Miért menjen egy férfi egyetemre, ha bármelyik építőipari vállalkozó annyit keres, annyit ő valószínűleg soha nem fog? Vagy egy nő, ha egy fodrász, műkörmös nettó 1 millió profitot simán összehoz Pesten?
Fodrász műkörösre nem egyet tudok. Most reddeten van egy kérdés, ami a nőket szólítja meg, hogy mennyit keressen a párjuk. Ott is van egy ilyen nő, aki nettó 900 ezres profitja van. De a barátnőm fodrásza is fixen megkeres ennyit, de szerinte többet.
Nem egy építőipari vállalkozót ismerek, akiknek a nettó 1 millió rossz hónap. Pedig villanyszerelők, burkolókról van szó. A villanyszerelő nem győzi visszamondani a munkákat. Legutóbb egy debreceni 2 éves munkát mondott vissza. Annyira biztosak a lehetőségei, hogy ilyenek nem kell elvállalnia. És mielőtt mondanátok, hogy ez fizikailag milyen megterhelő,nem az. Van segédje. Illetve akkor ott az autószerelők. Azok is folyamatosan tele vannak munkával 10-15 ezre órabérért.
Ezek után minek menjen valaki egyetemre? A mérnökök 90%-a nem keres még burttó 1 milliót sem (mérnökinfó leszámítva) és náluk még a vállalkozás sem nagyon játszik. Szerintem a legtöbb közgázas sem. Talán az IT és orvosok, meg a jól menő ügyvédek. Persze mindegyiknél van kivétel,de ahhoz nagyon nagy szerencse kell.
Míg Pesten ne tudok fodrászt találni másnapra, felújításra vállalkozót csak ha több hónapra előre szólsz.
Titeket ez nem szomorít el? Hogy egy átlag fodrász/körmös a diplomások átlagbértől jóval többet keres? Vagy, hogy egy villanyszerelő ennek a többszörösét is megkeresi? Engem, mint egy diplomást eléggé elkeserít és így érzem felesleges volt 5 évig egyetmre járni. Mire végeztem, három volt általános iskolai osztálytársamnak lett vállalkozása. Persze a rosszabb tanulókból, akik nem mentek egyetemre. Érettségije is csak a körmösnek van, aki 2-3 hónapja vett egy fasza BMW-t.
És tudom, hogy ők vállalkozók. De nekik konkrétan ugyan azt kell csinálniuk vállalkozásban és olyan piacuk van, hogy szinte ne lehet ne jól keresni. ég egy mérnök mit csináljon? Vagy egy közgázas? Sokkal nehezebb bármilyen vállalkozást létrehoznia
Mert egy átlag magyarnak jó a nyomor. Illetve elmegy egyetemre majd sír egy irodában, hogy szart sem keres.
Amúgy az egyik ismerősöm pont most csinálja a körmös tanfolyamot. Úgy, hogy közben közgáz diplomája van. Csak elment dolgozni és rájött, hogy a körmöse többszörösét keresi.
Ahogy ma jöttem haza busszal, egy csoport középsulis beszélgetett, hogy kinek miből kell érettségiznie, hogy felvegyék az adott szakra. Az egyik megkérdezte, hogy miért akarnak egyetemre menni. A válasz a pénz volt.
Az a tanulság, hogy az oktatásban még mindig az van, mint 10-15 éve amikor én jártam. A tanárok elhitették, hogy a diplomások keresik a sok pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!