Hogyan fogadjam el,hogy nem leszek orvos?
Szerintem te nem orvos akarsz lenni, hanem vágysz valamire, amit azt gondolod, hogy azáltal érhetsz el, hogy orvos leszel. Pl. pénzt, megbecsülést, státuszt. Emellett megértem, hogy érdekel is a terület, de ez egy olyan hivatás, ami egész embert kíván. Aki orvos, az már szinte gyerekkorától "át van itatva" egy olyan attitűddel, aminek a középpontjában a folyamatos tanulási igény és a szorgalom áll. Nem mindenki ilyen alkat/nem mindenki hozza otthonról ezt a neveltetést.
Ha matekból kettes vagy, akkor szinte kizárt, hogy el tudd végezni az egyetemet. Nem (csak) a számolási képességek miatt, hanem maga a logikai gondolkodásod színvonala miatt. Ez nem azt jelenti, hogy a gyakorlatban ne lehetnél jó orvos (azaz hogy ne tudnál remekül megműteni vagy megvizsgálni egy embert), hanem hogy sajnos már az egyetemi követelményeket sem tudnád teljesíteni. Az egyetemeknek pedig nem érdeke, hogy olyan embereket engedjenek ki a nagyvilágba, akik megfelelő elméleti tudás híján veszélyeztethetnek másokat.
#38: Igen, továbbra is tartom magam ahhoz, amit írtam. Akinek tényleg az orvosi az álma, az mindent meg fog tenni érte és hiába nem érti a kémiát, kettes szintre meg fogja tudni tanulni az egyetemen.
Én végig általánosságban beszéltem, szerintem nem állítottam sehol, hogy amit leírtam, az a kérdezőnek is menni fog. (Hogy is állíthattam volna tök ismeretlenül, egy 3 soros leírás alapján?) Csupán arra próbáltam rámutatni, hogy ez az orvosis dolog eléggé túl van misztifikálva a köztudatban és nem kell kémia zseninek lenni ahhoz, hogy valaki bekerüljön és utána sikeresen túlélje a kémiás tárgyakat.
Én örökké bántam volna ha hallgatok a károgókra (köztük a gimis kémiatanáromra) és a gyenge kémia tudásom miatt meg se próbáltam volna az orvosit. Eddigi tapasztalataim alapján az orvosi egyetemet el lehet végezni átlagos képességűként is, ha az ember kellően motivált és kitartó. Hogy ez valakire mennyire igaz, azt már saját magának kell felmérnie és ehhez persze kell egy egészséges önismeret. Én nem fogok gyk alapján, ismeretlenül megítélni senkit.
1995-ben eü szakközépből mentem az orvosira úgy, hogy csak két évig volt kémia a középiskolában. Fizikából felvételiztem, bekerültem.
Ráment a nyaram a kémiára, de soha, egyetlen egyszer sem buktam.
#40 persze hogy nem gondolnád, mert képtelen vagy felmérni a helyzetet és a képességeidet.
Ezt a felfogást is imádom. Mi az, hogy aki nincs ellened? Nem az ellenségeid vagyunk basszus, csak reálisak vagyunk.
Mi az, hogy miket kell számolni? Biofizika, statisztika, biokémia, élettan stb stb stb. Szerinted ezeken mi lehet a téma?
És alapból az orvosihoz kell egy természettudományos szemléletmód, ami neked ezek szerint egyáltalán nincs meg.
Teljesen tudatlan vagy, és magad sem tudod hogy ez az egész mivel jár, és mit tanulnál egyáltalán.
Arra meg ne alapozz, hogy biológiából 5-ös vagy. 10-ben nem sok bonyolultat tanulnak, kiváncsi leszek később hogy fogsz megbirkózni pl a genetikából. Elárulom, a biosz emelt is csupa számolásból áll:)
#44 egyrészt az nem tegnap volt, másrészt 2-es matekkal a kérdező nem fogja tudni megírni az emelt kémiát sem.
#43 talán lehet benne igazság, de a kérdező esetében nem fog játszani az amiket írtál. Pl simán bejut 50-60%-os kémia emelttel bejut ha a többit jól megírja stb.
"Pedig van szüksége a számításokra."
Igen? Kérlek áruld el mikor fog kelleni, mert szeptemberben kezdem a negyedévet, túl vagyok az összes kémia, biokéma vizsgán és eddig a legalapvetőbb oldatos, pH-s számolásokon kívül (amiket kb közép érettségin kérnek) semmire nem volt szükség.
"A fizika hasonlóan nehéz, és ha azzal jut be, elég nagy hátrányban lesz, ugyanis orvosira nem véletlenül kérik az emelt kémiát. Számos tantárgy arra épül."
Ilyet is csak az ír, akinek semmi köze az orvosihoz..
Semmi hátránya nincs a fizikával felvételizőknek, a kémiásokkal szemben. Előbbi csoportnak a kémiával kell több időt eltölteni az egyetemen, utóbbinak meg a fizikával. Az sem igaz, hogy kémiára fontosabb/nehezebb tárgyak épülnek. Van ám biofizika is az egyetemen, nem csak biokémia. Meg szerinted az élettan nem fontos/nehéz? Az színtiszta fizika és míg a kémiát jól megalapozzák az egyetemen első évben (értsd: ha figyelsz az előadásokon és szorgalmasan tanulsz félév közben, akkor minden kellő tudást meg fogsz kapni a továbbhaladáshoz), addig a fizikára ez nem igazán mondható el.
Illetve továbbra sem "kérik az emelt kémiát" orvosin. Ha valóban annyival fontosabb lenne a kémia mint a fizika, akkor simán kötelezővé tehetnék mint az állatorvosin. De mint tudjuk, orvosin a kémia és a fizika között lehet választani, szóval ezzel igazából magadnak mondtál ellent, mindkettő ugyanolyan fontos.
"Azt pedig megnézem, hogy 50-60%-os kémiával melyik orvosira vesznek fel."
Engem konkrétan Pécsre vettek fel, de Debrecenbe még kevesebb pont kellett, szóval oda is simán bekerültem volna. Sőt abban az évben, amikor felvételiztem, még Szegedre is éppen felvettek volna ezzel az eredménnyel.
Nem olyan nagy ördöngösség ám, ha kicsit utánaszámolsz. Mint írtam az kell hozzá, hogy a biosszal kompenzáld a kémiát és mellette a tanulmányi pontod kellően magas legyen.
#47 más rendszer volt, és ne mosd ide, mert a kérdező helyzete más.
Neked ment a kémia, neki nem megy. Kettes matekkal pedig nem fog tudni megírni egy fizika emeltet.
#48 hát pedig van közöm az orvosihoz, úgyhogy ezt benézted. Igenis szükséges a kémia, lesznek számítások, és be sem jut egy olyan, aki a képleteket és vegyjeleket is keveri. Szerinted aki 10. osztályban kettes matekból, annak majd jó lesz az érettsègi átlaga?:)
De nem vitatkozom és magyarázkodom, mert pontosan tudom hogy te csak az alkalmat keresed hogy beleköss a másikba, és bemagyarázd a hülyeségedet, hogy az orvosin semmi számítás nincs, humán szak, és még sorolhatnám. Jó hogy azt nem mondod, hogy tanulni se kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!