Orvos vagy jogász?

Figyelt kérdés

Másodéves joghallgató vagyok, de nem nagyon érzem magaménak ezt a szakot, és úgy látom fizetés terén nem túl fényesek a kilátások.

Gondolkozom az orvosin, mivel az nagyon érdekel, habár eléggé más irány. El kéne kezdenem az alapoktól a bioszt/kémiát, és ugye mire leérettségiznék és befejezném az egyetemet a 30-as éveim közepén lennék.

Nem tudom így megérné-e váltani, megpróbálni, vagy maradjak a biztosnál?

Bárkinek hasonló tapasztalat?

(Az egyetemet folytatnám, közben készülnék a biosz-kémiára)

2023. szept. 21. 09:03
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
76%

Ha jól értem neked az a tevved hogy:nyomod a jogot közben készülsz az emelt biosz-kémia érttsegire? Hátha bejutsz az orvosira.

Ez netto hülyeség vagy az egyik vagy a máskik.

Ha nem ok a jog hagyd ott keress munkát készülj a biosz-kémiára és akkoe reálisabb az hogy felvesznek minthogy most nyirod az agyaad 2full különböző dologgal.

2023. szept. 21. 16:15
 12/24 anonim ***** válasza:
77%

Tehát akkor a jogot is elvégeznéd, és utána az orvosit? Mert annak nem sok értelme lenne, hogy mondjuk negyed-ötödévben otthagyd a jogot. Szerintem így tök felesleges, hacsak nem valami olyan munkakörben szeretnél dolgozni, amihez mindkét diploma előnyös/kell. Ha már megvan a jogi diploma onnantól inkább már arra építkeznék, minthogy nulláról elkezdjem az orvosit.

Amúgy csendben megjegyzem orvosira nem csak elit gimikből jutnak be emberek 4 évnyi kőkemény tanulással. :D

Nekem ez az 5 éves felkészülés jogászképzés mellett elég irreálisan hangzik.

2023. szept. 21. 16:33
 13/24 A kérdező kommentje:
Igen, tényleg az. Viszont az orvosi nagyon kérdéses, és ha mégse jön össze, akkor nem állhatok ott közel 30 évesen diploma nélkül.
2023. szept. 21. 16:42
 14/24 anonim ***** válasza:
83%

Pedig elégsokan állnak ott 30 évesen diploma nélkül.

Halassz félévet. Feküdjrá az orvosira. Beszélgess orvosokkal hogy milyen. Ha nem vesznekfel akkor folytasd a jogot.

2023. szept. 21. 19:01
 15/24 anonim ***** válasza:
46%

Orvosi 15millió HUF kb. Jog lényegesen olcsóbb.

Behozható a 0-ról a felvételire pár hónap alatt.

2023. szept. 21. 20:48
 16/24 A kérdező kommentje:

Orvosira államilag támogatottra mennék. Jogon önköltségesen vagyok

Biztos hogy nem hozható be pár hónap alatt. Nehéz anyag, idő kell hozzá

2023. szept. 21. 20:58
 17/24 anonim ***** válasza:
76%

Ja akkor mindegy, nem tudom meddig lehet érvényesíteni a már megcsinált tárgyakat a jogon, de azt hagynám és ráállnék a felvételire az orvosira.

Ismerősöm közgáz szakközépben tanult, egy félév alatt készült fel, most háziotvos, előtte nőgyógyász rezidens volt, és ő se 18 évesen kezdte, nem lehetetlen.

2023. szept. 21. 21:49
 18/24 anonim ***** válasza:
67%
A Csókay doktor, biztos ismered, v. hallottál róla, előbb elvégzett egy mérnök szakot, utána kezdte el az orvosit. És a leghíresebb agysebész, ők választották szét a fejüknél összenőtt ikreket.
2023. szept. 22. 19:45
 19/24 anonim ***** válasza:
30%
Nagyanyám testvére mérnökiröl ment orvosira,persze azaza 50es években volt.
2023. szept. 22. 20:51
 20/24 anonim ***** válasza:

Persze lehet az orvosi, mert jól csengő dolog és van is egy Dr. a neve előtt mint a Jogásznak...Viszont gondold át mit szeretnél lenni, és az ilyen dolgok ne befolyásoljanak.

Én töltenék ki a helyedben egy karrier tesztet, és bár nem utolsó szempont, hogy jól akar keresni az ember, az még annál is fontosabb, hogy olyan szakon legyél amit azért végzel el mert szeretsz.

Esetleg csinálj egy skálát a kedvenc és a legutálatosabb gimnáziumi tantárgyaidból. Az sokat tud segíteni a választásban.

Pl: Ha a Kémiát utáltad tuti nem kéne menni vegyésznek vagy gyógyszerésznek.

Nem tudom melyik egyetem viszont most már vannak intézményi pontok amiket adnak az iskolák. Pl: SZTE "alapozó képzés" előtte el kell dönteni melyik szak érdekel téged és úgy jelentkezni erre. 1 évig tanulsz és ezeket a tantárgyakat, amiket megcsinálsz beszámítják következőleg arra a szakra. +A felvételin jár érte pár pont azt viszont meg kell nézni mennyi.

Ha viszont az orvosi, akkor fel kell készülni, hogy +felvételi vizsga is lesz személyesen azokban az iskolákban ahová jelentkeztél...biológia szóbeli és manuális készségvizsgálat...+ 1-2 helyen lesz motivációs beszélgetés is.

2023. szept. 23. 12:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!