Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » ELTE-IK programtervező informa...

ELTE-IK programtervező informatikus vs BME-VIK mérnökinformatikus ?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Továbbtanulás előtt állok és tudom, hogy rengetegen feltették már ezt a kérdést, de hátha kapok valami új információt itt is. Gondolom senki sem végezte el mindkettőt, viszont akik egyik vagy másik helyre járnak vagy barátai, ismerősei, azoknak is meghallgatnám a véleményét.

Valamilyen programozóként szeretnék majd elhelyezkedni, itthon elég sokat szoktam hobbi projektjeimel ügyködni, de a fizikát és a hardveres részét is szeretem az informatikának, viszont nem ez irányban szeretnék elhelyezkedni.

Milyen a közösség?

Melyik a nehezebb?

Milyenek az oktatók?

Melyiknek van nagyobb 'presztízse'? (Tudom, hogy ebben a szakmában nem nagyon számít.)

dec. 17. 13:52
 1/2 anonim ***** válasza:
79%

BME mérnökinfóra jártam.

Fizikától fél mindenki. A TTK-n tudják, hogy a Fizika 1-2 alibi tantárgyak, hogy mérnöknek hívhassuk magunkat és így is kezelik. Nagyon egyszerű és szándékosan lassan haladva mondják, jól elmagyarázva az anyagot. Meg számonkéréseken annyira nem figyelnek és nem veszik komolyan a dolgokat. Ez online oktatáskor jött ki leginkább, ahol mindenki 5ös volt. Normál esetben elég durva red flag lett volna, hogy komolyabb odafigyeléssel újra kell mindenkit vizsgáztatni, de nálunk röhögős emojikkal viccelődött vele az előadó.

Hardver közeli dolgokat csak akkor tanulsz, ha kifejezetten az érdekel. Tehát olyan specializációra kell menni az IIT-ra és olyan szabvál tantárgyakat, meg szakdoga témát kell választani ahhoz. Ha te ettől távol akarsz maradni, simán megteheted.

A kötelező tanterveben az hardver közeli dolgokról van minimális szó, de inkább általános műveltséget adnak a témában és csak nagyon felületesen mutat be dolgokat.

"Melyiknek van nagyobb 'presztízse'?"

Talán a BME, de kb ugyanaz.

"Melyik a nehezebb?"

ELTE IK-n a matek nehezebb mint a BME-n. Nagyobb fókusz esik rá és matek versenyeken verni szokták a VIK-eseket.

"Milyen a közösség?"

BMEn jobb. Több a szervezett program és talán összetartóbb a közösség.

"Milyenek az oktatók?"

Velem mindenki jó fej volt. Nem találkoztam a "megszivatlak, mert olyan kedvem van" típusú oktatókkal, sőt ahol lehetett mindenki segített. Voltak laborok, amit csak azért tudtam megcsinálni, mert segítettek a laborvezetők. Vagy éppen szóbeli, ahol megkérdezték BSZ2-ben azt hiszem, hogy melyik témába kérdezzen bele, hogy meglegyen a kettes.

dec. 18. 18:50
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Az ELTE IK-n tanulok.

"Milyen a közösség?"

- Nagyon jó. Első évben fix csoportok, szervezett csapatépülés, utána/ezalatt csatlakozási lehetőség hallgatói körökbe. Aki ismerkedni szeretne, az tud.

"Melyik a nehezebb?"

- Mivel tanul mindkét helyen bőven haverom, és kb. ismerem mindkét képzést, ki merem jelenteni, hogy kellően nehéz mindkettő, habár más-más területekre kerül a fókusz a két szakon, ahogy az előttem is elhangzott.

"Milyenek az oktatók?"

- Nekem még nem volt rossz oktatóm, ez persze nem azt jelenti, hogy nincs. Mindenesetre elég jól érvényesül az oktató-hallgató partneriség, nem láttam még szivatást.

"Melyiknek van nagyobb 'presztízse'?"

Hát mindkét kar hallgatóinak van egoja, szerintem IK-snál vagy VIK-esnél kevesen verik többet a mellüket :DD De amúgy túl van értékelve a presztízs dolog, a lényeg, hogy igényes szakok, minden lehetőséged meglesz, hogy fejlődj, és sikeres legyél.

Ami a választást illeti. Nézz el nyílt napokra stb., de leginkább nézd meg a két tantervet. Én a tanterv miatt döntöttem az IK mellett (a VIK volt a másik opcióm, más szóba sem jöhetett), mert erősen szoftver központú képzést kerestem. Nekem a matek pont hogy green flag volt, főleg az AI miatt, de amúgy nem minden szakirányon van nagyon erős matek, ez ne rémisszen el.

dec. 21. 07:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!