján választottam anno, és nem érdekelt, hogy mennyire erős. Ráadásul végülis sport szakra jártam, és a mindenféle igazolásokkal az órák felén se voltam ott. Szóval igazából annyit nem ad szerintem egy jó gimi. Illetve ezt az állítást lehet megfordítanám, egy gyengébb gimi nem vesz el sokat. Ha esetleg nem kielégítő a gimis oktatás a nehéz érettségire (vagy ha valami más vizsga van a külföldi egyetemre), külön tanárt ajánlanék. Egyébként a közép érettségik simán hozhatóak egyéni tanulással is (nekem 90+% lett az összes, és nem szakadtam meg). Az emelt érettségihez meg lehet amúgy is kevés a középiskolai képzés, szóval gyakran arra amúgy is külön tanárhoz járnak (nyilván vannak kivételek, de az én baráti körömben mindenki külön készült fel).
Illetve az egyetemi képzésről meg még annyit, hogy szerintem nem lesz sokkal előrébb, ha előre tanul valaki. Úgyis megtanulják, amit kell az egyetemen, és rengeteg lehetősége lesz elmélyedni témákban. Az education gyakran próbálnak menőzni a középsulisok, hogy már mennyi mindent tudnak, aztán egyetemista fejjel meg csak nézek, hogy az legalapozóbb tárgyaimból az első két fejezetet tudják. Aztán ha belerülnek az egyetemre, kiderül, hogy teljesen mást és máshogy fognak tanulni. (Én orvosis vagyok, a barátom msc-t végzett mérnökinformatikus)
Fazekas spec. matek a legjobb választás, csak persze nagyon nehéz bekerülni. De más is jó, ahol sok és erős a matek, lehetőleg minél kisebb létszámú osztályban legyen oktatva!
Ez akkor is tökéletes választás lesz, ha közben változnának az elképzelései, minden lényeges dolog alapja kb., hogy a matekoktatás rendben legyen középiskola végéig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!