26 évesen tanári szakra szeretnék menni. Érdemes
levelezőre menni?
Miért akarsz tanár lenni? Legalább akkor egy jobban fizető szakot végezz el. 26 évesen a szüleid tartanak el. Ha tanár szakot végzel is az lesz. Nem fogsz tudni megélni.
aug. 5. 21:13
2/36 A kérdező kommentje:
1. De most rendezik a fizetéseket.
26. Ja, pályakezdőként az első 5 évben keresel annyit, amennyit minden más szakon kezdőfizetésként, ami x év után a 3x-osa lesz. Neked meg marad ugyanannyi, az infláció meg egyre növekszik. Amellett kiidegel a sok mérgező idős kolléga, akinek 30 év után is sokkal kevesebb a fizetése és féltékenységből cseszeget. Amellett a szemtelen diákoktól, akik nem jó tanulók is állandóan meg fogod kapni, hogy pár év múlva szakmunkásként sokkal jobban fog élni, mint te a diplomás tanáriddal. Nem megbecsült munkakör.
aug. 5. 21:31
4/36 A kérdező kommentje:
3. Lehet, igazad van. Meg ahogy hallom, a tanárképzés nem éppen a legkönnyebb képzések közé tartozik, s az 5 év is elég hosszú. Ez egy dolog, de ha a fizetés is gyenge, akkor a fene megette a hivatástudatot. Akkor a másik opció a mérnöki lesz.
5/36 A kérdező kommentje:
Egyébként, jelenleg nem tartanak el a szüleim, megosztjuk a költségeket.
"Viszont őszintén megvallva, szívesen nem mennék albérletbe, idegenek mellé, vagy egyedül bérelve brutális árakon, dobálva ki másnak a pénzt az ablakon."
Én pont emiatt vásároltam ingatlant 18 évesen, az egyetem kezdése előtt, mire végeztem a 3 éves BSc és 2 éves MSc képzéssel addigra 3,5x-re nőtt az értéke, tehát még befektetésnek is tökéletes volt, 65 millióért adtam el 2019-ben.
aug. 5. 22:46
6 csak nem mindenki áll úgy anyagilag, hogy tudjon lakást venni. Főleg egy egyetemi városban. Max valami lepukkant putrit kinn a város szélén amibe se víz, se gáz nincs bekötve. Berohadt falakkal, omladozó állapotban, bútorok nélkül. Egy normális lakás ott tartunk, hogy 20-30 millió forintnál kezdődik. Ha az mellett lakáshitelt fizetne se tudná magát eltartani, ne a szülei fizessék még a leendő lakást is. Elhiszem, hogy 20 évvel ezelőtt lehetett venni szép lakásokat 20 garasért, de már nem azokat az időket éljük. Nyilván venne lakást, ha lenne miből.
aug. 5. 22:50
szerintem biztos tetszeni fog és meglehet próbálni most is hogy pl. ennyi fizetést fogsz majd kapni tanárként és 1 hónapig hogy tudod beosztani a pénzt.
De így visszagondolva a fizetésekre. Nem lesznek rendezve ilyen kormány mellett.
aug. 6. 13:38
Nem veletlenül tiltakoztak állandóan a tanárok az elmúlt években. De nem igazán történt változás. Én többszörösét keresem egy tanári fizetésnek, de így se engedhetem meg magamnak, hogy lakást/házat vegyek fővárosi lakosként. Hitelt pedig nem veszek fel a tenyészhitelekkel mesterségesen felpumpált ingatlanokra, amik ára négyszeresére nőtt az elmúlt évekhez képest...
Magántanárként egyébként tudsz maszekolni, ha pl. matek vagy angol tanár lennél, annyiból már meg lehet élni (saját lakásod úgyse lesz), meg többet kell melóznod úgy mint heti 40 óra, ezeket bele kell kalkulálni és úgy eldönteni, hogy megéri-e Neked.
aug. 7. 05:28
10/36 A kérdező kommentje:
9. Akkor ilyen magyar-töri, föci-töri gondolom, hogy felejtősek.
Kapcsolódó kérdések: