Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » 26 évesen tanári szakra...

26 évesen tanári szakra szeretnék menni. Érdemes levelezőre menni?

Figyelt kérdés
Jövőre továbbtanulnék, tanárszakon. Lakhatási költségek miatt leginkább a levelezőben gondolkozom munka mellett. Otthon élek szülőkkel, mindenben támogatnának, a nappali képzést is finanszíroznák. Viszont őszintén megvallva, szívesen nem mennék albérletbe, idegenek mellé, vagy egyedül bérelve brutális árakon, dobálva ki másnak a pénzt az ablakon. Ahogy hallom, dolgozni se lehetne nagyon a nappali képzés mellett. Talán megválaszoltam a kérdést, de érdekel a ti véleményetek is.
aug. 5. 20:57
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
72%
10 a humán szakok mindig is felejtősek voltak. De reálban a tanári is. Ha jó vagy matekból,fizikából menj inkább valamilyen mérnök szakra. Ha biosz, kémia megy, akkor valami természettudományos vagy gyógyszerész képzésre.
aug. 8. 21:29
 12/36 anonim ***** válasza:

"De most rendezik a fizetéseket."

Én tanárként erre azért nem alapoznék... Sajnos a 2013-ban is az volt, amikor bevezették az életpályamodellt, hogy ez majd hosszútávra megoldja a tanári bér problémákat. Az ötlet jó is volt, hogy a fizetés emelkedését a minimálbér emelkedéséhez kötik. Na ezt vették ki az első adandó alkalommal (magyarán hazudtak), és az ún. vetítési alapot tették be helyette, ami 10 évig változatlan maradt. A bérünket úgy egészítették ki folyamatosan pótlékokkal, hogy a bérminimumot elérje. Így fordulhatott elő a végére, hogy ez az összeg a pályakezdők és a mondjuk 10-15 éve szakmában dolgozó pedagógusok fizetése kb azonos lett.

Most az új rendszerrel, meg semmire sincs semmi garancia. Illetve az, hogy 2025-ben a tanári átlagbér a diplomás átlagbér 80%-ának kell lennie és ezt tartani kell folyamatosan 2030-ig. Ha azt vesszük, hogy a korfa szerint a tanárok 47%-a 50 év és 15%-a 60 év feletti, így azért ebben láthatjuk, hogy arányaiban bérek nagyobb százalékát az idősebb korosztály fogja elvinni.

[link]

Szóval mire te elkezdesz tanítani 2030-ban, már pont nem köti majd a kormány kezét semmi sem.

aug. 20. 15:47
 13/36 anonim ***** válasza:

De persze lehet bizakodni, hogy addig csak lesz kormányváltás, vagy valahol visszaáll a tanári pálya megbecsültsége.

Vagy az lehet még opció, hogy nyelvtanárnak mész el, és akkor van más lehetőséged is, magánórák stb.

aug. 20. 15:48
 14/36 anonim ***** válasza:

Én a helyedben 26 évesen semmiképpen nem kezdenék bele egy 5 éves képzésbe. Inkább választanék egy 2 éves mesterszakot, persze ha van már valamiből alapképzésed.

De nyilván, ha a tanítás az álmod, akkor menj tovább vele, mert később lehet bánni fogod! A levelező jó megoldás arra, hogy munka+tanulás legyen. Ez sem lesz könnyű persze. Aztán hátha lesz tényleg egy pozitív fordulat az oktatásban.

Egyébként olyan hiány van tanárból, hogy sok helyen már hallgatókat is alkalmaznak, pl nálunk is nyelvórákra.

aug. 20. 15:52
 15/36 anonim ***** válasza:
14 nem az 5 éves képzéssel van a baj. Jogásznak, gyógyszerésznek simán elmehetne, ha lenne a városában ilyen képzés. Ha nem kell albérletet fizetni. 4,5 fölötti átlagnál azért jár már a 40 ezres havi ösztöndíj, még jobb eredmény esetén lehet szerezni fél évenként pályázható plusz 100-ast havonta. Mellette tud hétvégeken valahol beugrós állást vállalni. Kemény, de a pénz az vissza fog térülni néhány év múlva. A tanár szaknál sajna nem, főleg ha már betöltötte a 25 évet a kérdező és így már nem a bruttó a nettója. Még talán 25 év alattiként jó a tanár fizetés, vagy legalábbis a napi 3 étkezésen kívül másra is tud költeni, de 25 után ez már nehézkes.
aug. 20. 16:31
 16/36 A kérdező kommentje:
Lemondtam róla. Inkább kitanulok egy szakmát. Elektronikai műszerészt. Levelező csak az ország másik végében van, albérletbe meg ha leszakad az ég, akkor se megyek. Hallottam érdekes dolgokat a tanárszakokról, hát akkor már olyanért küzdjön az ember, ami később kifizetődik valamennyire.
aug. 20. 16:47
 17/36 anonim ***** válasza:
100%
Pedig levelező majdnem minden egyetemen van. Budapesten is az összes egyetemen, az semmilyen irányból nem az ország másik fele. Ennek ellenére támogatom a döntésed.
aug. 20. 19:35
 18/36 A kérdező kommentje:
Levelező tanári osztatlan képzés most nézem, hogy csak Egerben van, régebben Nyíregyházán is volt. Az ELTE-n én osztatlan tanárit nem láttam. Nem mondok le róla végleg, gondolom, hogy pl. az Eszterházy Egyetem nem olyan szívatós, mint az ELTE.
aug. 20. 19:40
 19/36 anonim ***** válasza:

15

"Ha nem kell albérletet fizetni."

Hát most valamit valamiért... Egyébként kolit is meg lehet pályázni.

De a kérdezőnek egyáltalán azt kellene megnéznie, hogy pontosan hol van tanárképzés, mert azt nem hinném, hogy bárhol is lakik, csak az ország másik végén talál...

aug. 20. 22:23
 20/36 anonim ***** válasza:
100%

"Eszterházy Egyetem nem olyan szívatós, mint az ELTE."

Mindenhol lesznek követelmények.

aug. 20. 22:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!