Hogyan lehet feldolgozni, hogy nem fognak felvenni az egyetemre?
A szak amit megjelöltem természettudományos, eddig mindig 280 pont volt a ponthatár, néha ugrott fel 302 körülire. Nos az a helyzet hogy nagyon elcsesztem az érettségiket, teljesen rástresszeltem az egészre. Nagyon készültem az egyetemre, rettenetesen vártam hogy az álomszakomon tanuljak, de most jelenleg 312 pontom van, a szakot 23-an jelölték meg velem együtt, nem hiszem hogy összejön, főleg hogy idén már egységes minimumpont sincsen.
Holnap lesznek a középszintű szóbelik humán tantárgyakból, arra sem készültem sokat, egyszerűen tiszta ideg vagyok nap mint nap emiatt, elment a kedvem az egésztől, minden nap sírok hogy hogy ronthattam el így, és egyszerűen fáj hogy nem fog elsőre összejönni, főleg úgy, hogy ez nem egy tömegszak.
Próbálom magam nyugtatni hogy egy év nem a világ, és hogy senki sem halt még bele abba hogy 20 évesen kezdte el az egyetemet, de nagyon nehéz ezt rendezni magamban. Aki volt már hasonló helyzetben hogyan dolgozta fel?
Nyilván megpróbálom jövőre is, viszont addig ki kellene bírnom hogy ne őrüljek meg…
"nagyon elcsesztem az érettségiket, teljesen rástresszeltem az egészre. Nagyon készültem az egyetemre, rettenetesen vártam hogy az álomszakomon tanuljak ... Holnap lesznek a középszintű szóbelik humán tantárgyakból, arra sem készültem sokat, egyszerűen tiszta ideg vagyok nap mint nap emiatt, elment a kedvem az egésztől, minden nap sírok hogy hogy ronthattam el így, és egyszerűen fáj hogy nem fog elsőre összejönni..."
Aha, álomszak, meg nagyon készültél... Úgy készültél az egyetemre, hogy nem készültél az érettségire? :DD
Jobban jársz, ha nem vesznek fel elsőre és elmész dolgozni egy évet, hátha az majd megtanít arra, hogy mit is jelent valójában "készülni valamire".
Semmi nem fog történni, ha húsz évesen mész egyetemre, sokan úgy mennek, sőt: nálunk több huszonhét-huszonnyolc éves is velünk együtt kezdte a szakot, olyan is, akinek már két gyereke volt akkor! Nem leszel elkésve semmivel. Tudom, hogy ebben a korban úgy tűnik, hogy minden egyes dolog, ami történik, meghatározza majd az egész jövődet, de tudd, hogy ezt a mérgező iskolarendszer nevelte beléd, ahol gyakorlatilag 12-14 éves korod óta azt szajkózzák, hogy a következő megmérettetés dönti majd el az egész életed! De ez nem így van. Ritkán történnek kijavíthatatlan dolgok az ember tanulmányai során. Újra le lehet tenni egy-egy érettségit, újra lehet felvételizni, stb. Minden rendben lesz!
Egyelőre viszont nem is tudod még, hogy nem vettek fel. Addig teljesen feleslegesen szorongsz rajta és emészted magad. Majd ha kiderül, hogy nem vettek fel, ráérsz akkor elgyászolni a dolgot.
Ha nem vettek fel, akkor gap year, ami alatt keresel valami melót és tanulsz azokra az érettségi tárgyakra, amelyekből javítani szeretnél. Plusz egy jó pszichológus is lehet, hogy jót tenne, ha ennyire szorongsz a jövődön és a teljesítményeden, akkor az egyetem előtt sokat segítene ezt kicsit rendbe tenni. Kitartás, és írj majd, hogy mi lett! :)
A B-terv készítés nem rossz dolog, de ne temesd előre magad, még meg sincs a bizonyítványod. :) Legalábbis a kérdés kiírásakor még nem volt meg.
Ha tudod már, hány pontod lett végül?
Tapasztalatból mondom, az érettségik (főleg a szóbeli) jobban sikerülnek általában, mint ahogy reméli az ember
Jó leszel, meglesz az
Tegnap voltak a szóbelik, végül nagyon jól sikerülteknek érzem, remélem a pontok is ezt mutatják (holnap tudom meg)
De így is szinte mindegy, mert a két emeltes tantárgyam ami a szakra számít, abból az egyik nem lett jó. Viszont olvasva ezt a sok pozitív választ, reménykedek hogy talán még sikerülhet. Igyekszem rendezni magamban a dolgokat, ha mégsem, és természetesen akkor egy év múlva újrapróbálkozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!