Orvos vagy jogász?
Másodéves joghallgató vagyok, de nem nagyon érzem magaménak ezt a szakot, és úgy látom fizetés terén nem túl fényesek a kilátások.
Gondolkozom az orvosin, mivel az nagyon érdekel, habár eléggé más irány. El kéne kezdenem az alapoktól a bioszt/kémiát, és ugye mire leérettségiznék és befejezném az egyetemet a 30-as éveim közepén lennék.
Nem tudom így megérné-e váltani, megpróbálni, vagy maradjak a biztosnál?
Bárkinek hasonló tapasztalat?
(Az egyetemet folytatnám, közben készülnék a biosz-kémiára)
Az orvosihoz elhivatottság és kemény odaszánás kell.
Az nem úgy megy, hogy osztok-szorzok, hogy jól keresnék vele, ezért nekifekszem a középiskolás biológiának meg fizikának és akkor bekerülök, elvégzem, és megvalósul az álmom: jól fogok keresni.
Az alkalmas orvosnak, aki nem a pénzért, hanem magáért az orvosi tevékenységért akar orvos lenni. Ebben benne van az emberi test és a betegségek iránti érdeklődés, de (néhány speciális területet leszámítva) benne van a másik ember iránti segítés szándéka is. Hogy valaki azt tekinti hivatásának, hogy másokon segít, szenvedéseiket enyhíti, bajukra gyógyulást nyújt.
Aki csak oszt és szoroz, hogy mi érné meg, az véletlenül se legyen orvos. Még állatorvos se!
Jogász sokkal feszesebb határozottabb,ha elszúrsz valamit a pácien nem halmeg!
Ez nekem sokat nyom a latba. És azért a szakterület sem mindegy...ha cégeket jegyzelbe az nyikván xar.
De ha Lölöt probálod kimosni a xarbol az megéri majd.
#4 #6 nem értek egyet. Azért az orvosi szakma ennél jóval szerteágazóbb, hogy csak betegek, és meghal ha elrontasz valamit. Nagyon sok szakterülete van, lehetsz kutató, igazságügyi orvosszakértő, egyetemi tanár, stb...
Tehát nem feltétlen kell betegekkel foglalkoznom vagy épp életmentéssel.
A jogi hivatás sem ez a két véglet, hogy ,,kimosom a szarból" az embereket, vagy éhen halok.
Örülnék ha olyanok szólnának hozzá, akiknek értelmes, építő véleményük van, és valamit értenek is a témához.
#4 nem csak a jól keresés az álom, tisztában vagyok vele, hogy nagyon nagy eltökéltség szükséges hozzá. Nyilván érdekel az egész dolog. De azt gondolom hogy az én helyzetemben van mit mérlegelni.
Nyilván valóban sarkitottam es csak a végleteket néztem.de nekem az orvos azaz ember aki meggyógyít pont most jöttem tőle.
Ha igy nézzük akkor valóban szebb és jobb de valóban az lenne a cél hogy Sculihoz hasonlóan hullákat nyitogass egy alagsorban?
De jog nem csür-csavar tiszta egyenes. Formulák alkalmazása. A végkifejlet pedig az hát igen...ott vannak érdekes dolgok.
Már ha mondjuk ügyvéd vagy. Vagy bíró. Esetkeg ügyész.
Ha egy multi jogásza vagy az már nem olyan izgis.
Nem értem miért gondolkodsz úgy, hogy minimum 5 év, mire bejutsz? Azért az elég durva lenne, annál a komplett orvosi egyetem is csak egy évvel több. :D
1 év bőven elég, hogy felkészülj, nagyon-nagyon max. 2. Tudom, elcsépelt, de igaz, hogy egy-egy vizsga is keményebb lesz egyetemen, mint az emelt biosz és kémia érettségi (max annyi, hogy az emelt kémiához hasonló matekos feladatok nem lesznek sehol), tehát, ha 5 év kellene, hogy bejuss, akkor az egyetem is nagyon nyögvenyelősen menne.
20 éves vagy, ha elkezdesz most készülni, akkor teljesen reális cél, hogy 22 évesen elkezdd az egyetemet, és akkor még csúszással is elvégzed 30 éves korod előtt. Ha a korod miatt parázol, akkor ne aggódj, mert egész sokan kezdik már idősebb fejjel az egyetemet.
Amúgy elfogultságból én az orvosira szavaznék, még csak másodéves vagy a jogon, úgyhogy szívfájdalom nélkül válthatsz, ha úgy érzed nem ez a te utad. De a jogász is jó szakma és érdekes is szerintem, elhelyezkedni viszont nehezebb.
Teljesen nulláról készülnék. Az emelt bioszt és kémiát négy évig tanulják gimnáziumban emelt óraszámban, és még úgy se mindenki jut be elsőre. Én egyetem mellett kémiáznék aztán biosz vagy fordítva, szóval teljesen reális az 5 év sajnos.
Közben készülnöm kell a vizsgákra, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!